Cât plăteşte un fermier pentru serviciile prestate de Direcţia Agricolă

Ministerul Agriculturii a stabilit tarifele pentru serviciile prestate de angajaţii direcţiilor judeţene pentru agricultură, iar unele dintre acestea sunt mai mici decât anul trecut. Fermierii vor plăti mai puţini bani atât pentru evaluarea unor proiecte de accesare a fondurilor europene, cât şi pentru cursurile de formare profesională.

Ordinul ministrului agriculturii care stabileşte tarife pentru serviciile prestate de angajaţii direcţiilor judeţene pentru agricultură a fost publicat la începutul acestei săptămâni în Monitorul Oficial. Prin acest act normativ, este aprobat cuantumul tarifelor pentru serviciile pe care le fac angajaţii direcţiilor pentru agricultură din fiecare judeţ. Printre activităţile acestor instituţii se numără şi elaborarea de proiecte de accesare a fondurilor europene pentru diferite măsuri şi submăsuri de finanţare din PNDR 2014-2020, dar şi organizarea unor cursuri de calificare şi de instruire. „Conform Legii 157/2016 şi Hotărârii de Guvern 860/2016, Camera Agricolă s-a unit cu Direcţia Agricolă, formând Direcţia pentru Agricultură Dolj. În aceste condiţii, toate activităţile Camerei Agricole au fost preluate de Direcţia Agricolă. Noi desfăşurăm activitatea de întocmire a proiectelor pe Submăsura 6.1 pentru tinerii fermieri, prin care se pot accesa până la 50.000 de euro, pe Submăsura 6.3, destinată fermierilor care depăşesc 40 de ani, prin care se pot accesa fonduri europene de până la 15.000 de euro, pe Submăsura 6.2 – activităţi nonagricole, şi, nu în ultimul rând, se mai pot accesa bani pe Submăsura 4.1.

Altă activitate de bază a noastră o reprezintă formarea profesională, care se desfăşoară încă din anul 1999. Facem cursuri de calificare în domeniul lucrător în cultura plantelor, legumicultor, lucrător în creşterea animalelor, apicultor. Totodată, desfăşurăm activitate în managementul exploataţiei agricole, în agricultura ecologică şi protecţia mediului“, a spus Cristinel Călugăru, director adjunct la Direcţia pentru Agricultură Dolj.

Tarife mai mici decât anul trecut

În funcţie de tipul proiectului, de submăsura pentru care se depune acesta, costul consultanţei şi al elaborării documentaţiei se stabileşte procentual din valoarea proiectului sau poate fi o sumă fixă. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Dolj, unele tarife sunt mai mici decât anul trecut. „Conform Ordinului Ministrului Agriculturii nr. 43 din 2017, tariful pentru cursurile de formare profesională pentru calificare este de 400 de lei / cursant pentru 360 de ore, în timp ce pentru cursurile pentru managementul exploataţiei agricole – agricultură ecologică, protecţia mediului, de 40 de ore, se achită 150 de lei/ cursant.

 

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 02.03.2017, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Local/2017-03-02/cat-plateste-un-fermier-pentru-serviciile-prestate-de-directia-agricola/)

3 martie 2017