Mişcarea Română pentru Calitate ajuta fermierii sa obtina subventii de la APIA

MiÅŸcarea Română pentru Calitate ajuta fermierii sa obtina subventii de la APIA

 

MiÅŸcarea Română pentru Calitate (MRC), organism de inspecÅ£ie ÅŸi certificare, cu sediul în Craiova, facilitează accesul fermierilor la subvenÅ£iile APIA ÅŸi la fondurile PNDR (Programul NaÅ£ional de Dezvoltare Rurală), oferind certificare pe agricultură ecologică. Grupele de produse sunt plante ÅŸi produse vegetale; animale ÅŸi produse de origine animală; animale de acvacultură ÅŸi produse obÅ£inute din animale de acvacultură; produse procesate pentru a fi utilizate ca alimente; hrană pentru animale.

“Pe baza inspecÅ£iilor ÅŸi certificărilor noastre, se acordă subvenÅ£ii de la APIA. Pe scurt, demersul este următorul: fermierii/operatorii apelează la noi, completează un chestionar preliminar ÅŸi apoi se ajunge la o comandă ÅŸi un contract, în funcÅ£ie de ce anume doresc. Pe baza contractului, operatorii merg la DirecÅ£ia Agricolă pentru înregistrare ÅŸi din acest punct începe perioada de conversie, dacă nu au mai activat în domeniul agriculturii ecologice. Operatorul semnează o declaraÅ£ie de respectare a cerinÅ£elor regulamentelor, apoi se stabileÅŸte data inspecÅ£iei, iar pe baza inspecÅ£iei ÅŸi a rezultatelor se ajunge la certificare. Se primeÅŸte un atestat de conversie cu care se merge la APIA, unde operatorul semnează un angajament pe 5 ani pentru menÅ£inerea activităţii în sistemul de agricultură ecologică ÅŸi este înscris pe lista pentru acordarea subvenÅ£iilor”, a explicat Loredana Dicu, responsabil agricultură ecologică în cadrul MRC. SubvenÅ£iile le sunt oferite doar celor care sunt în perioada de conversie, iar suma pentru subvenÅ£ii se stabileÅŸte anual ÅŸi se împarte la numărul de beneficiari. Pentru cei deja certificaÅ£i, există programe dedicate, care trebuie accesate prin PNDR. Aria de activitate a MRC este una mult mai vastă, însă. “Suntem nu doar un organism de inspecÅ£ie ÅŸi certificare pe agricultură ecologică, ci un organism de certificare sisteme de management, persoane ÅŸi produse. Pe lângă acestea, avem un portofoliu ÅŸi pe proiecte strategice pentru dezvoltarea resurselor umane”, ne spune lect. Univ. Dr. Ing. Maria Magdalena Poenaru, director executiv. “Unul dintre acestea tocmai s-a finalizat, este vorba despre un parteneriat transnaÅ£ional pentru practică studenÅ£ească. În derulare, este un proiect de consiliere È™i practică studenÈ›ească, de aproape 5 milioane de euro, cu un grup Å£intă de peste 8000 de studenÅ£i, de la cinci universităţi partenere, asociaÈ›ia MRC fiind coordonator al proiectului”.

Ca organism de certificare sisteme, MRC certifică sisteme de management al calităţii, al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale, al siguranţei alimentelor, al securităţii informaţiei, al energiei şi de mediu. Printre organizaţiile certificate de MRC se numără facultăţi din cadrul Universităţii din Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, Auchan Hypermarket Craiova, Savoria, Vel Pitar.

“În privinÅ£a certificărilor de persoane, certificăm auditori ÅŸi manageri pe trei domenii – calitate, mediu ÅŸi sănătate ÅŸi securitate ocupaÅ£ională. Suntem singurul organism acreditat la nivel naÅ£ional pe aceste domenii”. În plus, MRC a fost notificat la Bruxelles, în Jurnalul Oficial al UE, pe două directive: Directiva 2004/22/CE Mijloace de măsurare ÅŸi Directiva 2009/23/CE Aparate de cântărit cu funcÅ£ionare neautomată. “Am ajuns să deÅ£inem un portofoliu foarte important, avem certificări de produs în China, Italia, Germania, Turcia. În Å£ară mai sunt certificate ÅŸi alte organisme pe cele două directive, însă nu într-un domeniu atât de vast”, a spus Maria Magdalena Poenaru.

PuteÅ£i găsi MiÅŸcarea Română pentru Calitate în Craiova, pe strada Părului, nr. 8, la numărul de telefon 0351/451 047 sau pe www.mrco.ro. (articol preluat din cotidianul craiovean “Gazeta de Sud”, 30.01.2015)

31 ianuarie 2015