Se face cadastru gratuit pentru terenurile agricole

După ce s-au făcut demersuri pentru realizarea cadastrului la terenurile extravilane, în mai multe comune s-au descoperit tot felul de probleme care încetinesc acest proces: acelaÈ™i teren este pe mai multe titluri de proprietate, suprafeÈ›e care sunt mai mici în realitate decât în acte, terenuri pe care oamenii îl muncesc de ani buni, dar nu au titluri de proprietate È™i acum suprafeÈ›ele riscă să fie date altei localități.

Oficiul de Cadastru È™i Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj a încheiat contracte de finanÈ›are cu 94 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din judeÈ› pentru realizarea lucrărilor de cadastru general în cadrul Programului NaÈ›ional de Cadastru È™i Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF). DeÈ›inătorii de terenuri nu plătesc nici un ban. FinanÈ›area lucrărilor se face din fonduri europene È™i bugetare. Fiecare localitate care încheie contract cu OCPI Dolj primeÈ™te, anul acesta, fonduri de maximum 30.000 de euro, pentru a deconta lucrări cadastrale. Pe fiecare parcelă (numită imobil, conform legii), costul cu cadastrarea este fix de 60 de lei, sumă care se decontează firmei care realizează aceste servicii cadastrale. Cetățenii nu plătesc nici un leu, ci doar pun la dispoziÈ›ia autorităților locale documentele care atestă proprietatea asupra pământului. Până în 2023 trebuie să existe cadastru la întreaga suprafață a judeÈ›ului È™i chiar a țării.

Lucrările de cadastrare vor primi finanÈ›are prin intermediul AgenÈ›iei NaÈ›ionale de Cadastru È™i Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin bugetul OCPI Dolj, în baza OUG nr. 35/2016 care facilitează înscrierea cu prioritate a terenurilor agricole în Sistemul Integrat de Cadastru È™i Carte Funciară, se arată într-un comunicat al OCPI Dolj transmis GdS. Programul se întinde pe mai mulÈ›i ani.

Cele mai multe primării au ales să introducă în programul de cadastru parcele care erau comasate È™i care erau fără litigii. „Am ales două tarlale fără probleme, într-un singur sector, pentru că e timpul foarte scurt È™i să putem să ne încadrăm. Ne-am consultat cu firma de topografie cu care lucrăm în alegerea terenurilor care vor fi cadastrate. Ne ajută foarte mult să aibă terenul cadastru“, a spus Marian Firănescu, primarul din Amărăștii de Jos.

Au apărut probleme

Numai că primăriile au foarte puÈ›in timp la dispoziÈ›ie să facă licitaÈ›iile pentru a stabili firma de cadastrare care se ocupă de localitatea respectivă, din cauză că toate decontările trebuie făcute până pe 23 decembrie. În caz contrar, primăriile pierd banii alocaÈ›i pe anul acesta. „Au fost probleme în găsirea firmelor de cadastru. Primarii au reclamat că este timpul foarte scurt È™i că sunt puÈ›ine firme de specialitate cu care pot să încheie contracte aÈ™a de repede. În cele din urmă, unii au organizat deja licitaÈ›iile È™i au reuÈ™it să încheie contractele, alÈ›ii sunt încă în acele proceduri“, a precizat subprefectul de Dolj, Simona Moise.

Tarlalele erau mai mici în realitate decât în acte

Alte localități nu au avut de ales È™i au fost nevoite să cadastreze È™i terenuri cu probleme. Comuna Goicea este prinsă în prima etapă a PNCCF, alături de alte trei comune, astfel că va beneficia de cadastru generalizat gratuit (extravilan È™i intravilan), a spus primarul localității, Dumitru Marcu. Numai că atunci când s-au apucat să facă măsurătorile cadastrale s-a constatat că existau diferenÈ›e între suprafeÈ›ele deÈ›inute de oameni în acte È™i cele găsite pe teren. „Au mai fost suprapuneri de terenuri. Unele tarlale sunt supradimensionate, în sensul că suprafaÈ›a din titlurile de proprietate depășeÈ™te suprafaÈ›a fizică a tarlalei. AÈ™a s-a făcut la vremea respectivă È™i necazul este că, în unele zone, nu am putut decât să diminuăm suprafaÈ›a propriu-zisă. Deci în acte omul are un hectar, să zicem, È™i primeÈ™te 97 de ari. Se diminuează suprafaÈ›a la toÈ›i care sunt în acea parcelă. În alte zone am putut redimensiona conturul tarlalei, pentru că mai era alături un teren din rezerva primăriei, care nu era atribuit proprietarilor“, a spus primarul din Goicea. În cazul suprapunerilor, primarul susÈ›ine că se va face cadastru pentru cel care a avut primul titlul de proprietate, iar cel de-al doilea primeÈ™te teren în altă parte. La nivelul comunei mai sunt 16 cetățeni care au sentinÈ›e judecătoreÈ™ti în favoarea lor È™i pe care primăria trebuie să îi împroprietărească, plus nouă persoane care ceruseră despăgubiri, dar li se va da teren efectiv. Se pare că după efectuarea măsurătorilor pe Legea nr. 165 au mai apărut suprafeÈ›e în comună de care nu se È™tia anterior.

