Guvernul a stabilit prime pentru şomeri şi stimulente pentru specialiştii din educaţie şi sănătate

Noi măsuri pentru realizarea investiÅ£iilor finanÅ£ate din fonduri publice în educaÅ£ie ÅŸi sănătate, o serie de facilităţi pentru atragerea specialiÅŸtilor în aceste domenii ÅŸi în cadrul autorităţilor administraÅ£iei publice centrale ÅŸi locale, precum ÅŸi pentru a încuraja încadrarea în muncă a ÅŸomerilor, au fost luate ieri de Guvern, printr-o Ordonanţă de urgenţă. Actul normativ adoptat pune în aplicare măsuri asumate prin Programul de Guvernare, urmând să fie incluse la finanÅ£are în bugetul pentru acest an.

Astfel, Executivul a extins categoriile de investiÅ£ii care pot fi finanÅ£ate în cadrul Programului naÅ£ional de dezvoltare locală, punându-se mai mult accent pe domeniile învăţământ ÅŸi sănătate. Prevederile legale se referă la realizarea, extinderea, reabilitarea, modernizarea, dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, respectiv creÅŸe, grădiniÅ£e, ÅŸcoli generale, licee, colegii naÅ£ionale, precum ÅŸi alte unităţi de învăţământ preuniversitar, înfiinÅ£ate potrivit legii; a unităţilor sanitare, inclusiv a spaÅ£iilor afectate desfăşurării activităţii unor cabinete medicale de permanenţă; respectiv realizarea, modernizarea, reabilitarea de poduri, podeÅ£e, pasaje sau punÅ£i pietonale. De asemenea, se pot construi, moderniza, reabilita sau extinde sistemele de iluminat public stradal, cu prioritate în mediul rural.

Pentru obiectivele de investiÅ£ii aflate în finanÅ£are la 31 decembrie 2016, care constituie etapa I a Programului naÅ£ional de dezvoltare locală, se vor asigura fonduri, conform legii, până la finalizarea acestora. Începând cu anul 2017, se instituie etapa a II-a a Programului naÅ£ional de dezvoltare locală, în cadrul căruia se va asigura finanÅ£area a 9.500 de obiective de investiÅ£ii noi introduse în program, în domeniile care se referă la realizarea investiÅ£iilor publice în infrastructura locală, prevăzute la articolul 7 din OUG numărul 28/2013. Dintre acestea, 2.500 sunt creÅŸe ÅŸi grădiniÅ£e, iar 2000 sunt unităţi de învăţământ preuniversitar, care necesită efectuarea de lucrări, pentru obÅ£inerea autorizaÅ£iilor de funcÅ£ionare ÅŸi pentru desfăşurarea în bune condiÅ£ii a procesului educaÅ£ional. Pentru aceste lucrări se asigură finanÅ£area multianuală, până la finalizarea acestora.

Începând cu anul 2017, prin subprogramul „InstituÅ£ii de învăţământ superior de stat”, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, AdministraÅ£iei Publice ÅŸi Fondurilor Europene, prin Compania NaÅ£ională de InvestiÅ£ii C.N.I. S.A., se va asigura cu prioritate finanÅ£area a 30 de spaÅ£ii cu destinaÅ£ia de cămine pentru studenÅ£ii instituÅ£iilor de învăţământ superior de stat, până la finalizarea acestora.

De asemenea, prin actul normativ adoptat, a fost completată OrdonanÅ£a de urgenţă a Guvernului numărul 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale ÅŸi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă. Astfel, beneficiarii privaÅ£i ai proiectelor finanÅ£ate în cadrul programelor din perioada 2007-2013, care intră sub incidenÅ£a schemelor de ajutor de stat/minimis, pot solicita deschiderea unui cont de disponibil distinct la unităţile Trezoreriei statului în a căror rază teritorială aceÅŸtia sunt înregistraÅ£i fiscal, cu avizul instituÅ£iilor publice în cadrul cărora funcÅ£ionează autorităţi de management cu responsabilităţi în închiderea Programelor OperaÅ£ionale 2007-2013. Aceste instituÅ£ii virează sumele reprezentând contravaloarea fondurilor externe rambursabile, a cofinanţării de la bugetul de stat ÅŸi TVA, după caz, în contul distinct de disponibil deschis la trezoreria statului pe numele beneficiarilor privaÅ£i care beneficiază de schema de ajutor de stat/minimis, ale căror cheltuieli au fost suspendate la rambursare, datorită unei suspiciuni de fraudă aflate în investigaÅ£ie la data depunerii declaraÅ£iei finale. Sumele încasate în contul distinct de disponibil au destinaÅ£ie specială ÅŸi nu sunt supuse executării silite pe perioada păstrării în acest cont.

Procedura privind deschiderea şi funcţionarea conturilor distincte de disponibil prevăzute se aprobă prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene.

O altă prevedere adoptată de Guvern se referă la majorarea la 650 de lei a cuantumului stimulentului de inserÅ£ie, drept acordat părinÅ£ilor care se întorc la activitatea profesională înainte de finalizarea concediului pentru creÅŸterea copilului. Măsura urmează a fi aplicată începând cu drepturile lunii aprilie 2017.

Tot ieri, Guvernul a modificat ÅŸi completat Legea numărul 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru ÅŸomaj ÅŸi stimularea ocupării forÅ£ei de muncă, în scopul încurajării în muncă a ÅŸomerilor. Astfel, se acordă o primă de relocare persoanelor înregistrate ca ÅŸomeri la agenÅ£iile pentru ocuparea forÅ£ei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea de domiciliu sau reÅŸedinţă ÅŸi ca urmare a acestui fapt, îÅŸi schimbă domiciliul sau îÅŸi stabilesc reÅŸedinÅ£a în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia.

Prima de relocare este acordată din bugetul asigurărilor pentru ÅŸomaj ÅŸi este egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (plata chiriei ÅŸi a utilităţilor) în noul domiciliu sau noua reÅŸedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei. Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare nu depăşesc suma de 5.000 de lei/lună, în situaÅ£ia în care sunt singure sau împreună cu familiile acestora, ÅŸi care se încadrează în muncă pentru o perioadă de cel puÅ£in 12 luni. Prima de relocare se acordă lunar, pe o perioadă de 36 de luni. Prima de relocare se acordă la cerere ÅŸi nu se cumulează cu prima de încadrare sau cu prima de instalare, prevăzute în legislaÅ£ie. (Mediafax)

(Articol preluat din cotidianul craiovean Cuvantul Libertatii, din 19.01.2017, http://www.cvlpress.ro/19.01.2017/guvernul-a-stabilit-prime-pentru-someri-si-stimulente-pentru-specialistii-din-educatie-si-sanatate/)

19 ianuarie 2017