Fermierii trebuie să obÈ›ină o adeverință de la primăria unde este terenul. De anul acesta s-au eliminat anumite proceduri, astfel încât mai mulÈ›i fermieri se vor încadra la plăți, pentru că s-au scos condiÈ›iile restrictive din anii anteriori.


- Primaria Poiana Mare" />

A început depunerea cererilor pentru subvenția APIA

Fermierii trebuie să obÈ›ină o adeverință de la primăria unde este terenul. De anul acesta s-au eliminat anumite proceduri, astfel încât mai mulÈ›i fermieri se vor încadra la plăți, pentru că s-au scos condiÈ›iile restrictive din anii anteriori.

Fermierii au posibilitatea să depună cererile unice de plată la APIA până pe 16 mai, iar procedura a fost simplificată semnificativ. A fost modificat de curând Ordinul ministrului agriculturii ÅŸi dezvoltării rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiÅ£iilor specifice ÅŸi a modului de implementare a schemelor de plăţi prevăzute în OrdonanÅ£a de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015 – 2020.
Perioada de depunere a cererilor de plată a subvenÈ›iilor acordate prin intermediul centrelor judeÈ›ene ale AgenÈ›iei de Plăți È™i IntervenÈ›ie în Agricultură (APIA) este cuprinsă între 1 martie È™i 16 mai, perioadă în care fermierii pot depune aceste cereri fără să fie penalizaÈ›i. „Agricultorii au nevoie de o adeverință de la primăria unde se află terenul, document fără de care nu pot depune cererea pentru subvenÈ›ie. Cu acea adeverință, fermierii merg la centrele APIA“, a declarat directorul instituÈ›iei, Cătălin RoÈ™culete, care a spus că în prima săptămână nu au fost programate prea multe persoane care să depună cererile unice.

Ce s-a eliminat din cererea de plată

De altfel, cele mai importante modificări ale legislaÈ›iei privind cererile unice ale APIA prevăd eliminarea unor documente È™i a unor metodologii care ar fi exclus de la plată aproape jumătate dintre fermierii doljeni, pentru că aceÈ™tia nu s-ar mai fi încadrat, a spus directorul executiv al APIA Dolj. „Cele mai importante modificări sunt acelea că s-a scos «echivocul», adică identificarea fiecărei parcele declarate de fermier se făcea în funcÈ›ie de o aplicaÈ›ie, iar dacă nu bătea parcela în aplicaÈ›ie era scos automat acel teren de la plată. S-a mai scos obligaÈ›ia legată de poziÈ›ionarea terenului la o marjă de 0,75 m. Dacă terenul era poziÈ›ionat la o distanță mai mare de 75 cm de ceea ce ne arăta aplicaÈ›ia, atunci nu era validată cererea. La noi în Dolj, din 46.000 de fermieri, ar fi rămas cam 26.000 la plată, dacă s-ar fi menÈ›inut aceste condiÈ›ii. Adică jumătate dintre ei nu s-ar fi încadrat în condiÈ›ii pentru a primi subvenÈ›ia pe suprafață. Acum este mult mai bine, după ce s-au eliminat aceste prevederi“, a spus directorul APIA Dolj, Cătălin RoÈ™culete.

Când devin cererile de plată neeligibile

Foarte important este faptul că în cazul în care fermierii nu fac dovada până la sfârÈ™itul perioadei legale de depunere a cererilor unice că ei sunt utilizatorii unei suprafeÈ›e de teren, atunci nu le va fi acceptată cererea pentru subvenÈ›ie. „(8) SuprafeÅ£ele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată sunt neeligibile“. Potrivit unui comunicat de presă al APIA central, transmis GdS ieri-dimineață, începând de la 1 martie cererile unice de plată se depun la centrele judeÈ›ene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 de hectare de teren agricol ÅŸi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 de hectare de teren agricol.

Ce documente sunt necesare fermierilor

Potrivit noilor modificări legislative, la art. 5, aliniatul (2) se arată: „Documentele care fac dovada utilizării terenului ÅŸi care atestă că terenul este la dispoziÅ£ia fermierului, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) lit. n) din ordonanţă, sunt:
a) adeverinÅ£a conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere, care se completează pe baza modelului-cadru prevăzut în anexa nr. 1;
b) copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune a suprafeÅ£ei agricole, încheiat între fermier ÅŸi unităţile administrativ-teritoriale, după caz;
c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeÅ£ei agricole, încheiat între fermier È™i AgenÅ£ia Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz“.

Cum se va efectua controlul începând de anul acesta

La aliniatul (5) se prevăd aspecte legate de modul în care se face controlul, astfel „(5) În cursul controalelor administrative referitoare la utilizarea terenurilor agricole care fac obiectul cererii unice de plată, funcÅ£ionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată verifică corespondenÅ£a suprafeÅ£elor utilizate înscrise în adeverinţă cu suprafeÅ£ele declarate în cererea unică de plată. În urma verificărilor, funcÅ£ionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată notifică, după caz, fermierul pentru clarificări suplimentare, în urma cărora decide dacă sunt necesare măsuri corective de reducere a suprafeÅ£ei declarate“. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (8) din ordonanţă, în cursul controalelor administrative, în situaÅ£ia în care se constată că terenul face obiectul cererilor a doi sau mai mulÅ£i solicitanÅ£i, APIA, în termen de 30 de zile calendaristice, va notifica solicitanÅ£ii, care au obligaÅ£ia să rezolve litigiul. Dacă litigiul nu se rezolvă în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificării, suprafaÅ£a de teren supradeclarată nu este eligibilă la plată în anul curent de cerere, cu excepÅ£ia cazurilor în care litigiul este soluÅ£ionat în instanÅ£a judecătorească.


(articol preluat din cotidianul craiovean “Gazeta de Sud”, din 02.03.2016, autor Ramona Olaru, http://www.gds.ro/Local/2016-03-02/inceput-depunerea-cererilor-pentru-subventia-apia/)

4 martie 2016