Programul Naţional de Dezvoltare Rurală: Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 50.000 de euro

Submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” – din cadrul Programului NaÅ£ional de Dezvoltare Rurală (PNDR) acordă, în 2017, 50.000 de euro nerambursabili, iar documentele de înscriere se pot depune până la 31 iulie.

Scopul investiÅ£iilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca ÅŸefi/conducători unici ai unei exploataÅ£ii agricole.Sprijinul nerambursabil, de maximum 50.000 de euro, va fi acordat sub formă de primă în două tranÅŸe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanÅ£are ÅŸi 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanÅ£are.

Obiectivele finanţării constau în:

– CreÅŸterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca ÅŸefi/conducători de exploataÅ£ie, fiind încurajaÅ£i să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanÅ£urile alimentare integrate;

– Îmbunătăţirea managementului, creÅŸterea competitivităţii sectorului agricol ÅŸi sprijinirea procesului de modernizare ÅŸi conformitate cu cerinÅ£ele pentru protecÅ£ia mediului, igienă ÅŸi bunăstarea animalelor ÅŸi siguranÅ£a la locul de muncă;

– Crearea posibilităţii tinerilor fermieri rezidenÅ£i, cu un minim de cunoÅŸtinte de bază, în vederea instalării ca ÅŸefi/conducători ai exploataÅ£iei agricole;

– Încurajarea tinerilor ÅŸi a familiilor de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naÅ£ionale în general.

Beneficiari pot fi tinerii fermieri în conformitate cu definiÅ£ia prevăzută la art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic ÅŸef al exploataÅ£iei agricole, dar ÅŸi persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alÅ£i tineri fermieri ÅŸi care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce priveÅŸte deciziile referitoare la gestionare, beneficii ÅŸi riscuri financiare în cadrul exploataÅ£iei respective. Pentru cei care depun documentaÅ£ia de solicitare, pragurile de calitate sunt 55% în zonele non-montane ÅŸi 45% în zonele montane. Mai multe detalii, ca ÅŸi Ghidul Solicitantului, se pot afla accesând site-ul AgenÅ£iei pentru FinanÅ£area InvestiÅ£iilor Rurale, www.afir.info.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 05.06.2017, autor Anca Dumitrascu,  http://www.gds.ro/Actualitate/2017-06-05/programului-national-de-dezvoltare-rurala-sprijinul-pentru-instalarea-tinerilor-fermieri-este-de-50.000-de-euro/)

6 iunie 2017