Cu toate problemele descoperite, cadastrarea a avansat în Goicea. „Mai avem câteva tarlale de parcelat, iar de la 1 octombrie o să se afiÈ™eze situaÈ›ia preliminară, adică situaÈ›ia cum s-a găsit terenul, fizic, È™i oamenii au dreptul timp de 30 de zile să conteste situaÈ›ia, dacă sunt nemulÈ›umiÈ›i“, a mai precizat primarul. După ce trece perioada de contestaÈ›ii, se aprobă situaÈ›ia preliminară de către OCPI Dolj, după care se scriu cărÈ›ile cadastrale.

Cadastru generalizat (in­­­­­tra­vilan È™i extravilan) se face în doar patru comune din Dolj: Goicea, BrădeÈ™ti, PieleÈ™ti È™i CoÈ›ofeni.

Persoanele fără titluri de proprietate riscă să rămână fără teren

Terenurile care vor fi parcelate È™i cadastrate anul acesta sunt selectate la nivel local. Probleme sunt È™i în comuna Sopot. „Pentru cadastrare selectăm tarlalele È™i parcelele unde există cetățeni care au hotărâri judecătoreÈ™ti È™i trebuie să fie puÈ™i în posesie. Am mai ales tarlalele cu probleme, unde există suprapuneri. Avem tarlale unde nu s-au emis titlurile de proprietate încă, deÈ™i oamenii îÈ™i muncesc suprafeÈ›ele de teren. Dar noi avem încă o problemă mult mai mare. Din cauza schimbărilor legilor funciare, persoanele care au primit terenuri de la IAS-uri sau de la ADS-uri È™i nu au încă titluri de proprietate emise pe acele suprafeÈ›e li se ia suprafaÈ›a de teren È™i se dă la alte localități“, a spus primarul din Sopot, Cătălin Trăistaru. Acesta a menÈ›ionat că sunt foarte mulÈ›i deÈ›inători de terenuri din comună care ar fi afectaÈ›i de o astfel de măsură È™i că primăria nu le-a putut emite titlurile de proprietate din cauză că nu au avut un plan parcelar la dispoziÈ›ie pentru că nu exista cadastru. Acum se încearcă să se facă pentru suprafeÈ›ele respective cadastru, dar comuna Sopot a fost anunÈ›ată de comisia judeÈ›eană de fond funciar din cadrul Prefecturii Dolj că cele 260 de hectare de teren pe care nu s-au emis deja titluri vor fi luate înapoi de ADS È™i date comunei vecine Brabova. „Noi vom rămâne cu un deficit de teren de 260 de hectare. Nu mi se pare normal să se ia aceste terenuri de către alte comune, din moment ce oamenii din Sopot îÈ™i muncesc acele pământuri de ani buni È™i plătesc impozite la primărie an de an“, a spus primarul din Sopot. Subprefectul de Dolj, Simona Moise, confirmă situaÈ›ia de la Sopot: „Încă nu s-a pus problema de intrat în È™edinÈ›a de fond funciar, ci decât ca interpelare. Să vedem cum rezolvăm situaÈ›ia aceasta, pentru că dumnealor nu au eliberat titlurile de proprietate, ADS-ul îÈ™i va retrage terenurile. Până pe 30 septembrie, când va fi interpelată în comisia de fond funciar doamna de la OCPI, vom vedea ce vom face. Într-adevăr, acolo există o problemă“.

Fără cadastru nu se vor mai putea accesa subvențiile agricole

Cadastrarea terenurilor ajută foarte mult localitățile. Pe deÈ›inătorii de terenuri îi sprijină pentru că ei vor putea să facă mai uÈ™or actele succesorale pentru moÈ™tenirile pe care le au. De asemenea, în cazul în care nu se aplică OUG nr. 35/2016, iar UAT-urile nu îÈ™i cadastrează terenurile, atunci riscurile sunt foarte mari pe viitor pentru toÈ›i cei care lucrează pământurile. Din 2018 încolo nu se vor mai plăti subvenÈ›ii prin intermediul APIA celor care nu au cadastru.

 

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 19.09.2016, autor Ramona Olaru, http://www.gds.ro/Local/2016-09-19/se-face-cadastru-gratuit-pentru-terenurile-agricole/)

21 septembrie 2016