Invatamant

În comuna Poiana Mare există 5 grădiniÅ£e, 5 ÅŸcoli de învăţământ primar ÅŸi gimnazial ÅŸi un liceu. În momentul de faţă, există doar un singur centru bugetar care gestionează administrarea învăţământului la nivel local, care funcÅ£ionează la Liceul Teoretic „George Șt. Marincu“.

Primarul Vintila a castigat pariul cu educatia

    Pornind de la ideea ca "sa inveti este foarte important, iar pentru asta ai nevoie de conditii", primarul comunei Poiana Mare, Marin Vintila, a incercat si a reusit sa le creeze scolarilor din localitatea pe care o conduce mediul propice desfasurarii procesului educational. Printre institutiile de invatamant din localitate proaspat renovate, la loc de cinste se afla Liceul „George St. Marincu”, unitate la care invata aproape 500 de elevi. Asa se face ca, dispunand de conditii optime pentru studiu Si manifestand interes deosebit fata de procesul instructiv-educativ, (aici este de mentionat si aportul cadrelor didactice calificate), multi dintre absolventii de liceu ajung sa urmeze cursurile unor institutii de invatamant superior.

    In anul Scolar 2009-2010, Liceul "George St. Marincu" functioneaza cu un efectiv de 460 de elevi. Institutia are profil teoretic, profil tehnologic si clase de arte si meserii, urmand ca de la anul aceste clase sa dispara. "Din anul scolar 2009-2010, clasa a IX-a este clasa de liceu tehnologic, nu mai este de scoala de arte si meserii, urmand ca de la anul, odata cu terminarea clasei a X-a de arte si meserii, sa se desfiinteze aceste clase", ne-a declarat directoarea institutiei, Lila Gliga. Potrivit acesteia, elevii Liceului "George St. Marincu" au o frecventa buna la cursuri, iar in anul scolar 2009-2010 nu s-au inregistrat cazuri de abandon scolar. Mai mult, cativa dintre elevii acestei unitati scolare au reprezentat institutia la fazele locale ale olimpiadelor de limba romana si de matematica, reusind sa obtina rezultate multumitoare. "Daca pana acum elevii nostri participau doar la olimpiadele de limba romana, de la venirea domnului profesor Dumitru Gugila s-a reuSit si participarea la olimpiada de matematica", ne-a declarat directoarea Lila Gliga, adaugand ca liceul dispune in totalitate de cadre didactice calificate.

    Dotare corespunzatoare, conditii excelentein ceea ce priveste dotarea materiala, in anul Scolar 2008-2009 s-au realizat, cu ajutorul autoritatilor locale din Poiana Mare, cateva obiective importante la nivelul Liceului "George St. Marincu". "Cu sprijinul domnului primar Marin Vintila, am reusit sa construim un grup termic cu doua centrale pe combustibil solid, sa schimbam intreaga instalatie de incalzire si instalatia de apa, sa modernizam in toata cladirea grupurile sanitare, sa modernizam biblioteca si centrul de documentare pe care il avem in unitate si sa construim o magazie de lemne cu o capacitate de 100 de metri cubi“, a adaugat directoarea Lila Gliga. Unitatea dispune de doua laboratoare de informatica, unul de fizica, unul de chimie Si de un cabinet de biologie, toate modernizate, precum si de o sala de sport dotata corespunzator, mobilierul din salile de curs fiind in proportie de 80 la suta nou. Cu forte proprii, conducerea scolii a reusit la finele anului 2009 sa instaleze in institutie un sistem video pentru a monitoriza comportamentul elevilor, dar Si pentru a avea controlul asupra persoanelor straine care trec pragul institutiei. Conditiile bune de care pot beneficia liceenii o fac pe directoarea Lila Gliga sa lanseze inca de pe acum viitorilor absolventi de clasa a VIII-a din zona invitatia de a-si indrepta pasii spre institutia de invatamant pe care o aceasta o conduce.

    Jumatate dintre absolventii de liceu urmeaza studii superioare cat despre procesul instructiv-educativ, Lila Gliga isi doreste ca promovabilitatea sa fie cat mai mare pe semestrul I al anului scolar in curs, ca de altfel Si la finele anului scolar, si sa nu se inregistreze probleme legate de frecventa si nici cazuri de abandon scolar. Referitor la elevii din clasele terminale, directoarea spune ca isi doreste ca un numar cat mai mare de elevi de clasa a VIII-a sa incheie cu bine examenul de bacalaureat, "acesta fiind unul dintre criteriile la care noi ca institutie vom fi evaluati". Cat priveste continuarea studiilor in cazul absolventilor de liceu, directoarea Lila Gliga  precizeaza ca aproximativ 50 la suta dintre acestia urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior: "Majoritatea celor care au absolvit liceul la noi sunt studenti la facultati din Craiova, la specializari precum drept, filologie, stiinte economice sau geografie, altii alegand sa urmeze cursurile Scolii postliceale din Calafat in domeniile medicina generala si farmacie. Cei care termina liceul la seral sunt fie in productie, fie nu au posibilitati financiare sa-si continue studiile".

SURSA: saptamanalul Indiscret, Craiova

Album foto

Vezi albumul