APIA Dolj: Până pe 14 mai 2015, se depun declaraţiile anuale privind cota de lapte

Operatorii care achiziÅ£ionează lapte, precum ÅŸi producătorii deÅ£inători de cotă de lapte trebuie să depună la APIA Dolj, până la data de 14 mai 2015, declaraÅ£iile anuale privind livrările, respectiv vânzările directe, efectuate în anul de cotă 2014/2015. În aceste condiÅ£ii, producătorii deÅ£inători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraÅ£ia anuală conform informaÅ£iilor din Caietul fermierului.

„Este important de menÅ£ionat că producătorul care deÅ£ine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraÅ£ia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. Caietul fermierului trebuie păstrat timp de 3 ani de la sfârÅŸitul anului de cotă”, se precizează într-un comunicat de presă al APIA Dolj. Cumpărătorii de lapte trebuie să depună la centrele judeÅ£ene APIA declaraÅ£ia anuală privind cantitatea de lapte achiziÅ£ionată în anul de cotă 2014/2015, termenul limită fiind tot 14 mai 2015. ”AgenÅ£ia de Plăţi ÅŸi IntervenÅ£ie pentru Agricultură atenÅ£ionează operatorii economici ÅŸi producătorii de lapte că orice întârziere în depunerea declaraÅ£iilor anuale va bloca depunerea cererilor pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pentru vacile de lapte, respectiv a cererii unice de plată”, se mai spune în comunicatul respectiv.

Noi reglementări

APIA informează operatorii care achiziÅ£ionează lapte, precum ÅŸi producătorii de lapte de vacă că de la data de 1 aprilie 2015 a fost eliminat regimul cotelor de lapte. Având în vedere eliminarea sistemului cotelor de lapte au apărut noi reglementări legale privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumparatorul de lapte.  Astfel, orice livrare de lapte pe teritoriul României se poate efectua doar în baza unui contract încheiat între părÅ£i iar începând cu 1 mai 2015, operatorii economici care achiziÅ£ionează lapte de la producători trebuie să declare până pe data de 15 a fiecărei luni, cantitatea de lapte achiziÅ£ionată de la producători în luna precedentă. Totodată, pentru a putea rezista pe piata laptelui ÅŸi pentru a creÅŸte puterea de negociere a preÅ£ului laptelui cu prim-cumparatorii, producătorii trebuie să se constituie în organizaÅ£ii de producători; pentru a fi recunoscute, organizaÅ£iile de producători din sectorul laptelui ÅŸi al produselor lactate, iar aceÅŸtia trebuie să depună cererea de recunoaÅŸtere însoÅ£ită de documentele anexe la centrele judeÅ£ene APIA de care aparÅ£in ÅŸi nu în ultimul rând, organizaÅ£ia de producători recunoscută poate negocia, în numele producătorilor membrii ai acesteia, contractele de livrare a laptelui crud.

(articol preluat din cotidianul craiovean “Cuvantul Libertatii”, din 07.05.2015, autor Marga Bulugean, http://www.cvlpress.ro/07.05.2015/pana-pe-14-mai-2015-apia-dolj-se-depun-declaratiile-anuale-privind-cota-de-lapte/)

7 mai 2015