Oltenia, regiunea cu cele mai multe cazuri de cancer de piele

Cancerul de piele este tot mai frecvent. În Oltenia sunt depistate cele mai multe cazuri de melanom din È›ară. Soarele È™i predispoziÈ›ia genetică sunt principalele cauze de apariÈ›ie. La sfârÈ™itul anului trecut, peste 1.300 de doljeni figurau în datele DirecÈ›iei de Sănătate Publică (DSP) cu cancer de piele. Consultul de prevenÈ›ie È™i examinarea unei aluniÈ›e care atrage atenÈ›ia pot face diferenÈ›a între viață È™i moarte.

Numărul pacienÈ›ilor care suferă de cancer de piele este în creÈ™tere de la an la an. Este important de È™tiut că acesta este de trei feluri: carcinomul celular bazal, carcinomul celular scuamos ÅŸi melanomul, cea mai severă formă. Pentru că de cele mai multe ori amână controlul medical, mulÈ›i pacienÈ›i ajung la doctor atunci când boala se află în stadiu avansat È™i tratamentul nu mai poate aduce vindecarea. Dacă până în urmă cu 20-30 de ani medicii auzeau de melanom mai mult din cărÈ›i, acum rata de diagnosticare a crescut. Statisticile arată că în urmă cu 25 de ani, incidenÅ£a melanomului era de 1,2 cazuri la 100.000 de persoane, în comparaÈ›ie cu 4,5 cazuri la 100.000 de persoane, în prezent. „IncidenÈ›a a crescut pentru că se diagnostichează cazurile mult mai repede. Carcinoamele bazale celulare practic nu se întind, nu determină decese pentru că, în general, nu dau metastaze la distanță. Melanomul însă produce decese“, explică dr. Simona Marinoaica, medic primar dermatolog.

În Oltenia sunt diagnosticate cele mai multe cazuri de cancer de piele. „Suntem la câmpie, oamenii lucrează în agricultură la câmp, se expun foarte mult la soare, vânt È™i toate acestea cresc incidenÈ›a cancerului cutanat în comparaÈ›ie cu regiunile de la munte“, spune medicul specialist.

„DeclanÈ™area unei afecÈ›iuni se realizează sub acÈ›iunea factorilor de mediu“

Medicii spun că, atunci când observi că ai o bubiță care nu mai trece sau se modifică, ar trebui să ceri ajutorul unui specialist.

În România, Ministerul Sănătății nu a dezvoltat până acum un program de prevenÈ›ie pentru această afecÈ›iune. ConÈ™tienÈ›i însă de importanÈ›a controlului de prevenÈ›ie, medicii dermatologi oferă o dată pe an consultaÈ›ii gratuite pentru controlul aluniÈ›elor.

 

„Anual, Societatea Română de Dermatologie are o campanie de depistare, în care dermatologii fac consultaÈ›ii gratuite. Melanomul poate să apară pe o aluniță preexistentă sau pe o piele sănătoasă. Predispuse sunt în special persoanele care abuzează de soare cu o intensitate foarte mare. AfecÈ›iunea poate apărea ca urmare a expunerii excesive în timpul copilăriei la soare È™i efectele se văd în timp. Totul apare însă pe un teren genetic predispus. Dar declanÈ™area unei afecÈ›iuni se realizează sub acÈ›iunea factorilor de mediu“, spune dr. Simona Marinoaica.

„Melanomul este tratabil dacă se depistează în stadiile incipiente“

Doar dacă este depistat în stadiu incipient, melanomul poate fi tratat în proporÅ£ie de 98%. În caz contrar, 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom în stadiu avansat îÅŸi pierd viaÅ£a în primul an de la diagnostic. Dermatoscopia este cea mai bună metodă de screening, este o investigaÅ£ie noninvazivă, nedureroasă, care durează câteva minute È™i care poate decide dacă o aluniță este de natură benignă sau malignă. „Melanomul este un cancer tratabil dacă se depistează în stadiile incipiente. Se face o excizie chirurgicală largă È™i apoi se urmează o conduită oncologică. Dacă pacientul ajunge însă în stadii tardive È™i au apărut deja metastaze, atunci se produce decesul. Dermatoscopia s-a dezvoltat în ultimii 20 de ani. Este o metodă simplă, care permite o vizualizare cu ajutorul unei lupe a leziunii pigmentare care măreÈ™te de 20 de ori leziunea È™i astfel ne ajută să stabilim diagnosticul corect. Aceasta scapă pacientul de biopsie, practic nu mai tăiem pielea“, adaugă medicul specialist dermatolog.

„Se excizează obligatoriu leziunile care au potenÈ›ial de transformare”

Dermatoscopia este decontată de stat. Există È™i dermatoscopia digitală, care în plus față de dermatoscopia clasică oferă posibilitatea de a fotografia imaginea dermatoscopică a leziunii È™i a o păstra ca document obiectiv È™i termen de comparaÈ›ie cu imagini dermatoscopice obÈ›inute la examinări ulterioare. Acest lucru este util pentru că evoluÈ›ia în timp a aspectului leziunii este un criteriu de diagnostic mai important decât aspectul leziunii la un moment dat. „Dacă este o leziune cu posibilitate de dezvoltare, pacientul este chemat la trei, patru, È™ase luni la control È™i dacă apar modificări între se recomandă excizia È™i examenul histopatologic, care este definitoriu. Ceea ce se excizează obligatoriu sunt leziunile care au potenÈ›ial de transformare“, a mai precizat medicul specialist dermatolog.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 19.04.2017, autor Ana-Maria Predila, http://www.gds.ro/Sanatate/2017-04-19/oltenia,-regiunea-cu-cele-mai-multe-cazuri-de-cancer-de-piele/)

21 aprilie 2017