Primele roşii ecologice din Dolj au fost livrate în ţară

Cum era de aÅŸteptat, primii producători de tomate româneÅŸti, produse prin Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaÅ£ii protejate, din judeÅ£ul Dolj, au livrat marfa către pieÅ£ele din România. Dintre aceÅŸtia, trei fermieri, doi din bazinul legumicol Poiana Mare ÅŸi unul din IÅŸalniÅ£a, au scos la vânzare primele roÅŸii autohtone pe pieÅ£ele din CaransebeÅŸ ÅŸi Sibiu. Legumicultorii precizaÅ£i mai sus au recoltat până acum peste 4.000 kg de tomate, pe care le-au valorificat la preÅ£uri cuprinse între 10 ÅŸi 20 de lei/kg.

Au muncit cât au muncit angajaÅ£ii DirecÅ£iei pentru Agricultură Dolj odată cu verificările efectuate pe teren, la solariile multor gospodari doljeni, dar mai abitir au trudit legumicultorii. Ceea ce avea să pornească drept un program guvernamental concret, prin care producătorii agricoli din România urmau să fie susÅ£inuÅ£i să cultive tomate în spaÅ£ii  protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producÅ£ia autohtonă, iată că se dovedeÅŸte, acum, un proiect foarte bun ÅŸi eficient.

CondiÅ£iile legale au fost îndeplinite

Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciÅ£ii financiare, în cursul exerciÅ£iului financiar actual ÅŸi în cele două exerciÅ£ii financiare precedente. Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ câteva condiÅ£ii: să deÅ£ină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaÅ£ii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripÅ£ionată „Program susÅ£inere tomate, 2017” ÅŸi să menÅ£ioneze numărul cererii depuse pentru obÅ£inerea finanţării; să obÅ£ină o producÅ£ie de minimum 2 kg de tomate/mp ÅŸi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaÅ£a de teren menÅ£ionată. De asemenea, beneficiarii trebuie să fie înregistraÅ£i în evidenÅ£ele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeÅ£ele cultivate cu tomate în sere ÅŸi solarii. Producătorii trebuie să valorifice producÅ£ia în perioadele ianuarie-mai inclusiv, ÅŸi noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.

Cei trei au aplicat cei dintâi

Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis au fost în valoare de 179.752 mii lei, contravaloarea în lei a 40.000 mii euro, ÅŸi s-au asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Cum, în Dolj, roÅŸiile acum s-au copt, legumicultorilor nu le-a rămas decât să le încarce în maÅŸini ÅŸi să urce spre oraÅŸele de dincolo de munÅ£i, unde preÅ£urile sunt mai mari, astfel încât să-ÅŸi recupereze o parte din cheltuieli ÅŸi, de ce nu, să pună deoparte pentru următoarele lucrări în solarii. Potrivit datelor centralizate de DirecÅ£ia pentru Agricultură a judeÅ£ului Dolj au fost depuse 623 de solicitări de înscriere în Programul de sprijin – tomate în spaÅ£ii protejate, iar în baza solicitărilor au fost efectuate 401 verificări, conform fiÅŸelor de identificare întocmite de reprezentanÅ£ii D.A.J. Dolj.

Dintre aceÅŸtia, trei legumicultori au încărcat roÅŸiile ÅŸi au trecut munÅ£ii pentru a le vinde la un preÅ£ mai bun. Este vorba de Stoichiţă Viorel IonuÅ£ ÅŸi Stoichiţă Marian, ambii din Poiana Mare, ÅŸi de Mitran Constantin, din IÅŸalniÅ£a, aceÅŸtia fiind totodată ÅŸi primii producători agricoli care au depus la D.A.J. Dolj dosarele pentru primirea sprijinului financiar prevăzut de Guvern. Cei trei au reuÅŸit să recolteze, până în prezent, patru tone de tomate. Valorificarea acestora se face la preÅ£uri cuprinse între 10 ÅŸi 20 de lei/kg.

„Reamintim că producătorii agricoli din România sunt susÅ£inuÅ£i printr-un program guvernamental să cultive tomate în spaÅ£ii protejate, minimum 1.000 mp, astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producÅ£ia autohtonă, punând la dispoziÅ£ie mărfuri proaspete ÅŸi de calitate. Programul are în vedere să diminueze importurile de tomate, dar ÅŸi crearea de noi locuri de muncă, aÅŸa cum este prevăzut în Programul de Guvernare”, a precizat Liliana Săvulea, director executiv al DirecÅ£iei pentru Agricultură a judeÅ£ului Dolj.

În aÅŸteptarea banilor

Prin acordarea ajutorului de minimis se urmăreÅŸte obÅ£inerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piaÅ£a europeană, precum ÅŸi o eficienţă economică în realizarea ÅŸi valorificarea acestora. De asemenea, ajutorul va contribui la creÅŸterea ÅŸi stabilizarea cantitativă ÅŸi calitativă a producÅ£iilor de materii prime, la echilibrarea balanÅ£ei veniturilor ÅŸi cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reaÅŸeze într-o poziÅ£ie mai stabilă ÅŸi mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri.

ReprezentanÅ£ii D.A.J. Dolj vor verifica, în continuare, înfiinÅ£area culturii ÅŸi începutul rodirii. Pentru obÅ£inerea sprijinului, solicitanÅ£ii înregistraÅ£i în Registrul unic pentru accesarea Programului de susÅ£inere a produsului tomate în spaÅ£ii protejate ÅŸi verificaÅ£i au obligaÅ£ia să depună la D.A.J. Dolj documente justificative care să ateste comercializarea producÅ£iei de tomate obÅ£inute din spaÅ£iile protejate. Documentele justificative prevăzute sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea ÅŸi valoarea producÅ£iei de tomate comercializate. AngajaÅ£ii DirecÅ£iei pentru Agricultură Dolj calculează, determină ÅŸi aprobă sumele aferente reprezentând ajutor de minimis, pentru fiecare beneficiar în parte ÅŸi se asigură că sumele totale care se acordă solicitantului se încadrează în plafonul maxim.

Dacă totalul sumelor, care se cuvin beneficiarului, dar nu mai puÅ£in de 3.000 euro, se încadrează în plafonul maxim, respectiv echivalentul în lei a 15.000 euro/3 exerciÅ£ii financiare, în cursul exerciÅ£iului financiar actual ÅŸi în cele două exerciÅ£ii financiare precedente, D.A.J. Dolj aprobă suma calculate. SolicitanÅ£ii a căror sumă rezultată din calcul nu reprezintă echivalentul în lei a 3.000 euro nu sunt eligibili. După aprobarea de către Ministerul FinanÅ£elor Publice a deschiderii creditelor bugetare, din bugetul Ministerului Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale se alimentează conturile direcÅ£iilor pentru agricultură judeÅ£ene, ce ulterior virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor, potrivit legislaÅ£iei în vigoare ÅŸi încarcă informaÅ£iile corespunzătoare în Registrul ajutoarelor de stat.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 10.06.2017, autor Valentin Ceausescu, http://www.cvlpress.ro/10.06.2017/primele-rosii-ecologice-din-dolj-au-fost-livrate-in-tara/)

13 iunie 2017