Ședința Colegiului Prefectural al județului Dolj de luna aceasta a avut ca temă principală pregătirile pentru iarnă şi s-a adresat tuturor primarilor

- Primaria Poiana Mare" />

Sedinta cu primarii la Colegiul Prefectural Dolj

ȘedinÈ›a Colegiului Prefectural al judeÈ›ului Dolj de luna aceasta a avut ca temă principală pregătirile pentru iarnă ÅŸi s-a adresat tuturor primarilor. AceÈ™tia au fost atenÈ›ionaÈ›i să trimită situaÈ›iile privind dotările pe care le au pentru deszăpezire, au fost rugaÈ›i să-È™i întocmească dosarele pentru autorizarea târgurilor de animale, fiind totodată instruiÈ›i în ceea ce priveÈ™te depozitarea alimentelor pentru persoanele defavorizate, produse achiziÈ›ionate de guvern pe fonduri europene.

Primarii din judeÈ›ul Dolj au participat, in data de 24.11.2014, la È™edinÈ›a lărgită a Colegiului Prefectural, în care au fost informaÈ›i despre ce trebuie să facă în perioada sărbătorilor de iarnă. ȘedinÈ›a a început cu sfaturile colonelului Alexandru Păsărică de la Inspectoratul pentru SituaÈ›ii de Urgență (ISU) „Oltenia“, care a atenÈ›ionat că încă există localități care nu au în stoc utilaje pentru deszăpezire, materiale antiderapante, dar, mai ales, spaÈ›ii de cazare pentru cetățeni în caz de urgenÈ›e.

Comuna Almăj, fără spaÈ›iu de cazare în caz de urgență

„Vă rugăm să dotaÈ›i Serviciile Voluntare pentru SituaÈ›ii de Urgență cu cele necesare pentru deszăpezire, să asiguraÈ›i material antiderapant È™i să luaÈ›i măsuri pentru pregătirea locurilor de cazare, astfel încât să putem asigura protecÈ›ia oamenilor. Vă rugăm să vorbiÈ›i cu cetățenii care au utilaje ce pot fi folosite la deszăpezire. V-am solicitat să ne transmiteÈ›i situaÈ›ia din localitățile dumneavoastră. Până la această dată, am primit răspuns de la 104 localități din 111. Șapte localități nu ne-au comunicat dacă dispun de utilaje de deszăpezire È™i material antiderapant: BraloÈ™tiÈ›a, Galiciuica, Lipovu, Malu Mare, MelineÈ™ti, RobăneÈ™ti È™i Sopot. Rugăm primarii să ne transmită situaÈ›iile“, a spus reprezentantul ISU „Oltenia“.
În Dolj există trei localități care nu deÈ›in utilaje de deszăpezire (BotoÈ™eÈ™ti-Paia, GogoÈ™u È™i Secu), 22 de localități care nu deÈ›in materiale antiderapante È™i una care nu are un spaÈ›iu de cazare în caz de urgență. Este vorba despre comuna Almăj. „Putem amenaja într-un cămin, poate chiar È™i în sediul primăriei. Nu putem să lăsăm cetățenii să stea în drum, e imposibil ca într-o comună să nu găsim un astfel de loc“, a atenÈ›ionat Păsărică.

Nici un târg de animale autorizat în Dolj

Primarii au mai fost atenÈ›ionaÈ›i de către reprezentanÈ›ii DirecÈ›iei Sanitar-Veterinare È™i pentru SiguranÈ›a Alimentelor (DSVSA) Dolj în ceea ce priveÈ™te programul medicilor veterinari în perioada următoare È™i rugaÈ›i să-È™i autorizeze târgurile de animale din comune. „O să începem controalele în pieÈ›ele agroalimentare, la toate sacrificările de animale din abatoare È™i târgurile unde se vând animale vii. La toate cabinetele medical-veterinare de pe teritoriul judeÈ›ului se va prelungi programul, acesta va fi afiÈ™at împreună cu numărul de telefon al persoanelor responsabile, în vederea efectuării tuturor examenelor trichineloscopice la porcii sacrificaÈ›i de cetățeni în mod tradiÈ›ional. De pe 2 decembrie, începem controalele în trafic È™i în târguri, pentru a evita sacrificarea clandestină È™i a stopa acest flagel. Domnilor primari, vă rog să vă îndreptaÈ›i către medicii veterinari È™i să faceÈ›i dosare pentru autorizarea târgurilor de animale! În acest moment nu există nici un târg autorizat în judeÈ›ul Dolj“, a spus Costică Retea, director adjunct È™i purtător de cuvânt al DSVSA Dolj. Pentru examenul trichineloscopic, cetățenii trebuie să È™tie că la analiză sunt necesare mostre din muÈ™chii pilieri diafragmatici, din cei intercostali È™i crotalia.
Controale vor desfășura în perioada următoare DirecÈ›ia pentru Sănătate Publică È™i Comisariatul JudeÈ›ean pentru ProtecÈ›ia Consumatorilor Dolj.

Avem firme pentru deszăpezirea drumurilor naționale

În ceea ce priveÈ™te deszăpezirea drumurilor naÈ›ionale din judeÈ›ul Dolj, SecÈ›ia Drumuri NaÈ›ionale Craiova a anunÈ›at că a doua licitaÈ›ie pentru aceste servicii a fost realizată cu succes, după ce la prima nu se prezentase nici un ofertant. De îngrijirea drumurilor se vor ocupa, prin contract, SC CLEAN PREST ACTIV SRL BucureÈ™ti, existând, totodată, È™i protocoale cu firmele SC DELTA ACM 93 SRL È™i MOCHLOS SA ATENA – SUCURSALA CUJMIR. Acestea au mai multe baze de lucru, în localități precum Galicea Mare, Podari, Radovan, totalizând zece baze È™i patru puncte de sprijin.

Primarii, atenționați să pregătească locuri pentru ajutoarele UE

Primarii prezenÈ›i la È™edinÈ›a lărgită a Colegiului Prefectural Dolj au fost atenÈ›ionaÈ›i de prefectul Sorin Răducan să identifice locurile pentru recepÈ›ia È™i depozitarea alimentelor pentru persoanele defavorizate, produse achiziÈ›ionate de guvern prin fonduri europene. „Rog, totodată, să fie organizate grupuri de lucru, persoane abilitate să semneze documentele de gestiune, dar să se facă È™i liste suplimentare cu persoanele care au apărut între data constituirii bazei de date È™i data distribuirii alimentelor“, le-a spus Răducan primarilor. AceÈ™tia trebuie să trimită datele până pe 26 noiembrie la Ministerul Fondurilor Europene È™i la InstituÈ›ia Prefectului JudeÈ›ului Dolj. 

Banii pe Legea 165, primiÈ›i în funcÈ›ie de guvern

La începutul lunii martie, guvernul a aprobat un act normativ prin care se acordă bani unităților administrativ-teritoriale, dar numai la nivelul comunelor, pentru plata experÈ›ilor cadastrali. Suma de 6 lei/ha pe care ar urma să o primească unitățile administrativ-teritoriale depinde, conform directorului Oficiului de Cadastru È™i Publicitate Imobiliară Dolj, Mihai Cilibiu, de o hotărâre de guvern. Întrebat de primari, acesta a specificat că banii sunt la OCPI Dolj.

25 noiembrie 2014