Zeci de purcei, livraţi în Oltenia prin Programul „Mangaliţa“

Zeci de purcei au ajuns la fermierii din Oltenia, prin programul prin care Ministerul Agriculturii susÈ›ine crescătorii în vederea producerii cărnii de porc din rasele Bazna ÅŸi MangaliÈ›a. Cele mai multe livrări s-au făcut în Dolj, dar programul a demarat ÅŸi în judeÅ£ele învecinate. Vâlcea este singura zonă în care încă nu s-a făcut nici o livrare, întrucât purceii nu au ajuns la greutatea la care pot fi preluaÅ£i de crescători.

Programul de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna È™i MangaliÈ›a începe să prindă contur în Oltenia. Doljul a fost primul judeÅ£ din sudul ţării care a îndeplinit toate condiÈ›iile funcÈ›ionării acestuia ÅŸi implicit primul în care a demarat. Primii zece purcei din rasa MangaliÅ£a au fost livraÈ›i în luna aprilie unui beneficiar din comuna BrădeÅŸti. Ultima livrare, cea de-a treia, s-a făcut marÅ£i, 24 iulie, când 30 de purcei preluaÅ£i de la un furnizor din Dăbuleni au ajuns la patru fermieri din Teasc, Sopot, Almăj ÅŸi PleÅŸoi. În total, în cele trei tranÅŸe au fost livraÅ£i 44 de purcei crescătorilor din judeÅ£. Potrivit procedurii impuse de legislaÅ£ie, purceii sunt preluaÅ£i de către procesatori de la furnizorii de rasele Bazna ÅŸi/sau MangaliÅ£a ÅŸi sunt transportaÈ›i la crescători, moment în care se încheie contractul de livrare între procesator È™i crescătorul de porci. Pentru ca acest program să funcÅ£ioneze trebuie să existe toate cele trei elemente: crescător, furnizor, procesator. Crescătorii primesc cu titlu gratuit un număr par de purcei, minimum doi È™i maximum zece. Ajutorul de minimis ce reprezintă 250 lei/cap este acordat furnizorului de purcei livraÈ›i la greutatea minimă de 10 kg fiecare. Când vor ajunge la 130 de kilograme, cel puÈ›in 50% dintre ei vor fi livraÈ›i către procesator la preÈ›ul de 11 lei/kg în viu, iar restul vor rămâne crescătorului, care îi poate sacrifica pentru consum propriu.

Peste 400 de potenÅ£iali beneficiari din judeÅ£ au depus cereri de înscriere în program la DirecÅ£ia Agricolă Dolj, dar numai 50 dintre acestea au fost eligibile.

28 de purcei, livraţi fermierilor din Mehedinţi

Programul prin care Ministerul Agriculturii se oferă să îi ajute pe fermieri să crească porci din rasele MangaliÅ£a ÅŸi Bazna a demarat în această săptămână ÅŸi în judeÅ£ul MehedinÅ£i, unde 28 de purcei au ajuns deja la fermieri. „Chiar azi (marÅ£i, 24 iulie – n.r.) a fost prima livrare în judeÅ£ul MehedinÅ£i, iar a doua va fi mâine (miercuri – n.r.). În prima tranşă, s-au făcut livrări la Hinova ÅŸi VânjuleÅ£, porcii provenind de la Dăbuleni. Mâine (miercuri – n.r.) vom livra ÅŸi la Vlădaia purcei proveniÅ£i de la un furnizor din MehedinÅ£i, de la Cernaia. Oamenii sunt foarte mulÅ£umiÅ£i pentru că nu plătesc purcelul, pur ÅŸi simplu îi asigură furajarea, iar când îl îngraşă la 130 kg au desfacerea asigurată ÅŸi li se plăteÅŸte 11 lei/kg în viu, mai mult faţă de preÅ£ul pieÅ£ei, unde carcasa este 8 lei/kg“, a spus Lucia Nuţă, director adjunct al DirecÅ£iei Agricole MehedinÅ£i.

Potrivit acesteia, următoarea tranşă de livrări se va face în toamnă.

