Inspectoratului pentru SituaÅ£ii de Urgenţă „Oltenia”, al judeÅ£ului Dolj, au fost solicitate să intervină pentru stingerea a 147 de incendii, declanÅŸate în miriÅŸti ÅŸi zone cu vegetaÅ£ie uscată.

- Primaria Poiana Mare" />

De la „ISU Oltenia”: Opriţi incendierea miriştilor!

De la începutul lunii iulie a.c., echipajele de intervenÅ£ie din cadrul subunităţilor Inspectoratului pentru SituaÅ£ii de Urgenţă „Oltenia”, al judeÅ£ului Dolj, au fost solicitate să intervină pentru stingerea a 147 de incendii, declanÅŸate în miriÅŸti ÅŸi zone cu vegetaÅ£ie uscată. Cauzele probabile ale incendiilor au fost fie provocarea lor premeditată, fie neglijenţă iresponsabilă a unor oameni. La aceste intervenÅ£ii au participat pompieri militari din cadrul Departamentului 1 Pompieri Craiova, DetaÅŸamentului 2 Pompieri Craiova, DetaÅŸamentului Pompieri Calafat, SecÅ£iei Pompieri Craiova, SecÅ£iei Pompieri BăileÅŸti, SecÅ£iei Pompieri Segarcea, Gărzii 2 Pompieri Bechet, dar ÅŸi Serviciile Voluntare pentru SituaÅ£ii de Urgenţă. Incendierea miriÅŸtilor, reglementată prin Ordinul comun nr. 605/579 din 2008 al Ministerului Internelor ÅŸi Reformei Administrative ÅŸi Ministerul Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale, în sensul că nu se poate efectua decât cu acordul autorităţii competente pentru protecÅ£ia mediului ÅŸi numai după obÅ£inerea permisului de lucru cu foc, nu a rezolvat deloc lucrurile. Încât numărul mare de incendieri al miriÅŸtilor, pentru stingerea cărora s-au făcut mari eforturi, dar ÅŸi cheltuieli materiale, n-au autori identificaÅ£i. Ce se întâmplă în realitate, mai ales că incendieri ale miriÅŸtilor ÅŸi vegetaÅ£iei uscate avem an de an? Din punct de vedere pedologic, specialiÅŸtii sunt unanim de acord că incedierea miriÅŸtilor are efecte dăunătoare pentru fertilitatea solului. Chiar dacă se poate admite că la câÅ£iva ani, prin incendiere, spectrul bolilor ÅŸi dăunătorilor se atenuează, măsurile de prevenire la arderea miriÅŸtilor sunt speciale ÅŸi sunt bine structurate prin Legea 307/2006 privind apărarea contra incendiilor. CompetenÅ£e deosebite sunt rezervate primarilor. Anul acesta, din varii motive, problema a fost scăpată de sub control, ne referim în primul rând la Garda de Mediu, care are, la rândul său, competenÅ£e exprese. Mai mult, între Garda NaÅ£ională de Mediu ÅŸi AgenÅ£ia de Plăti ÅŸi IntervenÅ£ie pentru Agricultură există un protocol de colaborare (nr. 7114/18 septembrie 2009) al cărui scop îl reprezintă creÅŸterea eficienÅ£ei acÅ£iunilor de control, a respectării bunelor condiÅ£ii agricole ÅŸi de mediu, referitoare la arderea miriÅŸtilor, a resturilor vegetale pe terenul arabil ÅŸi la arderea pajiÅŸtilor permanente, precum ÅŸi a cerinÅ£elor minime de protecÅ£ie a mediului, cum au fost definite prin Programul naÅ£ional de dezvoltare rurală. Să adăugăm la efectele dăunătoare ale incendierii miriÅŸtilor, unele enumerate, consecinÅ£ele realmente păgubitoare asupra efectivelor cinegetice, gonite de pe arealele supuse factorilor perturbatori. Cum inclusiv InstituÅ£ia prefectului are depline competenÅ£e, intervenÅ£ia trebuia să fie una resimÅ£ită.

(Articol preluat din cotidianul craiovean “Cuvantul Libertartii”, din 23.0.07.2016, autor M. Alexandru, http://www.cvlpress.ro/23.07.2016/de-la-isu-oltenia-opriti-incendierea-miristilor/)

26 iulie 2016