Ce trebuie sa faceti pentru a beneficia de ajutoare pentru incalzire

- Primaria Poiana Mare" />

Informatii utile despre acordarea ajutoarelor de incalzire pentru iarna

Ce trebuie sa faceti pentru a beneficia de ajutoare pentru incalzire

Potrivit legii, unele categorii de persoane pot beneficia, in perioada 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014, de subventii de la stat pentru acoperirea integrala sau a unei parti din cheltuielile cu incalzirea locuintei, daca indeplinesc, cumulativ, mai multe conditii, stabilite prin H.G. nr. 778/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 631, din 11 octombrie 2013, intrata in vigoare la data publicarii.

Concret, de ajutorul pentru incalzirea locuintei vor beneficia familiile ori persoanele singure cu venituri reduse, cetateni romani, precum si cetateni straini ori apatrizi, cu domiciliul sau resedinta in Romania, stabilita in conditiile legislatiei romane.

De asemenea, ajutorul se va acorda numai familiilor si persoanelor singure care nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru incalzirea locuintei acordate in baza contractelor de munca sau altor reglementari specifice pentru diverse ramuri economice.

Conform reglementarilor, solicitantii trebuie sa foloseasca una dintre urmatoarele modalitati de incalzire:

- Energie termica in sistem centralizat;

- Gaze naturale;

- Energie electrica;

- Lemne, carbuni si combustibili petrolieri.

Ajutoarele se acorda si in functie de veniturile solicitantilor, care nu trebuie sa depaseasca anumite sume prevazute de lege.

Ajutoarele pentru gaze naturale, lemne si combustibili petrolieri se acorda persoanelor ori familiilor cu venitul lunar pe membru de familie cuprins intre 0 si 615 lei, care nu detin bunuri/imobile sau terenuri.

Solicitantii trebuie sa depuna la sediul primariei de domiciliu o cerere, precum si o serie de acte doveditoare privind familia, veniturile si locuinta, respectiv:

- acte de identitate ale membrilor familiei si documente din care sa reiasa veniturile acestora – adeverinte de salarii/venituri eliberate de angajatori, serviciile ANAF, mandate de plata ale unor drepturi sociale sau decizii/dispozitii de acordare a lor etc.;

- acte privind locuinta – act de proprietate, contract de inchiriere, imputernicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru incalzire in cazul chiriasilor, alte documente ce atesta forma de detinere/utilizare a locuintei.

Ajutorul se acorda oricand pe perioada sezonului rece, daca sunt indeplinite criteriile de acordare, pentru perioada ramasa de la depunerea cererii si pana la sfarsitul sezonului.

Va fi introdus indicatorul social de referinta

Din acest sezon s-a introdus indicatorul social de referinta (ISR), ca element de raportare a cuantumului ajutoarelor sociale si a nivelurilor de venituri.

Ancheta sociala, ca mijloc de verificare a indeplinirii conditiilor de acordare a ajutoarelor, se va face doar in urma unor sesizari sau la solicitarea Agentiei. Doar in cazul beneficiarilor care isi incalzesc locuinta cu energie electrica, Ancheta sociala se va face obligatoriu la fiecare solicitant de ajutor, in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii.

Din aceasta iarna, beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei si consumatorii vulnerabili, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie electrica, oricare ar fi sursa de caldura, adica poate fi si un radiator electric. Cel care solicita ajutorul trebuie sa aiba incheiat cu CEZ un contract valabil.

Transe de venit pentru ajutorul de incalzire

In functie de veniturile medii nete lunare pe membru de familie sau al persoanei singure, compensarea procentuala va fi dupa cum urmeaza:

- 90%, daca venitul mediu net lunar este de pana la 0,31 ISR (adica 155 de lei);

- 80%, daca venitul mediu net lunar este cuprins intre 0,31 ISR si 0,420 ISR (adica 155,1 lei si 210 lei);

- 70%, daca venitul mediu net lunar este cuprins intre 0,42 ISR si 0,520 ISR (adica 210,1 lei si 260 lei);

- 60% daca venitul mediu net lunar este cuprins intre 0,52 ISR si 0,620 ISR (adica 260,1 lei si 310 lei);

- 50%, daca venitul mediu net lunar este cuprins intre 0,62 ISR si 0,710 ISR (adica 310,1 lei si 355 lei);

- 40%, daca venitul mediu net lunar este cuprins intre 0,71 ISR si 0,850 ISR (adica 355,1 lei si 425 lei);

- 30%, daca venitul mediu net lunar este cuprins intre 0,85 ISR si 0,960 ISR (adica 425,1 lei si 480 lei);

- 20%, daca venitul mediu net lunar este cuprins intre 0,96 ISR si 1,080 ISR (adica 480,1 lei si 540 lei);

- 10%, daca venitul mediu net lunar este cuprins intre 1,08 ISR si 1,230 ISR (adica 540,1 lei si 615 lei).

12 februarie 2014