Termen prelungit pentru fermierii care au produs legume în solarii

VeÅŸti bune pentru fermierii care au produs legume în spaÅ£iile protejate, în cadrul Programului pentru tomate. AceÅŸtia vor putea depune documentele care să justifice comercializarea produselor până la 15 iunie, deÅŸi termenul iniÅ£ial era 31 mai. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a promis că va lua această decizie în urma solicitărilor fermierilor olteni, care s-au plâns că nu se pot încadra în termen din cauza temperaturilor scăzute, ce au întârziat dezvoltarea plantelor. 

Termenul până la care fermierii care au produs legume în spaÅ£ii protejate, în cadrul Programului pentru tomate, pot depune documentele care să justifice comercializarea produselor s-ar putea prelungi de la 31 mai până pe 15 iunie. Directorul DirecÅ£iei pentru Agricultură Olt, Emil Marinescu, a spus că declaraÅ£ia a fost făcută de ministrul agriculturii, Petre Daea, în urma solicitărilor pe care fermierii i le-au adresat în cadrul vizitei pe care acesta a efectuat-o luni în bazinele legumicole din acest judeÅ£.

„Se va modifica ÅŸi completa Hotărârea de Guvern nr. 39 din 2017 privind această aprobare a schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susÅ£inere a tomatelor în spaÅ£ii protejate. În acest sens va apărea o hotărâre de guvern de modificare privind valorificarea producÅ£iei în perioadele ianuarie – 15 iunie inclusiv ÅŸi/sau noiembrie decembrie inclusiv. Practic, termenul se prelungeÅŸte până în 15 iunie, dat fiind faptul că în ultima perioadă au fost temperaturi foarte scăzute, care au împiedicat roÅŸiile să ajungă la maturitate ÅŸi implicit să apară pe piaţă. Fermierii au făcut solicitări în acest sens“, a spus Emil Marinescu.

„Dacă reuÅŸesc să facă dovada comercializării, fermierii vor avea banii în cont în maximum zece zile“

La nivelul judeÅ£ului Olt, aproape 1.600 de fermieri au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul de 3.000 de euro pe an. SuprafaÅ£a pe care plantează tomatele trebuie să fie de 1.000 de metri pătraÅ£i, iar cantitatea obÅ£inută trebuie să fie de minimum două kilograme pe metrul pătrat. În perioada în care temperaturile au fost extrem de scăzute, cei care nu au avut solariile încălzite au încercat să facă tot posibilul să îÅŸi salveze recoltele. Dar, chiar dacă au reuÅŸit să le salveze, lipsa căldurii le-a împiedicat dezvoltarea. „Fermierii olteni au reuÅŸit să îÅŸi protejeze legumele cu instalaÅ£ii rudimentare de încălzire, vorbim de arzătoare pe butelii de gaz, de paie umede băgate în butoaie ÅŸi date foc, făcându-se un fum care cuprindea tot solarul. Au fost patru-cinci nopÅ£i nedormite pentru a salva recoltele. Din start, s-a devansat perioada de recoltare a acestora cu minimum două săptămâni ÅŸi, dacă se preconiza să începem recoltatul după 15 mai, acum acest lucru se va întâmpla undeva la sfârÅŸitul lunii, deci perioada 1 ianuarie – 31 mai nu putea fi respectată de majoritatea celor care s-au înscris în program. Dacă legumicultorii cu tomate extratimpurii, care au solariile încălzite, reuÅŸeau să se încadreze, ceilalÅ£i trebuia să aÅŸtepte până în noiembrie. În aceste condiÅ£ii, e binevenită prelungirea termenului, anunÅ£ată ieri (luni – n.r.) de ministrul agriculturii, în cadrul vizitei în Olt. Mai mulÅ£i fermieri vor reuÅŸi să îÅŸi primească banii pentru că tot din informaÅ£iile pe care le avem de la Ministerul Agriculturii, dacă reuÅŸesc să facă dovada comercializării a minimum două tone pe 1.000 mp, în maximum zece zile, fermierii vor avea banii în cont“, a spus Ion Păunel, preÅŸedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

 

Problemele din piaţa de gros

Până să le intre banii în cont, fermierii spun că se confruntă cu o serie de probleme pe pieÅ£ele de gros din Å£ară. Vânzarea mărfii este una dintre ele. „Fermierii care s-au întâlnit cu ministrul agriculturii i-au semnalat problema vânzării, care este destul de acută la această dată. În urmă cu o săptămână, Ministerul Agriculturii a dat un comunicat că au început controale în pieÅ£e în legătură cu regulile de comercializare, iar ieri (luni – n.r.) ni s-a promis că acestea se vor înteÅ£i. Noi avem nevoie de cei care ne comercializează produsele pentru că noi ÅŸtim să le producem, nu avem timp să le vindem, ÅŸi dânÅŸii din asta trăiesc, dar trebuie să o facă într-un cadru legal ÅŸi cinstit, să fie plătitori de taxe ÅŸi impozite ÅŸi să nu mai eludeze sistemul financiar din România. Chiar acum mă întorc dintr-o piaţă din Cluj ÅŸi vorbeam cu câÅ£iva fermieri din sudul judeÅ£ului Olt, care se confruntă cu această problemă, a micilor comercianÅ£i, care nu doresc să ia de la producător documentele justificative ÅŸi vorbim aici de filă din carnetul de comercializare sau factură ÅŸi chitanţă, în cazul celor organizaÅ£i ca PFA, II sau IF. Odată cu aceste vizite ale ministrului, s-au cules foarte multe date ÅŸi e bine că s-a aflat prin viu grai de problemele pe care le au fermierii“, a spus Ion Păunel. Lupta cu importurile este altă problemă cu care se confruntă legumicultorii care încearcă să îÅŸi vândă produsele în pieÅ£ele de gros din Å£ară. „Pentru această perioadă este destul de multă marfă pe piaţă, dar peste 60 la sută este de import. Avem tomate din Ungaria ÅŸi Polonia, căpÅŸune din Ungaria ÅŸi Polonia, cireÅŸe din Italia, vinete, ardei gras. Fermierii autohtoni se chinuiesc luni întregi să producă legume în România ÅŸi, când ies pe piaţă, se lovesc de importuri, care se vând la preÅ£uri sub cele de producÅ£ie“, a mai spus Ion Păunel.

„Am trimis spre analiză o serie de probe ÅŸi nu avem remanenţă de pesticide“

Altă problemă care planează asupra legumicultorilor este aceea că roÅŸiile ar avea un nivel ridicat de pesticide. Potrivit directorului DirecÅ£iei pentru Agricultură Olt, au fost prelevate probe de la tomate, în urma cărora s-a stabilit că lucrurile nu stau deloc aÅŸa. „Am văzut pe la anumite posturi de televiziune o serie de comentatori sau interlocutori care au spus că le este teamă să mănânce aceste roÅŸii. Eu pot să demonstrez oricând că noi am trimis spre analiză o serie de probe luate de la diverÅŸi fermieri care ne-au demonstrat că sunt foarte bune ÅŸi că nu avem remanenţă de pesticide. Mai mult decât atât, de fiecare dată când inspectorii DirecÅ£iei Agricole au mers la fermieri le-au atras atenÅ£ia să folosească produse omologate“, a spus Emil Marinescu.

 

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 17.05.2017, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Actualitate/2017-05-17/termen-prelungit-pentru-fermierii-care-au-produs-legume-solarii/)

20 mai 2017