Un proiect de act normativ postat spre dezbatere publică propune ca plata subvenÈ›iilor pentru agricultori să se facă în mod diferenÈ›iat. Astfel, cei care lucrează între 1 È™i 5 hectare vor primi plăți redistributive de doar 5 euro pe hectar, adică de zece ori mai puÈ›in decât ceilalÈ›i fermieri.

- Primaria Poiana Mare" />

Subvențiile APIA, diminuate drastic pentru micii fermieri

Un proiect de act normativ postat spre dezbatere publică propune ca plata subvenÈ›iilor pentru agricultori să se facă în mod diferenÈ›iat. Astfel, cei care lucrează între 1 È™i 5 hectare vor primi plăți redistributive de doar 5 euro pe hectar, adică de zece ori mai puÈ›in decât ceilalÈ›i fermieri. APIA susÈ›ine că se face diferenÈ›ierea pentru a încuraja comasarea terenurilor, iar agricultorii spun că micii fermieri vor fi vitregiÈ›i dacă se aprobă aceste subvenÈ›ii foarte mici.

Ministerul Agriculturii È™i Dezvoltării Rurale a introdus miercuri în dezbatere publică un proiect de act normativ care ar reglementa cuantumul maxim al plăților directe de subvenÈ›ii pentru agricultură, care ar urma să se plătească pentru anul 2015. Potrivit proiectului de hotărâre de guvern de anul acesta, pentru prima dată se face o distincÈ›ie clară în ceea ce priveÈ™te subvenÈ›iile pe care le primesc cei care lucrează între 1-5 hectare de teren È™i restul fermierilor, care au suprafeÈ›e mai mari. Astfel, se propune ca schema de plată unică pe suprafață să fie de 79,73 euro pe hectar. AceÈ™ti bani ar urma să fie încasaÈ›i de toÈ›i fermierii care se încadrează în cerinÈ›ele legii. DiferenÈ›ierea apare la plățile redistributive. Agricultorii care au între 1 È™i 5 ha vor primi 5 euro pe hectar, în timp ce aceia care au de la 5,1 ha È™i până la 30 ha vor primi de zece ori mai mult ca primii, respectiv 51 de euro pentru fiecare hectar, dacă se aprobă proiectul de hotărâre de guvern în forma actuală. Actul normativ mai propune ca plata pentru „înverzire“ să fie de 59,12 euro pe hectar, iar pentru tinerii fermieri ar urma să fie de 19,93 euro pe hectar. De asemenea, ajutoarele naÈ›ionale tranzitorii pentru culturile amplasate pe teren arabil ar urma să fie de 19 euro pe hectar. Acel proiect de act normativ se află în dezbatere publică pentru zece zile, timp în care cei interesaÈ›i pot aduce propuneri de îmbunătățire a lui.

