Cardul de sănătate, obligatoriu din luna septembrie

În doar o lună, cardul de sănătate va deveni obligatoriu, după cum a anunÅ£at, ieri, Vasile Ciurchea, directorul Casei NaÅ£ionale de Asigurări de Sănătate. DeÅŸi initial se vorbea de 1 august a.c, ca data-limită pentru introducerea obligativităţii, autorităţile sanitare au luat decizia de a mai prelungi cu cel puÅ£in 30 de zile acest termen.

În judeÅ£ul Dolj, PoÅŸta Română a returnat la CAS un număr de 35.358 carduri naÅ£ionale, pe care nu a reuÅŸit să le predea asiguraÅ£ilor la adresa de domiciliu a acestora. Până în prezent, din numărul total de carduri returnate de PoÅŸtă, CAS a predat 13.058 de carduri asiguraÅ£ilor care s-au prezentat la sediul instituÅ£iei. De asemenea, un număr de 11.287 carduri au fost direcÅ£ionate către medicii de familie care au dorit să ridice cardurile pacienÅ£ilor din listele proprii. La acestea se mai adaugă 295 cereri în curs de rezolvare, astfel încât la sediul CAS mai sunt 10.718 carduri de distribuit pentru asiguraÅ£ii care, deocamdată, nu le-au solicitat.

1.994 de cereri pentru eliberarea de carduri duplicat

Până la data de 30 iulie a.c, au fost înregistrate 1.994 de cereri pentru eliberarea de carduri duplicat după ce titularii au reclamat pierderea, furtul, deteriorarea sau modificarea datelor personale de identificare. Pentru aceste situaÅ£ii se depune o cerere, copie act identitate, dovada calităţii de asigurat ÅŸi suma de 15,50 lei – contravaloarea cardului, iar asiguratul va primi o adeverinţă de asigurat înlocuitoare a cardului, aceasta fiind valabilă 60 de zile, până ce persoana va primi prin poÅŸtă, la domiciliu, cardul-duplicat.

CAS Dolj a eliberat, de asemenea, 114 adeverinÅ£e pentru persoane asigurate care au refuzat cardul din motive religioase sau de conÅŸtiinţă, a căror valabilitate este 90 de zile. Persoanele care au refuzat cardul vor prezenta o dată la trei luni dovada calităţii de asigurat în vederea emiterii unei noi adeverinÅ£e. De asemenea, în cazul în care o persoană care a refuzat iniÅ£ial cardul revine asupra acestei decizii, îÅŸi poate recupera cardul de la sediul CAS Dolj, acesta fiind operat în Sistemul Informatic de la starea de <blocat> la starea de <inactiv>, urmând ca persoana să îl activeze la medic. Procesul de tipărire al cardurilor este continuu, iar persoanele pentru care documentele electronice nu au fost încă imprimate le vor primi la domiciliu prin PoÅŸtă.

Potrivit reprezentanÅ£ilor CNAS, furnizorii pot apela oricând la helpdesk-ul pregătit să preia ÅŸi să rezolve orice problemă întâmpinată în modul de funcÅ£ionare a sistemului. AsiguraÅ£ii au la dispoziÅ£ie atât numărul de telefon inscripÅ£ionat pe cardul de sănătate, cât ÅŸi numerele de telefon ale caselor de asigurări, pentru a cere relaÅ£ii despre cardul de sănătate. Deblocarea cardurilor de sănătate se poate face de către furnizorul de servicii medicale apelând la helpdesk sau de către pacient la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenÅ£a căreia se află.

Cardul de sănătate ar trebui să aducă mai multă transparenţă în sistemul sanitar

Cardul naÅ£ional de sănătate face dovada calităţii de asigurat ÅŸi confirmă prezenÅ£a asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Pe card ÅŸi în memoria electronică a cardului sunt imprimate informaÅ£ii precum numele ÅŸi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naÅ£ional de asigurări sociale de  sănătate (CID), data naÅŸterii ÅŸi termenul de valabilitate al cardului (5 ani). În cabinetele medicilor de familie ÅŸi în ambulatoriul de medicină dentară utilizarea cardului naÅ£ional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale. În  spitale utilizarea cardului naÅ£ional de asigurări sociale de sănătate se face – pentru spitalizarea continuă – la internarea È™i externarea din spital, cu excepÅ£ia următoarelor situaÅ£ii: la internare în spital, dacă criteriul la internare este urgenţă medico-chirurgicală; la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital ÅŸi la internare, ca ÅŸi caz transferat; la externare, pentru situaÅ£iile în care s-a înregistrat decesul asiguratului. Pentru spitalizarea de zi prezentarea cardului naÅ£ional de asigurări sociale de sănătate se face la fiecare vizită, cu excepÅ£ia situaÅ£iilor în care criteriul de internare este urgenţă medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în structurile de urgență (camera de gardă/UPU/CPU).

(articol preluat din cotidianul craiovean “Cuvantul Libertatii”, 01.08.2015, autor Radu Iliceanu, http://www.cvlpress.ro/01.08.2015/cardul-de-sanatate-obligatoriu-din-luna-septembrie/)

7 august 2015