Cât plăteşte un fermier pentru serviciile prestate de Direcţia Agricolă

Ministerul Agriculturii a stabilit tarifele pentru serviciile prestate de angajaÅ£ii direcÅ£iilor judeÅ£ene pentru agricultură, iar unele dintre acestea sunt mai mici decât anul trecut. Fermierii vor plăti mai puÅ£ini bani atât pentru evaluarea unor proiecte de accesare a fondurilor europene, cât ÅŸi pentru cursurile de formare profesională.

Ordinul ministrului agriculturii care stabileÅŸte tarife pentru serviciile prestate de angajaÅ£ii direcÅ£iilor judeÅ£ene pentru agricultură a fost publicat la începutul acestei săptămâni în Monitorul Oficial. Prin acest act normativ, este aprobat cuantumul tarifelor pentru serviciile pe care le fac angajaÅ£ii direcÅ£iilor pentru agricultură din fiecare judeÅ£. Printre activităţile acestor instituÅ£ii se numără ÅŸi elaborarea de proiecte de accesare a fondurilor europene pentru diferite măsuri ÅŸi submăsuri de finanÅ£are din PNDR 2014-2020, dar ÅŸi organizarea unor cursuri de calificare ÅŸi de instruire. „Conform Legii 157/2016 ÅŸi Hotărârii de Guvern 860/2016, Camera Agricolă s-a unit cu DirecÅ£ia Agricolă, formând DirecÅ£ia pentru Agricultură Dolj. În aceste condiÅ£ii, toate activităţile Camerei Agricole au fost preluate de DirecÅ£ia Agricolă. Noi desfăşurăm activitatea de întocmire a proiectelor pe Submăsura 6.1 pentru tinerii fermieri, prin care se pot accesa până la 50.000 de euro, pe Submăsura 6.3, destinată fermierilor care depăşesc 40 de ani, prin care se pot accesa fonduri europene de până la 15.000 de euro, pe Submăsura 6.2 – activităţi nonagricole, ÅŸi, nu în ultimul rând, se mai pot accesa bani pe Submăsura 4.1.

Altă activitate de bază a noastră o reprezintă formarea profesională, care se desfăşoară încă din anul 1999. Facem cursuri de calificare în domeniul lucrător în cultura plantelor, legumicultor, lucrător în creÅŸterea animalelor, apicultor. Totodată, desfăşurăm activitate în managementul exploataÅ£iei agricole, în agricultura ecologică ÅŸi protecÅ£ia mediului“, a spus Cristinel Călugăru, director adjunct la DirecÅ£ia pentru Agricultură Dolj.

Tarife mai mici decât anul trecut

În funcÅ£ie de tipul proiectului, de submăsura pentru care se depune acesta, costul consultanÅ£ei ÅŸi al elaborării documentaÅ£iei se stabileÅŸte procentual din valoarea proiectului sau poate fi o sumă fixă. Potrivit directorului adjunct al DirecÅ£iei pentru Agricultură Dolj, unele tarife sunt mai mici decât anul trecut. „Conform Ordinului Ministrului Agriculturii nr. 43 din 2017, tariful pentru cursurile de formare profesională pentru calificare este de 400 de lei / cursant pentru 360 de ore, în timp ce pentru cursurile pentru managementul exploataÅ£iei agricole – agricultură ecologică, protecÅ£ia mediului, de 40 de ore, se achită 150 de lei/ cursant.

 

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 02.03.2017, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Local/2017-03-02/cat-plateste-un-fermier-pentru-serviciile-prestate-de-directia-agricola/)

3 martie 2017