Urari adresate cu prilejul praznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Cu prilejul Sarbatorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Primaria Poiana Mare si Primarul Marin Vintila ureaza tuturor sarbatoritilor si familiilor acestora “La multi ani!”, sanatate, liniste si fericire, belsug si bucurii!

Potrivit poveştii, un balaur  îşi făcuse culcuş deasupra izvorului ce aducea apa oraşului Silene. Pentru a avea acces la apă, oamenii din acea regiune l-au înduplecat pe balaur oferindu-i mai întâi cate o oaie şi apoi câte o fecioară. Fata ce urma să fie sacrificată era aleasă prin tragere la sorţi. Într-o zi  soarta a decis să fie jertfită o prinţesă. În ciuda protestelor tatălui ei, fata a fost adusă în faţa balaurului, însă Sfântul Gheorghe i-a venit în ajutor, apărându-se cu semnul crucii, a înfruntat şi a ucis balaurul, salvând-o astfel de la moarte pe prinţesă. Impresionaţi de această faptă, locuitorii din Silene au părăsit credinţa lor păgână şi s-au convertit la creştinism.

În dimineaţa zilei de Sfântul Gheorghe, creştinii aşează la stâlpii porţilor şi ai caselor, la ferestrele şi uşile caselor şi grajdurilor, în grădini şi pe mormintele din cimitire ramuri verzi. Astfel, se crede că oamenii, vitele si semănăturile sunt protejate și binecuvântate. Ramurile verzi sunt păstrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri împotriva bolilor. Ele mai sunt  puse şi în hrana animalelor, în credinţa că acestea vor fi protejate de duhurile rele.

Sfântul  Mare Mucenic Gheorghe se cinsteşte în mod deosebit la noi, românii, ca şi ocrotitor al oştirii, mai ales al Forţelor Terestre Române din Armata Română. Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci folositor, neputincioşilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Amin!

22 aprilie 2013