POMANA PORCULUI – TRADITIE STRAVECHE RESPECTATA LA POIANA MARE

Parcul din centrul comunei Poiana Mare s-a transformat, pentru o zi, in 18 decembrie 2013, într-o adevărată bucătărie tradiţională olteneasca, unde, un porc a fost tăiat şi preparat chiar sub ochii curiosilor, incepand cu primele ore ale diminetii. S-a refacut întocmai obiceiul locului, organizandu-se Pomana porcului, o straveche traditie locala, pastrata cu sfintenie de oamenii acestei frumoase si bogate comune. A fost pregătita friptura traditionala si jumari, care au avut un gust deosebit alaturi o mamaliga aurie, toate facute la ceaun, precum si de muraturile specifice iernii. Totul, asezonat cu tuica si vin fiert. Au fost invitati toti locuitorii comunei, dintre ei venind cateva sute, care s-au bucurat de bucatele alese si de muzica lautareasca. Intreaga manifestare a fost organizata de Primaria Poiana Mare, sub conducerea primarului Marin Vintila, care a beneficiat de sprijinul direct si nemijlocit al consilierilor locali si al catorva oameni inimosi din comuna, care au infruntat cu darzenie frigul acestei zile de iarna, preparand efectiv porcul.

In calitate de amfitrion al evenimentului, care are deja o traditie egala cu cea a mandatului sau, primarul Marin Vintila a ciocnit cu consatenii sai, le-a ascultat pasurile si bucuriile si, bineinteles, a gustat din preparatele facute cu acest prilej. In acest context, a declarat urmatoarele: “In Poiana Mare, se pastreaza traditia. La fiecare cetatean, in gospodarie, atunci cand se sacrifica porcul, se face Pomana Porcului. Aici, acum, am taiat un porc de aproape 300 kg, si i-am ivitat pe toti cetatenii comunei sa vina. Cei care au venit servesc preparate din carne de porc, mamaliguta, muraturi, tuica si vin fiert. Cu acest prilej, le urez tuturor cetatenilor comunei Poiana Mare, Sarbatori fericite, multa sanatate si un An 2014 cat mai bun!”

18 decembrie 2013

Album foto

Vezi albumul