Producţiile record, scad preţul cerealelor

Ministrul agriculturii ÅŸi dezvoltării rurale, Petre Daea, a prezentat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinÅ£e de presă, situaÅ£ia producÅ£iilor la culturile la care s-a încheiat recoltatul. Åžeful agriculturii româneÅŸti a vorbit la superlativ despre producÅ£ii, pe care le numea „istorice“. Doljul ocupă locul trei pe Å£ară la producÅ£iile de grâu, secară ÅŸi triticale, în timp ce Oltul se află pe locul cinci la aceleaÅŸi culturi. TotuÅŸi, în timp ce reprezentanÅ£ii Ministerului Agriculturii vorbesc despre producÅ£ii istorice, unii fermieri spun că din cauza acestor afirmaÅ£ii scade preÅ£ul cerealelor.

Ministrul agriculturii ÅŸi dezvoltării rurale, Petre Daea, a prezentat, săptămâna trecută, în cadrul unei conferinÅ£e de presă, situaÅ£ia producÅ£iilor la culturile la care s-a încheiat recoltatul. „La grâu, am realizat 4.836 kg la hectar. Este o producÅ£ie istorică, este o producÅ£ie care depăşeÅŸte zece milioane de tone pe total Å£ară. RapiÅ£a, de asemenea, o producÅ£ie bună în acest an. Am realizat aproape 1.000.600 de tone, cu o producÅ£ie, de asemenea, peste realizările de până acum. La mazăre, la fel, cu realizări peste realizările de până la această dată. La fel la orz ÅŸi orzoaică“, a afirmat Daea, citat de Agerpres.

Pe site-ul Ministerului Agriculturii este afiÅŸată situaÅ£ia producÅ£iilor la culturile la care s-a încheiat recoltatul. Astfel, la grâu, triticale, secară s-au obÅ£inut 4.836 kg la hectar, suprafaÅ£a recoltată până în prezent fiind de 2.101.552 de hectare. La rapiţă s-a obÅ£inut o producÅ£ie medie de 2.844 kg la hectar, respectiv 1.684.795 de tone la nivel naÅ£ional, în timp ce la mazăre producÅ£ia a fost de 2.776 kg la hectar de pe o suprafaţă recoltată de 107.593 de hectare, iar la orz ÅŸi orzoaică, de 4.942 kg la hectar, de pe o suprafaţă de 459.968 de hectare. În dreptul tuturor acestor producÅ£ii este scris Record istoric al României – Anul 2017.

Doljul ocupă locul trei pe Å£ară la producÅ£iile de grâu, secară ÅŸi triticale, cu o producÅ£ie totală de 773.347 de tone, în timp ce Oltul se află pe locul cinci, cu 683.854 de tone, în total. FruntaÅŸ în acest clasament este judeÅ£ul ConstanÅ£a, cu o producÅ£ie la grâu, secară ÅŸi triticale de 878.248 de tone. La producÅ£ia de mazăre, judeÅ£ul Dolj ocupă locul patru pe Å£ară, cu o producÅ£ie totală de 25.873 de tone, în timp ce la producÅ£ia de rapiţă Oltenia este reprezentată de judeÅ£ul Olt, care se află pe locul cinci la nivel naÅ£ional, cu 94.974 de tone.

„Autorităţile ar fi bine să nu se mai hazardeze să facă astfel de declaraÅ£ii“

TotuÅŸi, în timp ce reprezentanÅ£ii Ministerului Agriculturii vorbesc despre producÅ£ii istorice, pe teren lucrurile arată diferit, iar unii fermieri spun că au înregistrat aceleaÅŸi producÅ£ii ca ÅŸi anul trecut. „ProducÅ£ia a fost în medie ca anul trecut, nici mai mult, nici mai puÅ£in. La cereale a fost mai ridicată, la rapiţă mai puÅ£in, iar acum suntem la floarea-soarelui, unde cu siguranţă producÅ£ia va fi mai mică din cauza secetei“, a spus Graham Bryce, fermier din Dolj.

