Programul de guvernare pentru Agricultură a început cu o consfătuire

Ministrul Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a condus marÅ£i, 17 ianuarie a.c., mai multe întâlniri de lucru cu organizaÅ£iile profesionale din agricultură ÅŸi industrie alimentară, fiind prezenÅ£i reprezentanÅ£ii sectorului vegetal ÅŸi ai sectorului zootehnic – ovine, caprine, bovine. Alături de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarii de stat Daniel Botănoiu ÅŸi Alexandru Potor. Petre Daea a punctat câteva dintre priorităţile pe care le are în vedere pe perioada mandatului său – plata subvenÅ£iilor la timp ÅŸi realizarea unor proceduri corecte astfel încât să se respecte termenele stabilite conform cu obiectivele prevăzute în Programul de Guvernare.

  Scopul principal al acestor întâlniri a fost acela de a face cunoscut modul de lucru al echipei de la Ministerul Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale, în sprijinul tuturor fermierilor români. Astfel, toÅ£i angajaÅ£ii Ministerului Agriculturii vor lucra pentru a îndeplini obiectivele stabilite în Programul de Guvernare. „Am rugămintea ca atunci când apare un nou proiect de act normativ pe site-ul www.madr.ro, să vă implicaÅ£i, să interveniÅ£i cu propuneri, să nu rămâneÅ£i pasivi”, a precizat ministrul Petre Daea fermierilor prezenÅ£i.

Ce conduc secretarii de stat din MADR

În cadrul ÅŸedinÅ£elor, ministrul Agriculturii i-a prezentat pe cei doi secretari de stat, Daniel Botănoiu, care va coordona domeniul politicilor agricole, ÅŸi pe Alexandru Potor, care va răspunde de cele două agenÅ£ii de plăţi, APIA ÅŸi AFIR, precum ÅŸi de cele două Autorităţi de Management, respectiv de Autoritatea de Management pentru Programul NaÅ£ional de Dezvoltare Rurală ÅŸi de Autoritatea de Management pentru Programul OperaÅ£ional pentru Pescuit ÅŸi Afaceri Maritime. Ministrul Petre Daea a punctat câteva dintre priorităţile pe care le are în vedere pe perioada mandatului său – plata subvenÅ£iilor la timp ÅŸi realizarea unor proceduri corecte astfel încât să se respecte termenele stabilite conform cu obiectivele prevăzute în Programul de Guvernare. De asemenea, ministrul alături de cei doi secretari de stat i-au asigurat pe reprezentanÅ£ii fermierilor că, împreună cu echipa din Ministerul Agriculturii, îÅŸi pun în slujba fermierilor forÅ£a de interpretare tehnică în vederea asigurării unui climat favorabil dezvoltării agriculturii româneÅŸti.

Programul sună promiţător, pe hârtie

AÅŸa cum este postat pe site-ul Camerei DeputaÅ£ilor, Programul de Guvernare 2017-2020, la capitolul Politici agricole ÅŸi de dezvoltare rurală, arată că: „Agricultura ÅŸi dezvoltarea satului românesc reprezintă o prioritate absolută în programul de guvernare. În acest mandat, ne propunem să fructificăm potenÅ£ialul agricol real al României, concomitent cu revitalizarea zonelor rurale prin programe de investiÅ£ii. Èšintim ca, prin noile politici agricole, sectorul agricol să devină un motor de creÅŸtere economică ÅŸi o sursă de locuri de muncă pentru populaÅ£ia din mediul rural, odată cu garantarea veniturilor agricultorilor, pentru a evita migraÅ£ia din mediul rural. Considerăm că se impune accelerarea modernizării agriculturii pentru a se asigura o hrana sănătoasă necesară întregii populaÅ£ii, recâÅŸtigarea pieÅ£ei interne, un trai decent fermierilor, reducerea importurilor ÅŸi creÅŸterea exporturilor de produse agroalimentare. De asemenea, practicarea unor reforme în domeniul cercetării ÅŸi inovării în agricultură ÅŸi elaborarea unui program naÅ£ional de cercetare – dezvoltare agricolă reprezintă priorităţi ale Programului Guvernului”.

Subvenţii la timp şi irigaţii pe 2 milioane de hectare!

Prima măsură prevăzută în program este acordarea în timp util a subvenÅ£iilor pentru agricultură. Concret: avans începând cu 15 octombrie ÅŸi plata regulară începând cu 1 decembrie pană la 31 martie a anului următor. Să faci din respectarea normalităţii un capăt de afiÅŸ este, cel puÅ£in spus, greu de asimilat.

