APIA, pregătită să înceapă plăţile integrale

Pe 5 decembrie a început plata integrală a subvenÅ£iilor, iar conducerea AgenÅ£iei de Plăţi ÅŸi IntervenÅ£ie pentru Agricultură (APIA) dă asigurări că nu se vor înregistra nici un fel de blocaje pe parcursul derulării procesului de plată a Campaniei 2016. Totodată, există ÅŸi fermieri care ÅŸi-au primit avansul din subvenÅ£ii. Pe ce criterii au fost selectaÅ£i aceÅŸtia, ce se întâmplă în domeniul zootehnic ÅŸi care sunt noutăţile pe care trebuie să le ÅŸtie agricultorii care beneficiază de subvenÅ£ii aflaÅ£i din interviul acordat în exclusivitate pentru GdS de Adrian Pintea, directorul general al APIA.

GdS: Domnule director, termenul de finalizare a plății avansului din subvenÈ›ii a fost 30 noiembrie. Au primit banii toÈ›i fermierii care ar fi trebuit să încaseze acest avans sau există ÅŸi blocaje?

Adrian Pintea: Plățile în avans s-au efectuat până pe 30 noiembrie 2016 pentru beneficiarii care nu se află într-una din situaÈ›iile următoare: au fost selectaÈ›i în eÈ™antionul de control pe teren; cererile din anul curent sau din anii precedenÈ›i sunt verificate de către alte instituÈ›ii cu atribuÈ›ii de control; cererile se află sub incidenÈ›a implementării constatărilor identificate de alte instituÈ›ii în contextul misiunilor de audit; apariÈ›ia în sistem a unor erori rezultate din crearea unor condiÈ›ii artificiale pentru a beneficia de o anumită schemă; supradeclarări; cereri neeligibile la plată.

Precizăm că pentru acordarea avansului s-a folosit acelaÈ™i soft ca ÅŸi cel de anul trecut, iar APIA a început autorizarea È™i efectuarea plăților în acest an fără întârzieri, prin urmare nu s-au înregistrat È™i nu se vor înregistra nici în continuare nici un fel de blocaje pe parcursul derulării procesului de plată a Campaniei 2016.

GdS: În ceea ce priveÈ™te fermierii aflaÈ›i la control, care este situaÈ›ia în cazul lor? Câte controale mai aveÈ›i de făcut È™i câÈ›i dintre fermierii verificaÈ›i au încasat avansul?

A.P.: Pe 28.11.2016, mai aveam de verificat 49% din fermierii din eÈ™antionul de control clasic aferent campaniei 2016. MenÈ›ionăm că, pentru anul de cerere 2016, statele membre pot plăti avansuri pentru plățile directe după finalizarea controalelor administrative.

GdS: Când va începe acordarea subvenÈ›iilor în domeniul zootehnic?

A.P.: În sectorul zootehnic, nici legislaÈ›ia europeană, nici cea naÈ›ională nu prevăd acordarea de avansuri, sprijinul cuplat în sector zootehnic presupunând o perioadă de retenÈ›ie a animalelor, care de regulă se sfârÈ™eÈ™te în cursul lunii decembrie, iar controalele administrative se efectuează după finalizarea retenÈ›iei. În ceea ce priveÈ™te ajutoarele naÈ›ionale tranzitorii (ANT), plafonul alocat cu această destinaÈ›ie se aprobă prin hotărâre de guvern în fiecare an calendaristic pentru anul anterior de cerere. APIA are în vedere posibilitatea acordării de adeverinÈ›e pentru accesarea creditelor în vederea finanțării capitalului de lucru pentru ANT 8 – Schema decuplată de producÈ›ie în sectorul carne, specia bovine È™i ANT 9 – Schema cuplată de producÈ›ie – specia caprine/ovine.

GdS: 1 decembrie era data programată să înceapă plățile finale. Este pregătit softul È™i cum s-a procedat în minivacanÈ›a acordată de guvern?

A.P.: În conformitate cu prevederile art. 75 (1) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, „plățile se fac în cel mult două rate pe an, în cursul perioadei care începe pe 1 decembrie È™i se încheie pe data de 30 iunie a anului calendaristic următor“. În perioada 1 – 4 decembrie 2016 s-au desfășurat activități pregătitoare începerii plăților integrale pentru Campania 2016, astfel încât începând de pe 5 decembrie să aibă loc primele transferuri în contabilitate a dosarelor autorizate la plată integral.

GdS: Sunt fermieri care susÈ›in că de multe ori nu sunt informaÈ›i de către funcÈ›ionarii APIA atunci când îÈ™i depun cererile de plată în legătură cu subvenÈ›iile pe care le-ar putea primi, iar una dintre aceste scheme de plată este sprijinul cuplat. Este adevărat că există È™i scheme de plată mai puÈ›in populare È™i cum pot fi informaÈ›i mai bine oamenii despre existenÈ›a lor?

A.P.: În fiecare an, înainte de demararea perioadei de depunere a cererilor de sprijin, instituÈ›ia noastră derulează, la nivel teritorial, Campania de informare privind primirea cererilor unice de plată. Anul acesta, sub sloganul: „EÈ™ti fermier european. Depune la APIA cererea unică de plată!“, campania s-a desfășurat atât la nivel judeÈ›ean, cât È™i la nivel local, prin funcÈ›ionarii centrelor locale APIA, de la începutul lunii februarie până la jumătatea lunii iunie.

