Doljul, locul întâi pe țară la absorbția de fonduri europene în agricultură

Doljul s-a clasat anul trecut pe locul întâi pe È›ară în ceea ce priveÈ™te absorbÈ›ia de fonduri europene în agricultură ÅŸi dezvoltare rurală. AfirmaÈ›ia a fost făcută de Daniel Popescu, directorul Oficiului JudeÈ›ean pentru FinanÈ›area InvestiÈ›iilor Rurale (OJFIR) Dolj, în cadrul È™edinÈ›ei Consiliului Prefectural, care s-a desfășurat marÈ›i, 23 ianuarie. Potrivit acestuia, judeÈ›ul nostru a absorbit anul trecut 38,8 milioane de euro. Din această sumă, 11,2 milioane de euro au fost accesate prin submăsura 4.1 – InvestiÈ›ii în exploataÈ›ii agricole, 19,1 milioane de euro au fost accesate prin submăsura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, în timp ce prin submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici s-au absorbit 3,2 milioane de euro, iar prin 6.2 – Sprijin pentru înfiinÅ£area de activităţi neagricole în zone rurale – 4,6 milioane de euro. „Măsurile active în 2017 în cadrul OJFIR au fost investiÅ£ii în exploataÈ›ii agricole ÅŸi pomicole, procesarea ÅŸi marketingul produselor agricole, procesarea ÅŸi marketingul produselor din sectorul pomicol, sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, sprijin pentru înfiinÅ£area de activităţi neagricole în zone rurale, sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, investiÅ£ii în crearea ÅŸi dezvoltarea de activităţi neagricole, schema pentru micii fermieri, înfiinÅ£area grupurilor de producători în sectorul agricol ÅŸi pomicol, sprijin pentru cooperarea pe orizontală ÅŸi verticală între actorii din lanÅ£ul de aprovizionare din sectorul agricol ÅŸi pomicol, măsura 19.1 – Sprijin pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală ÅŸi schemele de minimis aferente măsurilor 4.2 ÅŸi 4.2.a. În anul 2017, absorbÅ£ia de fonduri europene în agricultură ÅŸi dezvoltare rurală la nivelul judeÈ›ului Dolj a fost în valoare de 38,8 milioane de euro, ceea ce plasează judeÈ›ul nostru pe locul întâi pe È›ară“, a spus Daniel Popescu.

În 2017, OJFIR Dolj a instrumentat 1.362 de cereri de finanÅ£are. Cele mai multe, respectiv 592, au fost pe submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, 345 au fost pentru 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, în timp ce 217 au fost pentru submăsura 4.1 – InvestiÅ£ii în exploataÅ£ii agricole. La polul opus, cele mai puÅ£ine cereri de finanÅ£are au fost pentru submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiÅ£ii în procesarea produselor agricole, respectiv trei. Pentru submăsura 6.5 – Schema pentru micii fermieri, au fost patru cereri de finanÅ£are, în timp ce pentru 6.4 – InvestiÅ£ii în crearea ÅŸi dezvoltarea de activităţi neagricole, s-au înregistrat ÅŸapte cereri de finanÅ£are.

SelecÅ£ia cererilor de finanÅ£are declarate eligibile la nivelul OJFIR Dolj se face la nivel naÅ£ional, în funcÅ£ie de punctajul obÅ£inut de fiecare cerere ÅŸi în limita sumelor alocate pentru finanÅ£are pentru fiecare măsură ÅŸi sesiune de depunere conform calendarului stabilit de AFIR.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 26.01.2018, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Local/2018-01-26/doljul,-locul-intai-pe-tara-la-absorbtia-de-fonduri-europene-in-agricultura/)

26 ianuarie 2018