Ajutor de 3.000 de euro pe an pentru producătorii de tomate

Începând din acest an, cultivatorii de tomate în spaÅ£ii protejate pot beneficia de un ajutor de minimis, menit să îi încurajeze să se dezvolte. SuprafaÅ£a pe care vor planta tomatele trebuie să fie de 1.000 de metri pătraÅ£i, iar cantitatea obÅ£inută trebuie să fie de minimum două kilograme pe metrul pătrat. Altă condiÅ£ie pentru a beneficia de aceÅŸti bani este ca roÅŸiile să fie valorificate în perioadele ianuarie-mai, inclusiv, ÅŸi noiembrie-20 decembrie, inclusiv. De asemenea, aceÅŸtia trebuie să fie înregistraÅ£i în evidenÅ£ele Registrului Agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeÅ£ele cultivate cu tomate în spaÅ£iile protejate în anul 2017. DirecÅ£iile Agricole sunt cele care vor gestiona aceste fonduri, iar la nivelul judeÅ£ului Dolj specialiÅŸtii sunt deja în teren pentru a-i informa pe oameni.

„Noi avem echipe în judeÅ£ pentru că facem o campanie de informare în teritoriu. Încă nu putem să ÅŸtim câÅ£i fermieri sunt eligibili, dar am solicitat colegilor mei să întocmească procese-verbale cu persoanele care ar putea beneficia de aceÅŸti bani, adică să aibă răsadul plantat ca să poată ieÅŸi recolta în mai. TotuÅŸi, oamenii trebuie să ÅŸtie că, dacă nu pot valorifica produsele în prima perioadă, o pot face în cea de-a doua. Important este ca, per total, să facă dovada că au valorificat două tone de tomate. Ajutorul de minimis este în valoare de 3.000 de euro, pentru fiecare producător agricol, indiferent că este persoană fizică sau juridică“, a spus Daniela Săvulea, directoare la DirecÅ£ia Agricolă Dolj.

„Există pericolul ca o mare parte dintre fermieri să nu beneficieze de acest sprijin“

 

Pentru a se înscrie în Programul de susÅ£inere a produsului tomate în spaÅ£ii protejate, fermierii trebuie să depună o cerere în acest sens, după care culturile vor fi verificate de cel puÅ£in două ori de reprezentanÅ£ii DirecÅ£iei Agricole. Valorificarea producÅ£iei trebuie demonstrată fie cu filele din carnetul de comercializare, pentru persoanele fizice, fie cu chitanÅ£e sau facturi, în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale È™i familiale, producătorilor agricoli persoane juridice. Perioadele în care pot fi comercializate aceste produse au generat nemulÅ£umiri în rândul legumicultorilor, în special al celor care nu deÅ£in solarii sau sere încălzite ÅŸi care spun că astfel este imposibil să recolteze roÅŸiile în intervalul impus. „Perioada în care trebuie să recoltăm este o impunere cam restrictivă ÅŸi în acest sens am făcut foarte multe demersuri la Ministerul Agriculturii atât noi, cât ÅŸi primăriile, direcÅ£iile agricole, chiar ÅŸi institutele de cercetare, dar nu am reuÅŸit să convingem. Oamenii trebuie să recolteze în perioada ianuarie-mai sau noiembrie-decembrie. Sunt foarte mulÅ£i fermieri care recoltează de la începutul lunii iunie ÅŸi până în octombrie ÅŸi care vor fi dezvantajaÅ£i. Există chiar pericolul ca o mare parte din fermieri să nu beneficieze de acest sprijin. Răspunsul Ministerului Agriculturii la sesizările noastre a fost că trebuie stimulaÅ£i cei care au sisteme de încălzire ÅŸi care au costuri foarte mari, dar ÅŸi că trebuie să stopăm importurile. Dacă suntem de acord cu prima parte a răspunsului, pentru că într-adevăr cei care produc în spaÅ£ii protejate încălzite se confruntă cu costuri foarte mari, în ceea ce priveÅŸte importurile, oricât ne-am dori ca în perioada noiembrie-mai să avem importuri mai mici de tomate, nu vom reuÅŸi pentru că tehnologia culturii nu ne permite să producem atât de mult cât ar fi consumul intern. TotuÅŸi, sperăm să îi pregătim pe fermieri să reuÅŸească să îÅŸi facă sisteme de încălzire la costuri mai mici ÅŸi să iasă pe piaţă în prima timpurietate sau să prelungească ciclul în noiembrie-decembrie“, a spus Ion Păunel, preÅŸedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Foarte important, chiar dacă aveÅ£i o suprafaţă mai mare, nu puteÅ£i obÅ£ine sprijin decât pentru o exploataÅ£ie de 1.000 mp. Totodată, nici dacă aveÅ£i mai puÅ£in de 1.000 mp nu puteÅ£i beneficia de acest ajutor. Banii vor intra în conturi pe fiecare an în care aveÅ£i producÅ£ie, timp de cinci ani de zile, un fermier putând primi în total 15.000 de euro.

 

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din data de 08.02.2017, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Local/2017-02-08/ajutor-de-3.000-de-euro-pe-pentru-producatorii-de-tomate/)

10 februarie 2017