Începând de astăzi, IGSU aplică sancţiuni administrative celor care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu

Inspectoratul General pentru SituaÅ£ii de Urgenţă (IGSU) poate aplica, începând de astăzi, sancÅ£iuni administrative beneficiarilor sau proprietarilor de construcÅ£ii care ar trebui să deÅ£ină autorizaÅ£ie de securitate la incendiu ÅŸi nu au obÅ£inut-o încă. „Termenul prorogat pentru obÅ£inerea autorizaÅ£iei de securitate la incendiu expiră la dată de 30 septembrie 2017. Începând cu dată de 01 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcÅ£iilor care au obligaÅ£ia obÅ£inerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancÅ£ionare contravenÅ£ională, pentru nedetinerea acestuia. Conform prevederilor legale, punerea în funcÅ£iune, fără obÅ£inerea autorizaÅ£iei de securitate la incendiu, a construcÅ£iilor ÅŸi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaÅ£ie, atrage după sine aplicarea sancÅ£iunilor contravenÅ£ionale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei“, anunţă IGSU, citat de News.ro.

InstituÅ£ia îÅŸi reafirmă disponibilitatea pentru soluÅ£ionarea situaÅ£iilor obiectivelor care funcÅ£ionează fără autorizaÅ£ie de securitate la incendiu ÅŸi intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu ÅŸi eliberarea actului administrativ. „Totodată, menÅ£ionăm că obligaÅ£ia solicitării ÅŸi obÅ£inerii autorizaÅ£iei de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor/investitorilor construcÅ£iilor. De asemenea, facem precizarea că documentaÅ£ia tehnică, în baza căreia se emite autorizaÅ£ia de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanÅ£i ÅŸi certificată de către verificatorii de proiecte, atestaÅ£i“, precizează IGSU.

De asemenea, reaminteÅŸte că, “în cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinÅ£ei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situaÅ£ii de urgenţă pot decide oprirea funcÅ£ionarii ori utilizării construcÅ£iilor sau amenajărilor, sancÅ£iune care nu este condiÅ£ionată de existenÅ£a autorizaÅ£iei de securitate la incendiu”, criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcÅ£ionarii ori utilizării fiind reglementate în HG 915/2015. În primele opt luni ale anului 2017, au fost depuse 22.969 solicitări în vederea emiterii avizelor ÅŸi autorizaÅ£iilor de securitate la incendiu. În urmă verificării documentaÅ£iilor tehnice ÅŸi a lucrărilor din teren, la nivel naÅ£ional au fost emise 3.643 avize de securitate la incendiu ÅŸi 2.086 autorizaÅ£ii de securitate la incendiu.

 

De asemenea, în perioada 01 ianuarie – 31 august, inspectorii de prevenire au derulat 27.717 acÅ£iuni de îndrumare ÅŸi control, pe timpul cărora au aplicat 9.520 amenzi în cuantum de 12,2 milioane lei. Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 18.598 cazuri.

 

(Articol preluat din cotidianul craiovean „Gazeta de Sud”, din 01.10.2017, autor Anca Dumitrascu, http://www.gds.ro/Actualitate/2017-10-01/incepand-de-astazi,-igsu-aplica-sanctiuni-administrative-celor-care-nu-detin-autorizatie-de-securitate-la-incendiu/)

3 octombrie 2017