Câţi dintre fermierii olteni şi-au primit subvenţiile

Mii de fermieri olteni È™i-au încasat subvenÈ›iile pentru anul 2017, însă nu acelaÈ™i lucru se poate spune despre agricultorii ale căror exploataÈ›ii au fost verificate prin satelit. Sunt mii de oameni care încă aÈ™teaptă să îÈ™i primească banii, È™i asta pentru că reinterpretarea rezultatelor la controlul prin teledetecÅ£ie a sosit abia acum. Pe harta Olteniei, judeÈ›ul Vâlcea este fruntaÈ™ la plata subvenÈ›iilor, 98% dintre fermieri primindu-È™i deja banii. Urmează Olt, MehedinÅ£i, Dolj ÅŸi Gorj. ReprezentanÈ›ii APIA spun că fac eforturi ca până în luna martie să finalizeze plata subvenÈ›iilor.

În această perioadă, AgenÈ›iile de Plăţi È™i IntervenÈ›ie pentru Agricultură din È›ară se află în plină campanie de achitare a subvenÈ›iilor. La nivelul Olteniei, cel mai bine la acest capitol stă judeÈ›ul Vâlcea, unde 98% dintre fermieri È™i-au primit banii. Mai au de aÈ™teptat însă fermierii ale căror exploataÈ›ii au fost verificate prin satelit, respectiv controlul prin teledetecÈ›ie. Vorbim de 1.768 de fermieri. „În total, sunt 19.710 fermieri la nivelul judeÈ›ului. S-au făcut plăţi pentru suprafață, plata redistributivă, cea pentru tinerii fermieri. De două săptămâni autorizăm ANT-urile, pe sector zootehnic È™i cel vegetal. Se intenÈ›ionează să se finalizeze plata subvenÅ£iilor până în luna martie, mai puÈ›in pentru schemele care impun aducerea documentelor după acest termen“, a spus Denisa Elena Iacob, director executiv APIA Vâlcea.

Olt: 90% dintre fermieri, autorizați la plată

Urmează în clasament judeÈ›ul Olt, unde au fost autorizaÈ›i la plată 90 la sută dintre fermierii care trebuia să îÈ™i primească subvenÈ›iile. „Mai sunt cei din teledetecÈ›ie pentru că reinterpretarea a venit zilele acestea È™i urmează să îÈ™i primească È™i ei banii. În total, sunt 32.472 de fermieri, din care 3.000 au fost la teledetecÈ›ie. Acest control se face de către o firmă din afara sistemului, iar rezultatele iniÈ›iale se transmit către centrele judeÈ›ene, care le verifică, iar în cazul în care sunt probleme iau legătura cu fermierii È™i dosarele se retransmit la firma respectivă pentru reinterpretare. Reinterpretarea a venit pe 15 ianuarie, iar acum colegii mei de la control fac verificări“, a spus Gheorghe Dumitrescu, directorul executiv adjunct al APIA Olt.

Mehedinți: 20.000 de fermieri au decizie pozitivă de plata

La nivelul judeÈ›ului MehedinÈ›i ÅŸi-au primit subvenÅ£iile 20.000 de fermieri din cei 22.668 care le aÅŸteptau, ceea ce înseamnă 88%. La teledetecÈ›ie au fost 1.633 de fermieri, iar aceÈ™tia îÈ™i vor primi banii în perioada următoare. „S-au făcut plăţi pe toate schemele directe È™i din PNDR, respectiv SAPT, redistributivă, înverzire, tinerii fermieri, ANT, zootehnie, agromediu È™i zona defavorizată. Până la 1 martie trebuie să avem toate plățile finalizate pentru că atunci începe depunerea cererilor de plată pentru 2018“, a spus Florina Bîrlibescu, director executiv adjunct al APIA MehedinÈ›i.

 

Dolj: 80% dintre fermieri au luat sau urmează să îÈ™i ia banii

În ceea ce priveÈ™te judeÈ›ul Dolj, 30.469 din cei 38.117 fermieri au luat sau urmează să îÈ™i ia banii. „Procentul este de 80%. Restul de 20% aÈ™teaptă să fie autorizaÈ›i. Cea mai mare parte dintre ei au fost la control sau la teledetecÈ›ie. Acum se fac plăți È™i pentru sectorul zootehnic. Pe Centrul JudeÈ›ean APIA avem 3.614 fermieri la teledetecÅ£ie“, a spus Dumitru Stroe, director executiv adjunct al APIA Dolj.

Pe ultimul loc în clasamentul Olteniei se află judeÈ›ul Gorj, cu 65% dintre fermieri autorizaÈ›i la plată. Mai exact, din cei 17.891 de fermieri ale căror cereri de plată au fost eligibile, au primit subvenÈ›iile 11.662.

Reamintim că avansurile din subvenÈ›ii au început să fie acordate din 16 octombrie È™i s-au finalizat pe 1 decembrie, iar din 4 decembrie a început autorizarea finală la plată. Pentru campania 2017, APIA a autorizat la plată schema unică pe suprafață, schema redistributivă, schema pentru practici agricole benefice pentru climă È™i mediu; schema simplificată pentru tinerii fermieri, sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, Măsura 10 – Agromediu È™i climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice; Măsura 214 – Plăți de agromediu.

În conformitate cu Regulamentul Uniunii Europene, plățile din cadrul schemelor de sprijin se fac în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor.

(Articol preluat din cotidianul craiovean Gazeta de Sud, din 29.01.2018, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Local/2018-01-29/cati-dintre-fermierii-olteni-si-au-primit-subventiile/)

30 ianuarie 2018