Schimburi între judeÅ£e

 

Schimburi s-au făcut ÅŸi între judeÅ£ele Gorj ÅŸi Olt. Astfel, dacă în Gorj existau ÅŸi cereri, ÅŸi furnizori, dar nu erau procesatori, în Olt erau potenÅ£iali beneficiari, precum ÅŸi procesatori, dar nu erau furnizori. AÅŸadar, primele livrări care s-au făcut în Olt au fost de purcei proveniÅ£i din Gorj. AceÅŸtia au ajuns la trei fermieri din BalÅŸ, Găneasa ÅŸi Slătioara. Următoarea livrare a fost de la un furnizor din Olt, iar în total 42 de purcei au ajuns la fermierii din acest judeÅ£. „Următoarea livrare va fi în septembrie, după programările care sunt făcute la scroafele gestante. În funcÅ£ie de scroafele care sunt înscrise în program, apreciem că până la sfârÅŸitul anului vom livra peste 200 de purcei numai din judeÅ£ul Olt. Fermierii au văzut beneficiile acestui program ÅŸi avem semnale că au achiziÅ£ionat scroafe care urmează să fie înscrise în program ÅŸi să fie furnizori de purcei. Beneficiile acestui program sunt în primul rând faptul că revigorăm creÅŸterea de rase autohtone, rase vechi, cu tradiÅ£ie în România. În plus, carnea de MangaliÅ£a ÅŸi carnea de Bazna sunt sănătoase, nu prezintă acizi graÅŸi, nesaturaÅ£i. Un alt avantaj este că valorificăm superior cerealele. În plus, producem planificat, omul ÅŸtie că are piaÅ£a de desfacere asigurată, nu mai produce haotic, are contracte ferme cu procesatorul, deci cu abatorul“, a spus Ion AnuÅ£a, director executiv adjunct al DirecÈ›iei Agricole Olt.

În Olt, peste 400 de potenÅ£iali beneficiari s-au înscris în program ÅŸi au solicitat 3.962 de purcei.

Lipsă de procesatori în Gorj

În lipsă de procesatori, nici un beneficiar din judeÅ£ul Gorj nu a reuÅŸit să primească purcei prin acest program. Cererea este mare, iar reprezentanÅ£ii DirecÅ£iei Agricole Gorj speră să identifice un furnizor ÅŸi în acest judeÅ£. „Am avut doi furnizori de lângă Motru, care au avut 22 de purcei. N-am avut însă procesator. Aveam înscrise 80 de persoane, deci cerere era, purcei aveam, nu am avut procesator. Am sunat în judeÈ›ele limitrofe, inclusiv pe ministrul agriculturii, pentru a cere ajutor, iar în cele din urmă am livrat purceii la Slatina. Furnizorii din Gorj au încasat câte 250 de lei pe cap de animal, iar purceii au ajuns în Olt. Procesatorul este extrem de important în program. Când se face contract, trebuie să fie toÈ›i trei. Cei din Olt aveau procesator, potenÈ›iali beneficiari, dar nu aveau furnizor. Noi aveam furnizor, potenÈ›iali beneficiari, dar nu am avut procesator, È™i atunci am convenit să facem aÈ™a. Acesta este singurul dezavantaj, în loc să îi ducem la beneficiarii noÈ™tri, i-am dus la cei din Olt. În noiembrie-decembrie vor fi aceiaÈ™i furnizori È™i sperăm să găsim procesator în judeÈ›“, a spus Dan Tănăsescu, director la DirecÈ›ia Agricolă Gorj.

În ceea ce priveÈ™te judeÈ›ul Vâlcea, în program s-au înscris un furnizor de purcei, un procesator ÅŸi 35 de crescători, care au solicitat în total 322 de purcei. Acesta este singurul judeÅ£ în care încă nu s-a făcut nici o livrare, întrucât purceii nu au ajuns la greutatea la care pot fi preluaÅ£i de crescători. „Avem înscriÈ™i 35 de potenÈ›iali beneficiari, cu o solicitare de 322 de purcei. Noi nu am demarat acest program pentru că avem un singur crescător în zona de sud. La sfârÈ™itul lunii august vom livra primii purcei, care acum au o greutate de 7 kg ÅŸi trebuie să crească“, a spus Ovidiu Barbu, director executiv al DirecÅ£iei Agricole Vâlcea.

La nivelul întregii țări, s-au înscris în program 304 furnizori, 30 de procesatori È™i 6.186 de crescători. Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2018, este de 4.600.000 lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale cu această destinaÅ£ie, de la bugetul de stat.

 

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 26.07.2018, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Local/2018-07-26/zeci-de-purcei,-livrati-in-oltenia-prin-programul-mangalita/)

29 iulie 2018