Zăpada, benefică pentru agricultură

DeÈ™i târzie, zăpada căzută în ultima perioadă este benefică pentru agricultură. Stratul gros de omăt protejează culturile de frig ÅŸi de îngheÅ£ È™i totodată va reface rezerva de apă din sol. Temperaturile scăzute îi afectează însă pe legumicultori, care încă nu au plantat roÈ™iile în sere È™i solarii. La nivelul judeÈ›ului Dolj, peste 1.000 de fermieri s-au înscris în programul de minimis pentru tomate È™i ar trebui să îÈ™i valorifice produsele până în luna mai.

Zăpada È™i precipitaÈ›iile căzute în ultima săptămână sunt mană cerească pentru agricultură. Stratul de omăt protejează culturile de cereale de frig È™i îngheÈ› È™i totodată reface rezerva de apă din sol. SpecialiÈ™tii DirecÈ›iei Agricole Dolj spun că zăpada este binevenită È™i pentru plantaÈ›iile de pomi È™i de viţă-de-vie. „Dacă nu cădea această zăpadă, la cât de scăzute au fost temperaturile, sigur înregistram pierderi. În acelaÅŸi timp, înainte de căderea zăpezii, rezerva de apă din sol pe adâncimea 0 – 50 cm era satisfăcătoare, adică aveam apă în sol pentru o săptămână două de căldură în primăvară. Acum vom avea 40-50 l pe metrul pătrat, apă care se duce uÈ™or, nu brusc. Este un ajutor nesperat È™i pentru plantaÈ›iile de pomi ÅŸi cele de viță-de-vie“, a spus Adrian Popa, directorul DirecÈ›iei Agricole Dolj.

Dacă zăpada este binevenită, temperaturile scăzute au dat peste cap planurile legumicultorilor doljeni, care încă nu au plantat tomatele în sere È™i solarii. Pentru a beneficia de ajutorul de minimis de 3.000 de de euro pe an, ei trebuie să îÈ™i valorifice producÈ›ia până la sfârÈ™itul lunii mai. SuprafaÅ£a pe care plantează tomatele trebuie să fie de 1.000 de metri pătraÅ£i, iar cantitatea obÅ£inută trebuie să fie de minimum două kilograme pe metrul pătrat. La Poiana Mare, spre exemplu, oamenilor le este teamă să îÈ™i planteze roÈ™iile în solarii, deÅŸi au instalaÅ£ii de încălzire. „Este foarte mare zăpada, iar oamenii nu au scos roÈ™iile în solarii pentru că e frig È™i le este frică să nu le compromită. Au instalaÈ›ii de încălzire, dar le este teamă că nu pot face față. Au întârziat plantarea cu două săptămâni, ceea ce înseamnă că È™i roÈ™iile vor ieÈ™i mai târziu. Acum, plantele sunt tot la răsadniţă“, a spus Marin Vintilă, primarul din Poiana Mare.

Și la Desa a întârziat plantarea tomatelor, dar autoritățile spun că legumicultorii vor fi afectaÈ›i doar dacă frigul va continua. „Oamenii îÈ™i fac din timp provizii de lemne È™i numai în măsura în care frigul va mai dura vor apărea pagube. E un risc pe care È™i-l asumă fiecare, mai pot È›ine răsadurile câteva zile, dar dacă frigul se va prelungi vor fi probleme“, a spus primarul din Desa, Gabriel Bădoiu.

La nivelul judeÈ›ului Dolj, anul acesta s-au înscris în programul de tomate 1.430 de legumicultori, un număr aproape dublu faţă de 2017, când au fost 720. „Cifra s-a dublat pentru că oamenii au văzut cum s-a derulat programul ÅŸi au căpătat încredere. În 2017, la Desa am avut 226 de persoane înscrise, acum avem 537. La Poiana Mare am avut 94, acum sunt 184, în timp ce la Dăbuleni, unde anul trecut au fost 50 de dosare, acum avem 163. La Ciupercenii Noi au fost 50, acum sunt 140, la Teasc 53, iar acum 130. Totodată, au început ÅŸi comunele din nordul judeÅ£ului să aibă solarii“, a mai spus Adrian Popa, directorul DirecÈ›iei Agricole Dolj.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 05.03.2018, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Local/2018-03-05/zapada,-benefica-pentru-agricultura/)

6 martie 2018