Comerţul cu porci, interzis în Dolj din cauza pestei porcine

Comercializarea porcilor în târgurile din judeÈ›ul Dolj este interzisă în această perioadă. RestricÈ›iile au fost impuse de autorităţi în contextul evoluÅ£iei agresive a virusului pestei porcine africane în Å£ara noastră. Acesta provoacă mortalitate în 100% din cazuri ÅŸi nu poate fi prevenit prin vaccinări. „Comercializarea porcilor s-a interzis prin ordinul prefectului judeÅ£ului. Nu avem cazuri în Dolj, dar am dorit să instituim această măsură de precauÅ£ie, mai ales că nu avem decât două târguri autorizate în judeÅ£, respectiv Dăbuleni ÅŸi Argetoaia, ÅŸi am vrut să avem un minim control asupra miÅŸcării porcilor. Nu ÅŸtim cât va dura această măsură, nu se poate estima acum, depinde de dinamica bolii în celelalte judeÅ£e“, a spus Andrei Butaru, directorul DirecÈ›iei Sanitar-Veterinare È™i pentru SiguranÈ›a Alimentelor (DSVSA) Dolj.

Pesta porcină africană a fost confirmată în È›ara noastră, pentru prima oară, în data de 31 iulie 2017, în judeÈ›ul Satu Mare. La aproape un an de la apariÅ£ia primului focar, pe 10 iunie 2018, virusul pestei porcine africane a fost depistat È™i în Delta Dunării. Potrivit unei informări emise de Autoritatea NaÈ›ională Sanitar-Veterinară È™i pentru SiguranÈ›a Alimentelor (ANSVSA), până în prezent, au fost confirmate în România 440 de focare de pestă porcină africană la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populaÈ›iei È™i două în exploataÈ›ii comerciale. De asemenea, au fost confirmate 16 cazuri de pestă porcină africană în mediul silvatic, la porci mistreÈ›i. Potrivit ANSVSA, în zona de nord -vest, boala evoluează lent, cu 22 de focare confirmate în judeÈ›ele Satu Mare, Bihor ÅŸi Sălaj.

 

În zona de sud-est a României, evoluÅ£ia bolii este însă agresivă, aici fiind înregistrate 418 focare în judeÈ›ele Tulcea, Brăila, ConstanÈ›a ÅŸi IalomiÅ£a. Orice suspiciune de boală trebuie anunÅ£ată imediat medicului veterinar sau la DSVSA. Toate animalele suspecte trebuie ucise ÅŸi neutralizate, iar proprietarii ai căror porci sunt identificaÈ›i în Sistemul NaÈ›ional de Înregistrare È™i Identificare a Animalelor vor fi despăgubiÅ£i de către stat, la preÅ£ul de piaţă al animalelor. La nivelul judeÅ£ului Dolj există aproximativ 100.000 de efective de porcine.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 27.07.2018, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Local/2018-07-27/comertul-cu-porci,-interzis-in-dolj-din-cauza-pestei-porcine/)

29 iulie 2018