Poiana Mare, comuna partenera a unui proiect al Grupului de Actiune Locala Lunca Jiului – Câmpia Desnățuiului

Grupul de AcÈ›iune Locală (GAL) Lunca Jiului – Câmpia Desnățuiului a lansat, in data de 05.02.2015, proiectul „Întreprinderile sociale, bunăstare pentru comunități”, proiect cofinanÈ›at din Fondul Social European prin Programul OperaÈ›ional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Prin acest proiect vor fi înfiinÈ›ate cinci noi structuri de economie socială cu 29 de angajaÈ›i, care vor deservi peste 9.000 de familii din comunele Breasta, TerpeziÈ›a, Poiana Mare, Piscu Vechi È™i IÈ™alniÈ›a.

Proiectul are o valoare de 2.200.550 lei È™i va fi implementat pe o perioadă de un an în cele cinci comune care sunt partenere alături de GAL Lunca Jiului – Câmpia Desnățuiului – Breasta, TerpeziÈ›a, Poiana Mare, Piscu Vechi È™i IÈ™alniÈ›a. În fiecare localitate va fi înfiinÈ›ată câte o structură de economie socială (SES), care va avea statutul unui ONG È™i nu vor urmări profitul. În total vor fi angajate 29 de persoane care provin din grupuri vulnerabile (beneficiari ai Legii 416, romi sau femei cu o situaÈ›ie materială precară) care vor participa la cursuri de calificare È™i perfecÈ›ionare în activitățile care au fost identificate cu sprijinul primarilor. Pe toată durata proiectului, SES-urile trebuie să contracteze servicii de cercetare de piață, studii È™i analize în domeniul de activitate, precum È™i servicii de consultanță pentru dezvoltarea planului de afaceri, dezvoltarea lanÈ›ului de producÈ›ie-distribuÈ›ie/livrare a produselor È™i serviciilor care urmează să fie realizate în cadrul SES.

„Oamenii vin cu încredere către noi”

Managerul Maria Russu a precizat că este al doilea proiect care se implementează în cadrul acestui GAL: „Este încă o ocazie pentru noi să dovedim faptul că putem constitui un sprijin real pentru comunitățile noastre. Încercăm să le facem oamenilor o viață mai bună. Oamenii vin cu încredere către noi, iar acest lucru ne-a convins să gândim È™i alte planuri de afaceri pentru ei”, Maria Russu, manager Grupul de AcÈ›iune Locală (GAL) Lunca Jiului – Câmpia Desnățuiului. „Împreună cu primarii am identificat posibilitatea de a crea locuri de muncă. Sunt mulÈ›i oameni în mediul rural care îÈ™i doresc să muncească, dar, din păcate, oferta nu este prea mare. În următoarele zeci luni de proiect vrem să aducem structurile nou create la un prag de rentabilitate astfel încât să reziste apoi pe piață”, a declarat DragoÈ™ Cuță, manager de proiect.

Primarii sunt foarte receptivi

La deschiderea proiectului au participat aproape toÈ›i primarii comunelor partenere care au subliniat importanÈ›a acestui proiect pentru comunitățile lor. „Este foarte oportună această activitate È™i înfiinÈ›area deopotrivă a GAL. Toate lucrările de construcÈ›ii pe care o să le am la nivelul comunei o să le fac cu această echipă pentru că ei, fiind un ONG, nu vor avea preÈ›uri mari”, a declarat primarul comunei Breasta, Marin Marcu. „Nu suntem membri ai acestui GAL, dar am fost receptivi deoarece avem nevoie de instruirea unor oameni. Am creat niÈ™te spaÈ›ii verzi pe care le întreÈ›inem, în prezent, cu o firmă, dar vrem ca, pe viitor, să facem acest lucru cu oamenii noÈ™tri”, a spus primarul localității IÈ™alniÈ›a, Ovidiu Flori. „Este o idee foarte bună È™i eu îmi doresc ca aceste structuri să dureze mai mult È™i după ce se termină acest proiect, iar noi, primarii, să colaborăm între noi pe diferitele activități pentru care vor fi instruiÈ›i oamenii noÈ™tri”, a menÈ›ionat primarul comunei TerpeziÈ›a, Constantin Popa.

(articol preluat din cotidianul “Cuvantul Libertatii”, 06.02.2015, autor Laura Motarliche, http://www.cvlpress.ro/06.02.2015/29-de-persoane-vor-fi-angajate-prin-intermediul-unui-proiect-al-gal-lunca-jiului-campia-desnatuiului/)

8 februarie 2015