AlÅ£ii spun că nu înÅ£eleg ce înseamnă producÅ£iile record la care se referă ÅŸeful agriculturii româneÅŸti ÅŸi că Å£ara noastră ar trebui să producă mult mai mult raportat la suprafaÅ£a arabilă pe care o deÅ£ine. „Eu am producÅ£iile diminuate cu 40-60 la sută faţă de anul trecut, din cauza secetei. Eu nu ÅŸtiu dacă ministrul agriculturii a făcut agricultură, dacă a văzut ce înseamnă să fii calamitat, să ai ani grei de secetă, să depinzi de Cel de Sus, să investeÅŸti bani ÅŸi să faci credite pentru a investi în cultura vegetală, în care depinzi de factorul natural ÅŸi eÅŸti neputincios. În sud-estul României sunt producÅ£ii mari, dar aÅŸ vrea să întreb ce înseamnă pentru el producÅ£ii record? Într-adevăr, e cea mai mare producÅ£ie pe care a obÅ£inut-o cineva acolo, dar să ne lăudăm cu 4.000 kg media la hectar la grâu e strigător la cer! Oamenii încă nu au recoltat. Nu poÅ£i spune că ai producÅ£ii record. România ar trebui să producă mult mai mult raportat la suprafaÅ£a arabilă pe care o are. La Diosig, în Bihor, spre exemplu, am înÅ£eles că nu se mai face sărbătoarea porumbului anul acesta. Anul trecut, oamenii ăia au obÅ£inut 14-15 tone la hectar, anul acesta nu mai pot susÅ£ine festivalul cu o producÅ£ie de 3-4 tone! Ce să arăţi?!“, a spus Cornel Stroescu, fermier din MehedinÅ£i.

Mai mult decât atât, acesta susÅ£ine că afirmaÅ£iile ministrului sunt în defavoarea agricultorilor întrucât au ca efect scăderea preÅ£ului cerealelor. „Acest lucru ne afectează pe noi, fermierii, dar oamenii nu au curaj să vorbească. Toate preÅ£urile au început să o ia în jos. Nu vreau să vând nici cu un leu, dar nici cu 50 de bani kilogramul de grâu. Eu cred că un preÅ£ de 70-80 de bani este acceptabil, dar în urma declaraÅ£iilor ministrului nu ni se mai oferă aceÅŸti bani. Autorităţile ar fi bine să stea de vorbă cu noi ÅŸi să nu se mai hazardeze să facă astfel de declaraÅ£ii, care dau apă la moară celor care achiziÅ£ionează cereale“, a mai spus Stroescu.

„Traderii îÅŸi bat joc de noi cu preÅ£urile acestea!“

Faptul că preÅ£urile au început să o ia în jos este confirmat ÅŸi de Ion Smarandache, preÅŸedintele Agro Castranova. Acesta spune că fermierii doljeni sunt nevoiÅ£i să îÅŸi vândă grâul cu 50 de bani kilogramul pentru a-ÅŸi achita împrumuturile pe care le-au făcut în bănci. „Pe fiecare zi preÅ£ul a tot scăzut ÅŸi s-a ajuns la 50 de bani kilogramul. Măcar cu 60 de bani să îl fi dat ÅŸi noi! Anul trecut a fost 62-63 de bani kilogramul. Traderii îÅŸi bat joc de noi cu preÅ£urile acestea! Profită că fermierii sunt nevoiÅ£i să vândă pentru că mulÅ£i dintre ei lucrează cu plata la recoltat. Sunt obligaÅ£i să îl vândă ca să îÅŸi achite dările, împrumuturile pe care le-au făcut în bănci, ÅŸi nu pot aÅŸtepta. Oamenii muncesc, investesc, iar când să îÅŸi comercializeze producÅ£ia, nu se aleg cu nimic!“, a spus fermierul doljean.

Premierul Mihai Tudose i-a transmis ministrului agriculturii ÅŸi dezvoltării rurale, Petre Daea, că aÅŸteaptă ca rezultatele obÅ£inute în cazul producÅ£iilor să se vadă ÅŸi în indicatorii macroeconomici.

(Articol preluat din cotidianul craiovean „Gazeta de Sud”, din 28.08.2017, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Local/2017-08-28/productiile-record-scad-pretul-cerealelor/)

28 august 2017