Ce obligații au beneficiarii APIA radiați din Registrul Comerțului

Fermierii constituiți ca persoană fizică autorizată (PFA) și ca întreprindere individuală (ÎI), care vor să beneficieze de sprijinul financiar aferent campaniei 2018, mai au 15 zile la dispoziţie pentru a-şi salva subvenţiile. APIA informează că aceştia au obligativitatea ca, pentru autorizarea la plată, să se conformeze prevederilor Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, intrată în vigoare la 17.01.2017.

Potrivit acesteia, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale au avut obligația îndeplinirii condiției privind numărul maxim de clase de activităţi prevăzute de codul CAEN, respectiv maximum cinci clase pentru PFA și maximum zece clase pentru Î.I.. Persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare, sunt radiate de către Registrul Comerțului, începând cu 18 martie 2019. „Adresăm rugămintea beneficiarilor APIA, constituiți ca PFA și ÎI, care se regăsesc în situația descrisă mai sus, ca în termen de 15 zile de la data radierii la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), să depună la centrele județene/locale APIA o declarație privind radierea PFA prin care s-a solicitat sprijin la APIA și documentele aferente (certificat de radiere), precum și, după caz, forma de organizare actuală (PF, ÎI, IF, PFA), contul actual, documentele aferente noii forme de organizare (eliberate de Oficiul Național al Registrului Comerțului)“, se arată în informarea APIA.

Cei interesaţi pot accesa site-ul ONRC: https://www.onrc.ro/index.php/ro/legea-182-2016.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 02.04.2019, autor Monica Stuparu, https://www.gds.ro/Actualitate/2019-04-02/ce-obligatii-au-beneficiarii-apia-radiati-din-registrul-comertului/)

3 aprilie 2019