Mustul în fermentaţie poate ucide

În plin sezon de culegere a strugurilor, oamenii sunt sfătuiÅ£i să fie prudenÅ£i atunci când mustul este pus la fermentat. IntoxicaÅ£ia cu monoxid de carbon poate fi fatală, inclusiv celor care sar în ajutorul altor persoane afectate. Se recomandă o ventilaÅ£ie corespunzătoare a spaÅ£iului în care fierbe vinul ÅŸi, mai înainte de a intra în acest perimetru, să se folosească proba lumânării aprinse. Dacă se stinge, este clar că oxigenul lipseÅŸte ÅŸi este inevitabilă intoxicaÅ£ia cu monoxid de carbon.

          Toamna se numără bobocii, spune o frumoasă vorbă, ce se referă la păsări. Dar, iată că, tot acum se numără ÅŸi recolta la struguri, deÅŸi anul acesta a fost mai puÅ£in darnic. Cu toate acestea, oamenii au reuÅŸit să încropească câteva zeci de vedre cu must. Timpul ca el să intre în procesul de fermentaÅ£ie este în plină desfăşurare. Motiv pentru care specialiÅŸtii în viticultură fac un apel la gopodari să dea dovadă de mare atenÅ£ie.

O bună aerisire este suficientă

          Nu puÅ£ini sunt cei care ajung la spital în stare gravă sau îÅŸi pierd viaÅ£a în urma intoxicaÅ£iei cu monoxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaÅ£iile închise unde mustul este pus la fermentat. „Drojdiile se transformă în alcool, bioxid de carbon ÅŸi apă. Fiind mai greu, bioxidul de carbon se lasă în jos. De aici ÅŸi riscul pentru persoane. O metodă eficientă de prevenÅ£ie este să folosim o lumânare aprinsă, atunci când pătrundem în locurile unde sunt recipientele cu must, ce fermentează. Dacă se stinge, este evident că oxigenul lipseÅŸte”, ne-a precizat prof.dr.ing. Ion Gavrilescu, consilier superior în cadrul MADR.

          IntoxicaÅ£ia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare ÅŸi respiratorii. Faza iniÅ£ială constă din cefalee, vâjâieli în urechi, oboseală, pierderea capacităţii de a judeca ÅŸi acÅ£iona, întrucât victima este inaptă pentru a se salva. Într-o fază mai avansată de intoxicaÅ£ie, apar greÅ£uri, vărsături, ameÅ£eli, comă profundă. În cazul concentraÅ£iilor mari de monoxid de carbon, aceste simptome se dezvoltă fulgerător, provocând moartea în câteva minute. Sechele ale intoxicaÅ£iei acute: afecÅ£iuni ale glandei tiroide, ale rinichilor ÅŸi tulburări gastrointestinale. Printre complicaÅ£ii se înscriu edemul pulmonar acut, infarctul miocadic acut, emboliile pulmonare, bronhopneumoniile.

Măsuri obligatorii

          Printre măsurile pe care oamenii le pot lua în timpul procesul de fermentare a mustului, specialiÅŸtii recomandă următoarele: nu puneÅ£i mustul la fermentat în spaÅ£ii închise; nu intraÅ£i în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaÅ£ie corespunzătoare; anunÅ£aÅ£i pe cineva că veÅ£i intra într-o astfel de încăpere; verificaÅ£i concentraÅ£ia de oxigen din încăperea în care intraÅ£i. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenÅ£a acestuia este prin aprinderea unei lumânări, În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen. Mai trebuie precizat că sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace; neurologice. Se mai recomandă să nu intraÅ£i în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecÅ£ie, pentru că este posibil să vă intoxicaÅ£i ÅŸi dumneavoastră. SunaÅ£i la 112 în orice astfel de situaÅ£ie.

          Recomandări medicale în cazul unei persoane intoxicate cu monoxid de carbon sunt: scoaterea celui intoxicat din atmosfera cu monoxid de carbon ÅŸi aplicarea respiraÅ£iei artificiale sau oxigenoterapiei; aÅŸezarea bolnavului în poziÅ£ia laterală, de siguranţă; combaterea hipertermiei, edemului ÅŸi colapsului cardiovascular; administrarea de tonice cardiace; repaus absolut; anunÅ£area medicului în toate situaÅ£iile.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Cuvantul LIbertatii, din 01.10.2016, autor Valentin Ceausescu, http://www.cvlpress.ro/01.10.2016/mustul-in-fermentatie-poate-ucide/)

4 octombrie 2016