Pe locul imediat următor se află refacerea ÅŸi extinderea sistemului de irigaÅ£ii. Ce angajament ÅŸi-a luat guvernul aici? Apă gratuită până la staÅ£ia de punere sub presiune. Reabilitarea infrastructurii principale, de la priza de apă până la staÅ£iile de punere sub presiune, pentru circa 2 milioane de hectare. Programul se va desfăşura în trei etape, urmând a fi reabilitate în total un număr de 86 de amenajări de irigaÅ£ii: în prima etapă, 2017-2020 vor fi reabilitate 40 de amenajări deservind o suprafaţă de 1,3 milioane hectare; în a doua etapă, 2018-2020, vor fi reabilitate 37 de amenajări deservind o suprafaţă de 490 mii hectare; în a treia etapă, 2019-2020 vor fi reabilitate 9 amenajări deservind o suprafaţă de 190 mii hectare. Durata asumată pentru aceste investiÅ£ii este de 4 ani.

Impact bugetar: 1,5 milioane de euro

Beneficiari vor fi 484 organizaÅ£ii ale utilizatorilor de apă pentru irigaÅ£ii, cu peste 200.000 de utilizatori care deÅ£in exploataÅ£ii agricole în 84 amenajările de îmbunătăţiri funciare. Efecte: creÅŸterea producÅ£iilor ÅŸi sporirea calităţii acesteia; îmbunătăţirea condiÅ£iilor de mediu; reducerea costului de producÅ£ie prin creÅŸterea randamentului ÅŸi reducerea cheltuielilor pentru apă; extinderea suprafeÅ£ei irigate; creÅŸterea randamentelor de funcÅ£ionare ale sistemului de irigaÅ£ii. În prezent, randamentul de funcÅ£ionare al staÅ£iilor de pompare ÅŸi repompare este de 40%, gradul de degradare al canalelor ÅŸi construcÅ£iilor hidrotehnice fiind de 80%, iar pierderile de apă pe canale se ridică la 60%. După reabilitare, randamentul de exploatare va creÅŸte, astfel că staÅ£iile de pompare ÅŸi repompare vor avea un randament de 79%, gradul de degradare al construcÅ£iilor hidrotehnice nu va depăşi 20%, iar pierderile de apă pe canale nu vor fi mai mari de 20%, datorându-se exclusiv evapotranspiraÅ£iei. Prin reabilitarea sistemului de irigaÅ£ii se obÅ£ine un beneficiu net de 196 euro/ha/an, ceea ce conduce la un beneficiu de 392 milioane euro/an la 2 milioane de hectare reabilitate. Impact: 1,143 miliarde euro pentru perioada 2017-2020, plus 342 milioane euro fonduri europene, finanÅ£are din bugetul de stat ÅŸi FEADR.

Cu gândul spre tinerii din rural

Pe fondul unei depopulări tot mai accentuate a satelor româneÅŸti, prin actualul program de guvernare se propune o strategie de a sprijini angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură ÅŸi industria alimentară. Åži aici, măsurile parcă sunt desprinse dintr-un film despre agricultura germană sau franceză.

Angajatorul este scutit de la plata tuturor obligaÅ£iilor către stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale în condiÅ£iile angajării a minim 3 tineri cu vârsta sub 40 de ani, pentru o perioadă de cel puÅ£in 1 an. În considerentele pentru acest program se Å£ine cont atât de găsirea unui instrument atractiv pentru tineri pentru a se reîntoarce la sat ÅŸi a lucra în agricultură, dar ÅŸi pentru angajator care, fiind degrevat de o sarcină fiscală importantă, poate folosi sumele rămase pentru angajarea de forţă de muncă tânără, având în vedere că aceasta este deficitară, iar în rândul tinerilor din domeniul rural se înregistrează cea mai mare rată a ÅŸomajului. Angajatorul beneficiază de acest program prin creÅŸterea numărului de salariaÅ£i cu cel puÅ£in 3 salariaÅ£i care îndeplinesc condiÅ£iile stabilite; Tânărul angajat să aibă vârsta sub 40 de ani la angajare. MenÅ£inerea angajatului pe cel puÅ£in o perioadă de un an. Durata punerii în practică a măsurii ar fi tot de 4 ani. Beneficiari: tineri cu vârsta mai mică de 40 de ani, 8 mii angajaÅ£i reprezentând o creÅŸtere cu 8,21% a forÅ£ei de muncă din agricultură. Astăzi sunt angajaÅ£i în societăţile agricole din agricultură 97.500 salariaÅ£i. Se preconizează angajarea unui număr de 2.000 de tineri anual. Efecte: angajatorul este stimulat să angajeze forţă de muncă. Impactul bugetar: 25 milioane euro anual, sursa de finanÅ£are din bugetul de stat.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Cuvantul Libertatii, din 19.01.2017, autor Valentin Ceausescu, http://www.cvlpress.ro/19.01.2017/programul-de-guvernare-pentru-agricultura-a-inceput-cu-o-consfatuire/)

19 ianuarie 2017