Schimbări legislative care îi vizează pe fermieri

Anul 2019 aduce noi reglementări în ceea ce priveÅŸte acordarea subvenÅ£iilor. Prevederile incluse în Legea nr. 146/2018, pentru aprobarea OrdonanÈ›ei de Urgență a Guvernului nr. 4/2018 privind modificarea È™i completarea OrdonanÈ›ei de Urgență a Guvernului nr. 3/2015, care a intrat în vigoare anul trecut, îi vizează atât pe reprezentanÅ£ii AgenÅ£iei de Plăţi ÅŸi IntervenÅ£ii pentru Agricultură (APIA), cât ÅŸi pe fermieri. Potrivit acestui act normativ, funcÈ›ionarii APIA sunt obligaÈ›i să plătească dacă suspendă plăţile fermierilor. Astfel, articolul 41 prim, alin. (2) prevede că „suspendarea nejustificată a plăților către fermierii din cadrul schemelor de plăți directe È™i a ajutorului naÈ›ional tranzitoriu, pentru motive neimputabile acestora, raportate la legislaÈ›ia naÈ›ională È™i europeană, constituie contravenÈ›ie È™i se sancÈ›ionează cu imputarea sumelor respective persoanelor din AgenÈ›ia de Plăți È™i IntervenÈ›ie pentru Agricultură care au efectuat controlul“.

Contactat de GdS, Constantin Negrea, directorul APIA Gorj, spune că acest articol din lege naÅŸte mai multe întrebări. „Prima întrebare ar fi cine constată constituirea unei contravenÅ£ii: instanÅ£a, conducătorul instituÅ£iei? Apoi, cine aplică sancÅ£iunea? (…) La nivelul centrului pe care eu îl coordonez, nu ne-am confruntat cu o astfel de situaÅ£ie, să suspendăm plăţi. Se suspendă gestionarea unui dosar numai din motive bine întemeiate. În momentul în care sunt suspiciuni întemeiate de fraudă asupra unui dosar de plată, iar organele de cercetare penală – DNA, Parchet, PoliÅ£ie, DirecÅ£ia noastră de specialitate, DirecÅ£ia Generală din cadrul Ministerului Agriculturii – ne solicită, luăm această măsură. Suspendarea înseamnă, practic, nelucrarea acelui dosar. Noi nu ne-am confruntat cu această situaÅ£ie“, a spus Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Åži reprezentanÅ£ii APIA Dolj au confirmat că, până la acest moment, instituÅ£ia nu s-a confruntat cu astfel de situaÅ£ii. „Suntem în curs de finalizare a plăţilor pentru campania 2018, iar până la acest moment nu am avut situaÅ£ii de suspendare a plăţilor. Au fost cazuri în care fermierii ÅŸi-au primit subvenÅ£iile diminuate, dar nu ne-am confruntat cu suspendarea completă a subvenÅ£iilor. În cei 12 ani de când acordăm subvenÅ£ii, fermierii au înÅ£eles ce documente trebuie să aducă ÅŸi ce legislaÅ£ie trebuie să respecte pentru a beneficia de aceste plăţi. Interesul AgenÅ£iei este ca noi să acordăm cât mai multe subvenÅ£ii, iar fermierii să fie informaÅ£i în legătură cu apariÅ£ia tuturor măsurilor noi care pot fi accesate. APIA a plecat de la ÅŸase-ÅŸapte măsuri, iar la ora actuală sunt peste 100 de măsuri care se derulează“, a spus Sorin Răducan, directorul APIA Dolj.

AcelaÅŸi act normativ prevede că „fermierii vor fi notificaÈ›i cu minimum 14 zile înainte, iar în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, cu minimum 48 de ore înainte în vederea pregătirii documentelor necesare controlului, de către AgenÈ›ia de Plăți È™i IntervenÈ›ie pentru Agricultură“.

O nouă dată de referință pentru ajutoarele naționale tranzitorii

 

Altă noutate importantă este cea care îi vizează pe cei care activează în domeniul zootehnic. După mai mulÈ›i ani a fost actualizată data de referință pentru plata subvenÈ›iilor naÈ›ionale la specia bovine. Practic, începând din acest an, APIA È™i MADR sunt obligate să ia în calcul la plata ajutoarelor naÈ›ionale tranzitorii numai „efectivele de animale existente în Registrul NaÈ›ional al ExploataÈ›iilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne“. Åži asta pentru că uneori li se plăteau fermierilor ANT 8 pentru animale care ieÅŸeau din exploataÅ£ie, dar existau ÅŸi situaÅ£ii în care fermierilor le intrau în exploataÅ£ie animale – fie prin cumpărări, fie prin fătări – ulterior datei de referinţă la care ei se raportau ÅŸi care nu mai puteau face obiectul plăţilor.

Pentru ANT 7 lapte, Legea nr. 146/2018 aduce modificarea că sprijinul se achită „pentru cantitățile de lapte livrate în anul anterior anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul lapte“.

Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru sectorul vegetal și zootehnie se achită anual de la bugetul de stat, independent de subvențiile din fonduri europene. Aceste măsuri de sprijin se plătesc, conform legii, din bugetul anului următor celui de cerere.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 09.01.2019, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Actualitate/2019-01-09/schimbari-legislative-care-ii-vizeaza-pe-fermieri/)

10 ianuarie 2019