AgenÅ£ia de Plăţi ÅŸi IntervenÅ£ie pentru Agricultură (APIA) atrage atenÅ£ia că, în cursul lunii decembrie 2015, se depun cererile de acord prealabil pentru finanÅ£are aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2016.

- Primaria Poiana Mare" />

Doar în această lună se depun cererile de subvenţionare a motorinei

AgenÅ£ia de Plăţi ÅŸi IntervenÅ£ie pentru Agricultură (APIA) atrage atenÅ£ia că, în cursul lunii decembrie 2015, se depun cererile de acord prealabil pentru finanÅ£are aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2016. Cererile se primesc la Centrul JudeÅ£ean Dolj al APIA pe raza căruia sunt situate exploataÅ£iile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat, sau unde au fost depuse cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă.

Beneficiarii sunt prevăzuÅ£i la art. 4 din HG nr. 1174/2014, respectiv: producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale ÅŸi întreprinderile familiale constituite potrivit OrdonanÅ£ei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, care sunt înregistraÅ£i în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaÅ£iilor viticole, alte evidenÅ£e funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislaÅ£iei în vigoare, în scopul obÅ£inerii producÅ£iei agricole; producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale ÅŸi întreprinderile familiale constituite potrivit OrdonanÅ£ei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, ÅŸi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizaÅ£ii de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistraÅ£i în Registrul naÅ£ional al exploataÅ£iilor ÅŸi care deÅ£in, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere conform legislaÅ£iei în vigoare, în scopul obÅ£inerii producÅ£iei agricole.

Mai pot fi beneficiari: organizaÅ£iile de îmbunătăţiri funciare ÅŸi federaÅ£iile de organizaÅ£ii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naÅ£ional al organizaÅ£iilor de îmbunătăţiri funciare ÅŸi AdministraÅ£ia NaÅ£ională a Îmbunătăţirilor Funciare, aÅŸa cum sunt definite în Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată, cu modificările ÅŸi completările ulterioare; organismele/organizaÅ£iile de cercetare, respectiv universităţile, institutele ÅŸi staÅ£iunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanÅ£are, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală ÅŸi de a-ÅŸi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.

Condiţiile de acordare sunt precise

Persoanele fizice pot fi acceptate ca potenÅ£iali beneficiari ai prezentei scheme dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform OUG nr. 44/2008, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

CondiÅ£ii de acordare în funcÅ£ie de sectorul/sectoarele vegetal, zootehnic ÅŸi/sau îmbunătăţiri funciare în care producătorii agricoli îÅŸi desfăşoară activitatea: a) să fie înscriÅŸi în Registrul unic de identificare (RUI) al APIA (să deÅ£ină ID fermier); b) să fie înscriÅŸi în evidenÅ£ele APIA cu suprafeÅ£ele de teren pe care le exploatează sau în Registrul plantaÅ£iilor viticole, după caz; c) să fie înscriÅŸi în Registrul agricol cu suprafeÅ£ele agricole aflate în exploatare, inclusiv pentru spaÅ£iile protejate (sere ÅŸi solarii), precum ÅŸi cu efectivele de bovine/ovine/caprine/porcine/ păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz; d) să fie înregistraÅ£i în Registrul naÅ£ional al exploataÅ£iilor al ANSVSA sau să deÅ£ină document de înregistrare/autorizare sanitară veterinară pentru porci/păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz; e) suprafeÅ£ele de teren pe care le exploatează să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafaÅ£a parcelei agricole să fie de cel puÅ£in 0,3 ha, cu excepÅ£ia suprafeÅ£elor aferente legumelor cultivate în spaÅ£ii protejate. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuÅŸtilor fructiferi, suprafaÅ£a minimă a parcelei trebuie să fie de cel puÅ£in 0,1 ha; f) să exploateze/să deÅ£ină/să crească animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase în vederea obÅ£inerii producÅ£iei agricole pentru care solicită ajutorul de stat; g) să utilizeze instalaÅ£ii de irigat acÅ£ionate cu motoare termice.

Solicitantul să nu aibă debite

Cererea de acord prealabil se depune documente precum: a) copie a documentelor de identitate ÅŸi a documentelor de înregistrare; b) adeverinţă eliberată de Primărie cu suprafeÅ£ele agricole aflate în exploatare, inclusiv pentru spaÅ£ii protejate /cu efectivele de animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz; d) adeverinţă eliberată de către Oficiul NaÅ£ional al Viei ÅŸi al Produselor Vitivinicole pentru suprafeÅ£ele cu vie, după caz; e) situaÅ£ia suprafeÅ£elor ÅŸi a structurii estimative a culturilor pentru care solicită ajutorul de stat si/sau producÅ£ia de ciuperci estimată; f) copia documentului care atestă înregistrarea/autorizarea sanitară veterinară pentru porci/ păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz; g) situaÅ£ia privind calculul efectivului rulat/mediu anual, în funcÅ£ie de specie, întocmită de beneficiar ; h) dovada că solicitantul nu figurează ca debitor la organizaÅ£iile de îmbunătăţiri funciare ÅŸi federaÅ£iile de organizaÅ£ii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naÅ£ional al organizaÅ£iilor de îmbunătăţiri funciare, precum ÅŸi la AgenÅ£ia NaÅ£ională de Îmbunătăţiri Funciare, furnizorul de apă ÅŸi de electricitate, după caz; i) copie de pe contractul de irigaÅ£ii/furnizare a apei, după caz; j) cantităţile de motorină pentru care se solicită ajutorul de stat sub formă de rambursare pentru sectorul îmbunătăţiri funciare; k) angajamentul solicitantului persoana fizică cu privire la autorizarea ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform OUG nr. 44/2008, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, conform modelului anexa 5 din ordin.

Încă nu se ÅŸtie valoarea accizei pentru 2016

Acordul prealabil pentru finanÅ£are prin rambursare se emite de către centrele APIA judeÅ£ene, în termen de cel mult 20 lucrătoare de la data depunerii cererii de acord. În anul 2016, diferenÅ£a dintre rata accizei standard prevăzută în coloana 3 din Anexa nr.1 de la Titlul VIII din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal ÅŸi rata accizei reduse prevăzute la alin. (2), se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare. Valoarea accizei pentru anul 2016 va fi comunicată de către Ministerul FinanÅ£elor în perioada imediat următoare.

 Suma totală plătită pe 2015 a fost de 248.328.175,30 lei, cu sursa de finanÅ£are de la bugetul naÅ£ional, pentru un număr de 14.067 de beneficiari Ã…Ÿi o cantitate totală de 138.152.013,519 litri. Conform OMADR nr. 2.236/2015, contravaloarea accizei a fost de 1,7975 de lei pentru motorina achiziÅ£ionată ÅŸi consumata în anul 2015.

(Articol preluat din cotidianul craiovean “Cuvantul LIbertatii”, din 10.12.2015, autor Valentin Ceausescu, http://www.cvlpress.ro/10.12.2015/doar-in-aceasta-luna-se-depun-cererile-de-subventionare-a-motorinei/)


13 decembrie 2015