1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei!

La Multi Ani, Romania! La Multi Ani, romani! La Multi Ani, locuitori ai frumoasei comune Poiana Mare!, va ureaza primarul Marin Vintila si Consiliul Local al comunei Poiana Mare.

1 Decembrie este adoptata ca Zi Nationala a Romaniei in 1990, fiind data la care Marea Adunare de la Alba-Iulia vota in 1918 unirea Transilvaniei cu Romania, creandu-se un singur stat national. Primul pas este facut de fapt la 21 nov./4 dec. 1917, cand Sfatul Tarii din Basarabia proclama Republica Democratica Moldoveneasca, urmat de cel din 24 ian./6 feb. cand se adopta declaratia de independenta.

Incununarea acestor actiuni se implineste la 27 martie/9 aprilie 1918, cand Sfatul Tarii de la Chisinau, ales prin vot universal, direct, egal si secret decide cu majoritate de voturi unirea cu Romania a Republicii Democratice Moldovenesti. Apoi Comitetul Executiv al Consiliului National din Bucovina, convoaca un Congres General al Bucovinei pentru 15/28 nov. 1918 in Palatul Mitropolitan din Cernauti. Presedintele Congresului, Iancu Flondor, da citire motiunii in care se afirma ca Bucovina este parte organica a Moldovei. Congresul general al Bucovinei hotaraste in numele suveranitatii nationale unirea neconditionata a Bucovinei in vechile ei hotare cu Regatul Romaniei. In zilele cand romanii din Bucovina rostesc hotararea de Unire cu Romania, in Transilvania se pregateste ultimul act al marii epopei nationale.

Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 de delegati si sustinuta de 100.000 de persoane, adopta o rezolutie care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania si Banat cu Romania.

La 1 Decembrie 1918, Vasile Goldis citeste rezolutia Unirii: "Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare".

Legea unirii este ratificata prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie de catre regele Ferdinand, fiind votata de Adunarea Deputatilor in sedinta din 29 decembrie 1919, in unanimitate.

In conformitate cu constitutia din 1991, articolul 12, alineatul 2, 1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, zi adoptata anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Sursa: Historia

27 noiembrie 2018