Recomandări ANSVSA pentru perioada sărbătorilor de iarnă

Pentru evitarea posibilelor toxiinfecÅ£ii alimentare ÅŸi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea NaÅ£ională Sanitară Veterinară ÅŸi pentru SiguranÅ£a Alimentelor recomandă respectarea câtorva măsuri, nu prea greu de îndeplinit. CumpăraÅ£i carne de porc, produse sau preparate obÅ£inute din aceasta, numai din locuri sau spaÅ£ii autorizate ÅŸi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii NaÅ£ionale Sanitare Veterinare ÅŸi pentru SiguranÅ£a Alimentelor, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenÅ£a sanitară veterinară permanentă!

În condiÅ£iile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse ÅŸi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuÅ£i în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situaÅ£ii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.

Avertizările medicilor sanitar-veterinari

          Sacrificarea porcului ÅŸi consumarea acestuia în familie sau vânzarea de carne sau  de produse obÅ£inute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului ÅŸi a salubrităţii cărnii obÅ£inute, poate avea consecinÅ£e grave, Å£in să avertizeze cei din ANSVSA. Astfel, dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecÅ£ioasă, prin vânzarea necontrolată riscaÅ£i să îmbolnăviÅ£i alÅ£i oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseÅŸte, conform legii. SolicitaÅ£i vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare; pentru a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare ÅŸi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate ÅŸi pentru a asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă ÅŸi a respecta cerinÅ£ele de bunăstare a animalelor.

          În situaÅ£ia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaÅ£i vânzarea, sacrificarea ÅŸi consumul cărnii. VeÅ£i fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului. Nu consumaÅ£i carnea ÅŸi nu o preparaÅ£i, până nu obÅ£ineÅ£i de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă ÅŸi pentru carnea obÅ£inută de la porcii mistreÅ£i. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaÅ£i în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar ÅŸi pentru siguranÅ£a alimentelor se sancÅ£ionează cu amenzi de până la 40.000 lei.

Comercializarea porcilor vii în târguri, condiÅ£ionată

Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaÅ£iei în târgurile ÅŸi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca ÅŸi miÅŸcarea porcilor de la exploataÅ£iile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaÅ£iei sanitare veterinare. MiÅŸcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoÅ£ite de certificatul de sănătate, de formularul de miÅŸcare ÅŸi de documentul privind informaÅ£iile pentru lanÅ£ul alimentar.

          Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar-veterinar ÅŸi supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, solicitaÅ£i medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriÅ£i să le vindeÅ£i ÅŸi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi ÅŸi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar ÅŸi vânzătorul sunt pasibili de sancÅ£iuni, iar animalele sunt confiscate ÅŸi ucise fără a se oferi despăgubiri.

Este interzisă sacrificarea porcilor ÅŸi comercializarea cărnii în târgurile de animale ÅŸi în vecinătatea acestora! Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la „samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar ! Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 ÅŸi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reÅ£ea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranÅ£ei alimentelor.

(Articol preluat din cotidianul craiovean “Cuvantul Libertatii”, din 03.12.2016, autor Valentin Ceausescu, http://www.cvlpress.ro/03.12.2016/recomandari-ansvsa-pentru-perioada-sarbatorilor-de-iarna/)

5 decembrie 2016