Sprijin de 1.000 de euro pe an pentru cultivatorii de usturoi

Ministerul Agriculturii propune, printr-un proiect de hotărâre de guvern, acordarea unui ajutor de minimis pentru cultivatorii de usturoi. Cei care optează pentru această cultură ar urma să primească un sprijin de 1.000 de euro pe hectar, timp de trei ani. Măsura vine pe fondul producÅ£iei în scădere, ceea ce face ca necesarul de consum să fie acoperit în mare parte din importuri. Din 2005 ÅŸi până în prezent, Doljul a pierdut peste 100 de hectare din suprafaÅ£a cultivată cu usturoi.

Dacă în 2005 în judeÅ£ul nostru se cultivau 699 de hectare de usturoi, iar în 2010 suprafaÅ£a a crescut ÅŸi la 748 de hectare, în anul 2018, acesta a fost de 587 de hectare. Chiar ÅŸi aÅŸa, Doljul rămâne în primele cinci judeÅ£e din România în ceea ce priveÅŸte suprafeÅ£ele cultivate cu usturoi, alături de BotoÅŸani, IaÅŸi, MehedinÅ£i ÅŸi Suceava. Cât priveÅŸte producÅ£iile, reprezentanÅ£ii DirecÅ£iei Agricole Dolj spun că se obÅ£in aproximativ zece tone de usturoi la hectar, deci 6.000 de tone per judeÅ£. Sunt însă insuficiente raportat la consum ÅŸi mult mai mici decât înainte de RevoluÅ£ie. Este ÅŸi motivul pentru care Ministerul Agriculturii propune sprijinirea celor care cultivă usturoi printr-un program de minimis. Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 4.650 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 1.000 euro/ha, fără a depăși valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciÅ£ii financiare/beneficiar. Măsura a fost luată cu atât mai mult cu cât, în prezent, necesarul de consum este acoperit în mare parte din importuri. „Noi avem o tradiÅ£ie a cultivării usturoiului ÅŸi vrem să o ducem mai departe întrucât avem deja prea multe importuri. (…) Prin acest program încercăm să punem în galantare marfă românească, foarte bună din punct de vedere calitativ, iar consumatorul să fie cel care decide. Neavând decât usturoi de import, nu îi dăm nici o soluÅ£ie celui care cumpără, doar îl punem în faÅ£a unui fapt împlinit. Programul acesta de minimis este încă în faza de proiect, se va dezvolta în această primăvară ÅŸi prevede ca suprafaÅ£a minimă pe care să se cultive să fie de 3.000 de mp, iar cuantumul ajutorului este de circa 1.000 de euro pe hectar. (…) Din punct de vedere economic, cultura este foarte rentabilă. Dacă la alte produse mai sunt momente în care există supraproducÅ£ie, nu cred că în viitorii 10-15 ani vom avea mai mult usturoi decât poate înghiÅ£i piaÅ£a“, a spus Adrian Popa, directorul DirecÅ£iei Agricole Dolj.

Cine poate beneficia de subvenţie

 

Potrivit proiectului, beneficiarii ajutorului financiar pot fi producătorii agricoli persoane fizice care deÅ£in atestat de producător, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ÅŸi întreprinderi de stat, precum ÅŸi producătorii agricoli persoane juridice. Pentru a fi eligibili, ei trebuie să deÈ›ină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, să valorifice o cantitate de usturoi de cel puÅ£in 5.000 kg/ha, dovedită cu documente justificative, să fie înregistraÅ£i în evidenÅ£ele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază se află suprafeÅ£ele cultivate cu usturoi ÅŸi să facă dovada producÅ£iei realizate. O altă condiÅ£ie este ca valorificarea producÅ£iei să se facă în perioada 1 iulie-29 noiembrie a anului de cerere. „Acest program se adresează tuturor celor care vor să trăiască din agricultură. (…) Deja DirecÅ£ia Agricolă a terminat o rundă de discuÅ£ii cu marile centre legumicole din judeÅ£. Am fost la Poiana Mare, Desa, Ciuperceni, Calafat, Ghidici, Piscu Vechi, Dăbuleni, am avut întâlniri cu sute de oameni ÅŸi i-am sfătuit ce să facă. Noi suntem pregătiÅ£i, avem deja la dispoziÅ£ie 30-40 de tone de sămânţă ÅŸi sperăm ca din primăvară acest program să demareze“, a mai spus Popa.

Usturoiul prinde în toate zonele judeÅ£ului Dolj, dar se cultivă în special partea de sud. Comuna care cultivă cea mai mare suprafaţă de usturoi este CioroiaÅŸi. Aici au fost identificaÅ£i peste zece cultivatori care ar putea fi primii beneficiari. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se vor plăti într-o singură tranşă pe an, pe durata Programului de susÈ›inere a producÈ›iei de usturoi, care se desfășoară pe o perioadă de trei ani, respectiv 2019-2021.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 09.01.2019, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Local/2019-01-09/sprijin-de-1.000-de-euro-pe-an-pentru-cultivatorii-de-usturoi/)

10 ianuarie 2019