Sintagma „Agricultură ecologică”, termen protejat ÅŸi atribuit de UE României pentru definirea acestui sistem de agricultură, este similară cu termenii „agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaÅ£i în alte state membre.

- Primaria Poiana Mare" />

Debut timid în agricultura ecologică

Sintagma „Agricultură ecologică”, termen protejat ÅŸi atribuit de UE României pentru definirea acestui sistem de agricultură, este similară cu termenii „agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaÅ£i în alte state membre. Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaÅ£ie cu conservarea ÅŸi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole ÅŸi alimentare proaspete ÅŸi autentice, prin procese create să respecte natura ÅŸi sistemele acesteia. În Dolj sunt înregistraÅ£i, până în prezent, 62 de operatori ce activează în agricultura ecologică.

Prin Ordinul MADR nr. 1253 din 6 noiembrie 2013 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică semnat chiar de actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, publicat în Monitorul Oficial 687/8 noiembrie 2013. La nivelul judeÅ£ului Dolj sunt 62 de operatori înscriÅŸi în sistemul de agricultură ecologică. Potrivit art. 2 (1) din Ordinul sus-menÅ£ionat, în fiecare an, până la data de 16 mai (inclusiv), operatorii au obligaÅ£ia de a-ÅŸi înregistra activitatea la Ministerul Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale, prin direcÅ£iile pentru agricultură judeÅ£ene sau a entităţile mandatate de MADR.

O exonerare oportună

  „ComercianÅ£ii cu amănuntul care vând produse ecologice ambalate ÅŸi etichetate direct consumatorului sau utilizatorului final se exonerează de la înregistrarea în sistemul de agricultură ecologică, în conformitate cu prevederile art. 2, alin. (16) ÅŸi alin. (17) din Ordinul ministrului Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale nr. 1253/2013 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică”, ne-a precizat ing.Ovidiu Obleagă, purtător de cuvânt al DirecÅ£iei pentru Agricultură a judeÅ£ului Dolj. Nu beneficiază de această exonerare acei comercianÅ£i cu amănuntul care produc, procesează sau depozitează altfel decât prin menÅ£inerea unei legături cu punctul de vânzare sau care importă produse ecologice ori au subcontractat activităţile menÅ£ionate anterior către o parte terţă. Pentru a beneficia de prevederile alin. (16), operatorii depun la DirecÅ£ia pentru Agricultură Dolj „DeclaraÅ£ia pe propria răspundere pentru exonerarea unor comercianÅ£i de la înregistrarea în sistemul de agricultură ecologică”.

Lupta pentru o hrană mai curată

  Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaÅ£ie cu conservarea ÅŸi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole ÅŸi alimentare proaspete ÅŸi autentice, prin procese create să respecte natura ÅŸi sistemele acesteia. În etapa de producÅ£ie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri ÅŸi derivatele acestora) a fertilizanÅ£ilor ÅŸi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor ÅŸi regulatorilor de creÅŸtere, hormonilor, antibioticelor. În etapa de procesare a alimentelor se restricÅ£ionează folosirea aditivilor, a substanÅ£elor complementare ÅŸi a substanÅ£elor chimice de sinteză folosite la prepararea alimentelor ecologice.

Agricultura ecologică are o contribuÅ£ie majoră la dezvoltarea durabilă, la creÅŸterea activităţilor economice cu o importantă valoare adăugată ÅŸi la sporirea interesului pentru spaÅ£iul rural. Obiectivele, principiile ÅŸi normele aplicabile producÅ£iei ecologice sunt cuprinse în legislaÅ£ia comunitară ÅŸi naÅ£ională din acest domeniu. Aceste norme, alături de definirea metodei de producÅ£ie în sectorul de producÅ£ie vegetală, animalieră ÅŸi de acvacultură reglementează ÅŸi următoarele aspecte legate de sistemul de agricultură ecologică: procesarea, etichetarea, comerÅ£ul, importul, inspecÅ£ia ÅŸi certificarea.

Controlul este sever

Pe durata întregului lanÅ£ de obÅ£inere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaÅ£ia comunitară ÅŸi naÅ£ională. Ei trebuie să-ÅŸi supună activitatea unor vizite de inspecÅ£ie, realizate de organisme de inspecÅ£ie ÅŸi certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaÅ£iei în vigoare privind producÅ£ia ecologică. „În România, controlul ÅŸi certificarea produselor ecologice este asigurată în prezent de organisme de inspecÅ£ie ÅŸi certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale, pe baza criteriilor de independenţă, imparÅ£ialitate ÅŸi competenţă stabilite în Ordinul nr. 181/2012 pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspecÅ£ie ÅŸi certificare, de aprobare a organismelor de inspecÅ£ie ÅŸi certificare ÅŸi de supraveghere a activităţii organismelor de control”, ne-a mai declarat ing. Ovidiu Obleagă.

Aprobarea de către M.A.D.R. a organismelor de inspecÅ£ie ÅŸi certificare este precedată, în mod obligatoriu, de acreditarea acestora realizată de către un organism abilitat în acest scop. În urma controalelor efectuate de organismele de inspecÅ£ie ÅŸi certificare, operatorii care au respectat regulile de producÅ£ie vor primi certificatul de produs ecologic ÅŸi îÅŸi vor putea eticheta produsele cu menÅ£iunea ,,ecologic”. Pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menÅ£iuni: referire la producÅ£ia ecologică, siglele, numele ÅŸi codul organismului de inspecÅ£ie ÅŸi certificare care a efectuat inspecÅ£ia ÅŸi a eliberat certificatul de produs ecologic.

Sigla naÅ£ională a României pentru agricultura ecologică: „ae”

Sigla ,,ae”, proprietate a M.A.D.R., garantează că produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologică ÅŸi este certificat de un organism de control. Regulile de utilizare a siglei ,,ae” sunt cuprinse în Anexa nr.1 la Ordinul comun pentru modificarea ÅŸi completarea Anexei la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor ÅŸi dezvoltării rurale nr. 317/2006 ÅŸi al preÅŸedintelui Autorităţii NaÅ£ionale pentru ProtecÅ£ia Consumatorilor nr. 190/2006 pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice.

Sigla oferă consumatorilor garanÅ£ia că: cel puÅ£in 95% din ingredientele produsului au fost produse după metoda de producÅ£ie ecologică; că respectă regulile schemei oficiale de inspecÅ£ie; provine direct de la producător sau procesator, într-un ambalaj sigilat ÅŸi poartă numele producătorului, procesatorului sau vânzătorului ÅŸi numele sau codul organismului de inspecÅ£ie ÅŸi certificare.

(Articol preluat din cotidianul craiovean “Cuvantul Libertatii”, din 02.02.2016, autor Valentin Ceausescu, http://www.cvlpress.ro/02.02.2016/debut-timid-in-agricultura-ecologica/)


3 februarie 2016