Aproape şase milioane de euro, în conturile legumicultorilor olteni

Aproape 2.000 de fermieri din Oltenia au beneficiat de ajutorul de minimis pentru tomate. E vorba de suma de 3.000 de euro care se acordă celor care au demonstrat că au valorificat două tone de tomate cultivate în spaÅ£ii protejate. CondiÅ£ia era ca fermierii să le fi comercializat până pe 15 iunie inclusiv. JudeÅ£ul Olt este campion la acest capitol.

Aproape 2.000 de fermieri din Oltenia au în conturi ajutoarele de minimis pentru tomate, respectiv suma de 3.000 de euro/beneficiar. Un sfert dintre aceÅŸtia provin din Dolj. „Până în prezent, 735 de potenÅ£iali beneficiari ÅŸi-au depus dosarele. Dintre aceÅŸtia, 529 au făcut notificare pentru plantare, iar 469 pentru rodire. Au beneficiat de ajutorul de minimis 446 de fermieri. AceÅŸtia sunt cei care au făcut dovada valorificării a cel puÅ£in 2.000 kg de tomate până la data de 15 iunie inclusiv. Fermierii pot depune în continuare dosare, pentru ciclul al doilea de producÅ£ie, respectiv perioada noiembrie-decembrie 2017“, a spus Cristinel Călugăru, director adjunct al DirecÅ£iei pentru Agricultură Dolj.

Oltul – fruntaÅŸ, Gorjul – codaÅŸ

Campioni la acest capitol sunt însă fermierii din Olt. 1.428 de legumicultori ÅŸi-au valorificat tomatele în primul ciclu de producÅ£ie ÅŸi au primit ajutorul de minimis. În total, peste patru milioane de euro au ajuns în conturile fermierilor din acest judeÅ£. „ToÅ£i cei 1.428 de fermieri au primit banii în luna iulie. Mai avem 700 de fermieri care au depus dosarele pentru al doilea ciclu de producÅ£ie, vorbim de legumiculturi care încearcă să valorifice produsele în perioada noiembrie-decembrie. Cei care vor reuÅŸi să facă acest lucru ÅŸi vor aduce dovada comercializării produselor vor primi ajutorul de minimis de 3.000 de euro până la sfârÅŸitul anului. Le recomandăm tuturor fermierilor olteni care deÅ£in solarii pe cel puÅ£in 1.000 de metri pătraÅ£i să se înscrie în acest program care îi poate ajuta să se dezvolte. Cel mai important este să îÅŸi doteze solariile cu sisteme de încălzire pentru a putea să iasă mai devreme pe piaţă, respectiv în luna mai, când un kilogram de tomate se comercializează cu peste 10 lei. Fermierii din Izbiceni ÅŸi Cilieni, spre exemplu, au reuÅŸit să îÅŸi comercializeze tomatele ÅŸi cu 15 lei/kilogram în luna mai, deci au câÅŸtigat foarte bine“, a spus Emil Marinescu, directorul DirecÅ£iei pentru Agricultură Olt.

La nivelul judeÅ£ului MehedinÅ£i, 26 de legumicultori au primit aceÅŸti bani, iar pentru ciclul doi s-au înscris 18 legumicultori. În acelaÅŸi timp, 14 legumicultori vâlceni au intrat în posesia acestui ajutor financiar, iar 35 s-au înscris pentru al doilea ciclu de producÅ£ie. Potrivit conducerii DirecÅ£iei de Agricultură Vâlcea, numărul celor care se vor înscrie în acest program va creÅŸte de la un an la altul, întrucât tot mai mulÅ£i oameni sunt interesaÅ£i să se îndrepte spre legumicultură. La nivelul Olteniei, ultimul loc în clasamentul judeÅ£elor cu beneficiari ai ajutorului pentru tomate se află Gorj, cu doar cinci beneficiari. Pentru ciclul al doilea de producÅ£ie s-au înscris deja 35 de legumicultori.

Importurile de roşii se ridică, anual, la 50.000 de tone

 

Potrivit jurnaliÅŸtilor de la agroromania.manager.ro, la nivel naÅ£ional, Ministerul Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale a plătit, până la începutul lunii august, peste 59,2 milioane de lei unui număr de 4.510 beneficiari ai programului de susÅ£inere a tomatelor cultivate în spaÅ£ii protejate. Pentru ciclul II de producÅ£ie s-au înscris în program până în prezent 3.826 de agricultori, dar aceÅŸtia pot continua să se înscrie până când intră cu produsele pe piaţă, respectiv perioada noiembrie-decembrie 2017.

Programul se desfăşoară pe o perioadă de opt ani. Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deÅ£ină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaÅ£ii protejate de cel puÅ£in 1.000 de metri pătraÅ£i, să obÅ£ină o producÅ£ie de minimum două kilograme tomate/metrul pătrat, dar ÅŸi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.

Conform datelor MADR, importurile de roÅŸii se ridică, anual, la 50.000 de tone ÅŸi costă în jur de 35 de milioane de euro, în timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone, cu o valoare de două milioane de euro. În primele patru luni din acest an, România a importat 34.300 de tone de tomate, în scădere cu 5,5% faţă de cele 36.300 de tone importate în perioada similară a anului trecut, arată jurnaliÅŸtii de la agroromania.manager.ro.

(Articol preluat din cotidianul craiovean „Gazeta de Sud”, din 01.09.2017, autor Monica Stuparu, http://www.gds.ro/Local/2017-09-01/aproape-sase-milioane-de-euro,-in-conturile-legumicultorilor-olteni/)

5 septembrie 2017