APIA susține că se intenționează comasarea suprafețelor

Statul avea în plan de anul trecut să propună plăți di­ferenÈ›iate redistributive, pen­tru a încuraja fermierii să se asocieze È™i ca să se diminueze fenomenul de parcelare excesivă a terenurilor. Directorul adjunct al AgenÈ›iei pentru Plăți È™i IntervenÈ›ie în Agricultură (APIA) Dolj, Castelia Moreanu, a explicat de ce există o diferență aÈ™a de are între subvenÈ›ia reprezentând plăți redistributive pentru cei care lucrează între 1-5 ha È™i fermierii care au între 5,1 È™i 30 ha. „Micii fermieri nu trebuie să respecte condiÈ›iile de eco-condiÈ›ionalitate, nu sunt supuÈ™i controalelor È™i din acest motiv plata redistributivă pentru cei care au până la 5 ha este în cuantum de 5 euro. Noul PNDR 2014-20120, împreună cu OrdonanÈ›a 3/2015, cu Ordinul ministrului nr. 619/2015 È™i cu Ordinul ministrului 234/2016 reglementează această plată redistributivă È™i condiÈ›iile de plată a fermierilor. Cei care au până la 5 ha sunt consideraÈ›i fermieri mici È™i au un cuantum fix de plată a subvenÈ›iei. Suma este fixă È™i pentru cei care au până la 30 ha, dar È™i pentru cei care au mii de hectare. AceÈ™tia din urmă primesc această plată redistributivă doar pentru primele 30 de hectare“, a declarat Castelia Moreanu, care a mai spus că acest gen de diferenÈ›e la plata subvenÈ›iei vor fi pe tot intervalul de aplicare a noului PNDR, respectiv din 2015 până în 2020. Întrebată de ce există o diferență aÈ™a de mare între micii fermieri cu până la 5 ha È™i cei care au peste 5, directoarea adjunctă a APIA Dolj a explicat că „aÈ™a s-a stabilit prin actul normativ. Pentru a stimula comasarea terenurilor È™i pentru ca fermierul activ să desfășoare o activitate agricolă eficientă s-a considerat că dimensiunea fermei cea mai rentabilă este undeva între 30 È™i 60 de hectare“. Micii fermieri vor primi pe lângă subvenÈ›ia din plăți redistributive de 5 euro pe hectar È™i schema de plată unică pe suprafață, în sumă de 79,73 euro la hectar. De asemenea, fermierii primesc bani de la UE inclusiv pentru faptul că lucrează terenuri care se află în zone defavorizate. Moreanu a mai spus că plata subvenÈ›iei pentru „zonă defavorizată este invers proporÈ›ională cu mărimea exploataÈ›iei. Adică până la 50 de hectare se primeÈ™te 100% plata pe zonă defavorizată; la peste 50 de hectare, se primeÈ™te 75%…“, È™i tot aÈ™a.

Fermierii mici sunt nemulțumiți

DiferenÈ›a foarte mare de subvenÈ›ii între micii fermieri È™i cei mijlocii îi nemulÈ›umeÈ™te pe aceia care au suprafeÈ›e foarte mici de teren arabil, pe care È™i le lucrează singuri. „Ca de fiecare dată, micii fermieri sunt nemulÈ›umiÈ›i. S-a vorbit de anul trecut că vor plăti diferenÈ›iat subvenÈ›iile, ca să-i facă să se comaseze. Este o lege aiurea. Această decizie de a le plăti foarte puÈ›ini bani micilor fermieri îi vitregeÈ™te complet pe țărani!“, a declarat preÈ™edintele filialei doljene a Agrostar, Costel CoÈ™oveanu. El a mai spus că aceia care au 2-3 ha de teren lucrate le vor da în arendă dacă banii de subvenÈ›ii nu le vor mai ajunge pentru lucrările agricole. Un agricultor doljean care are sub 5 ha de teren pe care le lucrează singur a spus că, uneori, 90% din banii proveniÈ›i din subvenÈ›iile agricole erau utilizaÈ›i pentru lucrările agricole necesare înființării culturilor, pregătirii È™i recoltării. În ultimii ani, însă, se utilizau 100% subvenÈ›iile pentru a plăti contravaloarea lucrărilor agricole, iar micii fermieri mai erau nevoiÈ›i să scoată din buzunar alÈ›i bani pentru a susÈ›ine în totalitate respectivele „munci agricole“.

Cine primeÈ™te subvenÈ›ia pentru „înverzire“

Directoarea adjunctă a APIA Dolj, Cornelia Moreanu, a precizat că fermierii care lucrează o suprafață mai mare de 10 hectare de teren primesc o subvenÈ›ie numită „plata pentru înverzire“, dacă înfiinÈ›ează anumite culturi pe o suprafață de minimum 5% din exploataÈ›ie. Plata pentru „înverzire“, de 59,12 euro pe hectar, se acordă pentru înfiinÈ›area de perdele de protecÈ›ie sau pentru culturi succesive ale unor plante care au capacitatea de a fi fixatoare de azot, de exemplu mazăre, fasole, soia, lucernă.

 

(Articol preluat din cotidianul craiovean “Gazeta de Sud”, din 25.03.2016, autor Ramona Olaru, http://www.gds.ro/Local/2016-03-25/subventiile-apia,-diminuate-drastic-pentru-micii-fermieri/)

25 martie 2016