Recoltatul cerealelor de toamna s-a incheiat cu productii foarte bune. Dar, inca dinainte de recoltare, preturile au scazut si continua sa scada.

- Primaria Poiana Mare" />

Productii mari, preturi mici la Poiana Mare

Recoltatul cerealelor de toamna s-a incheiat cu productii foarte bune. Dar, inca dinainte de recoltare, preturile au scazut si continua sa scada.

Gheorghe Gliga, secretarul Primariei Poiana Mare, ne-a vorbit, pe scurt, despre situatia agricola din comuna. Dupa ce au cules porumbul si strugurii, poienarii pregatesc acum terenurile pentru infiintarea culturilor de toamna. Un bilant al acestui an agricol arata ca productia a fost mult mai mare fata de anii precedenti, insa, potrivit regulii “productii mari – preturi mici”, pretul cerealelor este in scadere in aceasta perioada. “Productia a fost mult mai mare anul acesta, insa, pretul de valorificare a produselor agricole, fata de anul trecut, este foarte mic. Graul si porumbul se vand cu 50-60 de bani/kilogram, floarea-soarelui se vinde cu 1.80 de bani/kilogram”, a precizat Gheorghe Gliga.

Spatiul de depozitare – asul din maneca marilor fermieri

Marii fermieri vor obtine, totusi, profituri frumoase, pentru ca ei detin spatii de depozitare proprii si isi permit sa astepte momentul cel mai prielnic pentru a vinde cerealele. “In comuna sunt foarte multe societati agricole cu suprafete de peste 400 de hectare, care au terenuri atat proprietate particulara, cat si suprafete agricole luate in arenda. Acestia sunt multumiti pentru ca subventiile pe care le obtin le acopera din cheltuieli”, a mai spus secretarul Primariei Poiana Mare.

Carnea si ouale se ieftinesc

Potrivit regulilor economiei de piata, atunci cand cerealele sunt ieftine, toate produsele finite care folosesc drept materie prima cereale ar trebui sa se ieftineasca. Asadar, in perioada urmatoare, preturile la carne(de porc, de pasare, de vita), preturile la oua, la lapte si la toate produsele procesate din lapte si din carne ar trebui sa scada proportional cu scaderea preturilor la cereale si ponderea acestora in structura costurilor de productie. (“Jurnalul de Poiana Mare", nr. 49/2013)

25 noiembrie 2013