De asemenea, în vederea informării beneficiarilor sau a potenÈ›ialilor beneficiari cu privire la toate schemele de sprijin financiar derulate de APIA, pe site-ul instituÈ›iei, la adresa www.apia.org.ro, sunt publicate permanent materiale de informare utile fermierilor.

În plus, pentru marii fermieri în ale căror cereri unice de plată a fost indicată adresa de e-mail se transmit, în format electronic, diverse materiale de informare, precum: Ghidul informativ pentru beneficiarii măsurilor de mediu È™i climă PNDR 2014-2020, Ghidul de ecocondiÈ›iona­­li­­­ta­te etc.

APIA are în vedere extinderea acÈ›iunilor de promovare/informare prin afiÈ™area materialelor promoÈ›ionale la sediul altor instituÈ›ii relevante din localitate, de exemplu la primării È™i tipărirea de flyere/broÈ™uri È™i transmiterea acestora direct către fermieri, prin poÈ™tă sau poÈ™tă electronică, acolo unde este posibil.

GdS: În acelaÈ™i context, È™tim că anul acesta au existat subvenÈ›ii foarte mari acordate pe sprijinul cuplat. Care au fost cele mai mari subvenÈ›ii ÅŸi cum s-a ajuns la aceste sume?

A.P.: Sprijinul cuplat se poate acorda sectoarelor È™i producÈ›iilor prevăzute la art. 52, alin. (2) din Regulamentul 1307/2013 (…), considerate importante din motive economice, sociale sau de mediu È™i care sunt afectate de anumite dificultăți. În vederea finanțării sprijinului cuplat, se utilizează maximum 15% din plafonul naÈ›ional anual prevăzut în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, din care cel puÈ›in 2% este utilizat pentru sprijinirea culturilor proteice.

Plafonul alocat È™i cuantumul plății pe unitatea de măsură, sectoarele È™i producÈ›iile, culturile, suprafeÈ›ele, speciile È™i efectivele de animale se stabilesc prin hotărâri ale guvernului.

Pentru calculul cuantumului sprijinului cuplat în sectorul vegetal È™i zootehnic se împarte plafonul stabilit prin HG nr. 427/16.06.2016, respectiv HG nr. 382/27.05.2016 la suprafaÈ›a eligibilă, respectiv la numărul de animale determinate rezultate în urma controalelor administrative È™i la faÈ›a locului.

În funcÈ›ie de valoarea cuantumului alocat, primele trei scheme de sprijin cuplat în sectorul vegetal/zootehnic sunt: sprijinul cuplat în sectorul vegetal – sămânță cartof: 23.745 euro/ha; tomate pentru industrializare: 13.669 euro/ha; legume din sere/ legume din solarii: 12.791 euro/ha; sprijinul cuplat în sectorul zootehnic taurine carne: 1.312 euro/cap; vaca lapte: 919 euro/cap; bivoliÈ›e lapte: 297 euro/cap.

GdS: În spatele fiecărei cereri completate ÅŸi al fiecărui dosar trimis la plată se află un funcÈ›ionar APIA. De multe ori, volumul de muncă este extrem de mare, astfel încât termenele asumate să fie respectate. Cum s-ar putea reduce volumul de muncă ÅŸi încărcătura per angajat în cazul funcÈ›ionarilor APIA?

A.P.: Încărcătura personalului din Centrele JudeÈ›ene APIA a fost semnalată în repetate rânduri ordonatorului principal de credite în vederea suplimentării numărului de posturi. În prezent, există un proiect de hotărâre de guvern care prevede suplimentarea cu 50 de posturi a numărului de posturi al agenÈ›iei.

În acest context, pentru preîntâmpinarea dificultăților generate de volumul de muncă se procedează la delegarea de echipe de la un centru judeÈ›ean la altul ÅŸi la mutări/delegări în cadrul aceluiaÈ™i centru judeÈ›ean. Ca o completare, subliniem faptul că în anul 2016, conducerea ministerului a aprobat ocuparea unui număr de aproximativ 350 de posturi vacante ÅŸi temporar vacante din centrele judeÈ›ene ÅŸi din aparatul central în urma solicitărilor iniÈ›iate.

GdS: La nivelul judeÈ›ului Dolj, directorii APIA au fost schimbaÈ›i în mod frecvent. Este benefică o astfel de fluctuaÈ›ie de personal la nivel de conducere ÅŸi pe ce criterii se realizează aceste schimbări?

A.P.: FluctuaÈ›ia personalului în funcÈ›iile de conducere, în speță în funcÈ›ia de director executiv la Centrul JudeÈ›ean Dolj, care este o funcÈ›ie temporar vacantă, este determinată de constatările ÅŸi recomandările formulate de echipele de audit ÅŸi/sau de organele de control, de regulă ale Ministerului Agriculturii È™i Dezvoltării Rurale. Întotdeauna aceste schimbări au în vedere prevederile Ordinului SGG nr. 400/2015 pentru aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

GdS: Care este mesajul pe care îl transmiteÈ›i fermierilor în această perioadă?

A.P.: Transmit fermierilor să aibă încredere în APIA. În această perioadă am demonstrat că ne-am onorat obligaÈ›iile asumate È™i îi asigur că în continuare munca noastră va fi la fel de intensă pentru a putea veni în sprijinul È™i în întâmpinarea nevoilor fermierilor. Agricultura are un potenÈ›ial enorm de dezvoltare în contextul economiei româneÈ™ti È™i sunt convins că împreună putem face ceva pentru România.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 07.12.2016, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Local/2016-12-07/apia,-pregatita-sa-inceapa-platile-integrale/)

8 decembrie 2016