Ploile au întârziat însămânţările de toamnă

ÎnsămânÅ£area terenurilor agricole este în întârziere din cauza precipitaÅ£iilor căzute în ultima perioadă. Hectare întregi de teren pe care ar fi trebuit semănat grâul au băltit de apă, iar specialiÅŸtii spun că singura salvare a agricultorilor ar fi să nu mai plouă de-acum încolo. Tot din cauza ploilor, în unele zone din Oltenia, porumbul încă nu fusese recoltat până săptămâna aceasta.

Dacă în vară seceta a fost cea care le-a pus probleme fermierilor olteni, acum ploile le-au dat peste cap planurile ÅŸi au întârziat campania de însămânÅ£are. La nivelul judeÅ£ului Dolj, grâul a fost semănat pe 70 la sută din suprafaţă, deÅŸi această cultură ar fi trebuit înfiinÅ£ată până la mijlocul lunii octombrie. SpecialiÅŸtii de la DirecÅ£ia de Agricultură spun că acest lucru înseamnă ÅŸi costuri suplimentare pentru agricultori, care vor fi nevoiÅ£i să folosească o cantitate mai mare de seminÅ£e pentru a-ÅŸi asigura o producÅ£ie bună la vară.

„Ar fi trebuit să fie însămânÅ£ate 175.000 de hectare de teren ÅŸi am realizat 115.000, deci ne apropiem de 70 la sută. Ploile au îngreunat activitatea fermierilor, care nu au mai putut intra pe câmp. S-au raportat ÅŸi băltiri, în zona de sud, în Lunca Dunării. Din păcate, dacă se depăşeÅŸte perioada optimă de însămânÅ£at, sunt probleme. Agricultorii trebuie să folosească o cantitate mai mare de seminÅ£e întrucât plantele vor avea o înfrăţire mai slabă ÅŸi trebuie să recurgă la această măsură pentru a nu avea pierderi mari de producÅ£ie la vară. În schimb, la orz, secară ÅŸi triticale ne apropiem de finalizare, iar la rapiţă am încheiat deja campania“, a spus Ovidiu Obleagă, consilier la DirecÅ£ia Agricolă.

Tot din cauza ploilor, în Dolj nici porumbul nu a fost recoltat în totalitate, ci pe o suprafaţă de 95%.

,,Vremea nu Å£ine cont de preferinÅ£ele plantelor“

AceeaÅŸi situaÅ£ie se regăseÅŸte ÅŸi în Olt, unde ploile au făcut imposibile pregătirea patului germinativ ÅŸi semănatul. Fermierii din acest judeÅ£ mai trebuie să însămânÅ£eze 20.000 de hectare de grâu. De asemenea, nici porumbul nu a fost recoltat în totalitate. ,,Ploile din ultima perioadă au încurcat planurile micilor sau marilor fermieri din Olt. Campania de însămânÅ£are ar fi trebuit finalizată până acum, dar la nivelul judeÅ£ului, din 123.000 de hectare, s-au semănat 104.000 de hectare. În schimb, s-a finalizat campania de însămânÅ£are la celelalte culturi, respectiv secară – 77 ha, triticale – 5.000 ha, orz – 16.000 ha, orzoaică – 1.200 ha, răpiţă de toamnă – 23.000 ha. O problemă este ÅŸi faptul că încă nu a fost recoltată întreaga cantitate de porumb, mai avem peste 1.000 ha nerecoltate, în zona de nord a judeÅ£ului“, a spus Emil Marinescu, directorul DirecÅ£iei Agricole Olt.

PrecipitaÅ£iile îi Å£in pe loc în campania de semănat ÅŸi pe fermierii din judeÅ£ul MehedinÅ£i, iar întârzierile se înregistrează tot la cultura de grâu. Conducerea DirecÅ£iei Agricole spune că încă nu s-au finalizat evaluările în teren ÅŸi speră că, dacă ploile se vor opri, se va finaliza campania de însămânÅ£are, cu atât mai mult cu cât mulÅ£i dintre agricultori sunt dotaÅ£i cu utilaje performante.

,,Cel mai bine e să plouă, să poÅ£i lucra pământul, apoi precipitaÅ£iile să se oprească ÅŸi să poÅ£i să semeni, dar vremea nu Å£ine cont de preferinÅ£ele plantelor. A plouat, ÅŸi asta a îngreunat lucrările, încă nu am făcut toate evaluările, dar la grâu sunt cele mai mari probleme. Fermierilor nu le rămâne decât să profite de orice zi fără precipitaÅ£ii ÅŸi să intre în teren. Eu sunt optimist ÅŸi cred că, dacă nu va mai ploua, se va finaliza campania. Acum, marii fermieri sunt dotaÅ£i cu utilaje performante, care în mai puÅ£in de o săptămână pot însămânÅ£a suprafeÅ£e ce înainte se semănau în două-trei săptămâni“, a spus Åžtefan Răceanu, directorul DirecÅ£iei Agricole MehedinÅ£i.

„Cei care s-au unit ÅŸi-au făcut lucrările la timp“

Ploile din ultima perioadă îi pun la mare încercare ÅŸi pe agricultorii gorjeni, care până acum nu au reuÅŸit să semene decât 60 la sută din suprafaţă. Conducerea DirecÅ£iei Agricole Gorj susÅ£ine că micii fermieri sunt cei care înregistrează cele mai mari întârzieri pentru că, în lipsa unor utilaje performante, e greu să fie în grafic cu lucrările de toamnă.

„De mai bine de o săptămână plouă încontinuu, nu au fost ploi puternice, torenÅ£iale, dar aceste episoade de precipitaÅ£ii i-au încurcat pe fermieri. Practic, tot anul a fost atipic din punct de vedere al vremii, cu treceri bruÅŸte de la o temperatură la alta. Grâul a fost însămânÅ£at în proporÅ£ie de 60 la sută, iar triticalele – pe o suprafaţă de doar 1.100 ha din 2.200, cât era planificat. Perioada optimă de semănat e până pe 20 octombrie ÅŸi, teoretic, dacă nu te încadrezi, ai pierderi de producÅ£ie pentru că plantele nu apucă să se înfrăţească. Fermierii care au avut utilaje ÅŸi-au efectuat lucrările, iar acest lucru se observă an de an. CeilalÅ£i aÅŸteaptă. Cred că o soluÅ£ie ar fi asocierea, pentru că agricultorii care s-au unit ÅŸi-au făcut lucrările la timp. Cu toate acestea, oamenii sunt reticenÅ£i când aud de asociere“, a spus Dan Tănăsescu, directorul DirecÅ£iei Agricole Gorj.

DeÅŸi are o pondere mai mică în producÅ£ia de grâu a Olteniei, ÅŸi judeÅ£ul Vâlcea se confruntă cu întârzierea campaniei de însămânÅ£ate. Aici, din cele 10.000 ha, au fost semănate doar 6.000. SpecialiÅŸtii de la DirecÅ£ia Agricolă sunt însă optimiÅŸti ÅŸi spun că au fost ani în care grâul însămânÅ£at în noiembrie a fost de o calitate mai bună decât cel plantat în octombrie. Modificările climatice au dat peste cap ceea ce se ÅŸtia până acum în legătură cu perioada optimă de însămânÅ£are, iar natura a demonstrat că nu se mai respectă acest calendar.

 

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 03.11.2016, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Actualitate/2016-11-03/ploile-au-intarziat-insamantarile-de-toamna/)

4 noiembrie 2016